Délmagyar logó

2017. 07. 20. csütörtök - Illés 21°C | 34°C Még több cikk.

Chávez-körút az antiimperialista front jegyében

Venezuela - A venezuelai elnök múlt heti diplomáciai offenzívája, amelynek során sokatmondó gesztusokat tett Irán és Oroszország felé, azt mutatja, hogy Hugo Chávez változatlanul törekszik Washington globális hatósugarának korlátozására, jóllehet dicsérnivalónak találja az amerikai elnököt.
A Közel-Keleten és Európában járva Chávez átölelte Moammer Kadhafi líbiai vezetőt, Leninhez hasonlította Vlagyimir Putyin orosz kormányfőt, majd együtt lépdelt a velencei filmfesztivál vörös szőnyegén Oliver Stone amerikai rendezővel, aki új filmjében rokonszenves portrét alkotott a venezuelai elnökről.

Olaszországban dicsérte Obamát - majd nyomban rúgott egyet Washingtonba, kilátásba helyezve, hogy meg fogja szegni az Irán ellen fontolóra vett olajembargót. Ezt követően pedig provokatív módon elismerte Grúzia két szakadár köztársaságának függetlenségét - Abháziáét és Dél-Oszétiáét, amelyek Moszkva támogatását élvezik Tbiliszivel szemben.

"A jenki birodalom bukásra van ítélve" - hangoztatta külföldi diákok előtt Moszkvában Chávez, akiben sokan Fidel Castro szellemi utódát, Latin-Amerika új "antiimperialista" szószólóját látják. Mint hozzátette, a XXI. század első felében új, kisebb hatalmi központoknak kell létrejönniük a Földön.

Chávez egy évtizeddel ezelőtt foglalta el hazája elnöki hivatalát. Azóta gyakorlatilag folyamatosan szembehelyezkedik a venezuelai kőolaj első számú vásárlójával, az Egyesült Államokkal, amelyet azzal vádol, hogy kizsákmányolja Latin-Amerikát. Bár diplomáciai síkon Venezuela inkább jelentéktelen szereplő, az elnök jól tudja, hogy hazája még a világméretű gazdasági visszaesés időszakában is jelentős befolyással bír, köszönhetően hatalmas olajtartalékainak. Chávez a szeptemberi körút során szorosabbra fűzött kapcsolatoktól megittasodva tért haza Caracasba.

"Ezek új húzások Chávez geopolitikai sakkjátszmájában, főleg az antiimperialista szövetségek létrehozásának ötlete" - vélekedett Edgardo Lander, a venezuelai Universidad Central politikai elemzője.

A karizmatikus vezető kemény szavakat használt George W. Bush előző amerikai elnökkel szemben, ám kifinomultabb módszert alkalmaz Barack Obamával kapcsolatban. Elemzők szerint Chávez változatlanul tőkét próbál kovácsolni egy általános Amerika-ellenes retorikából, miközben óvakodik támadni a világszerte népszerű Obamát.

A venezuelai államfő roppant népszerű a muzulmán világban. Teheráni látogatása alkalmával elítélte Izraelt a palesztinok ellen elkövetett "népirtás" miatt, majd egyezményt írt alá vendéglátóival. Ennek értelmében Venezuela napi 20 ezer hordó benzint szállít az iszlám köztársaságnak. Egyúttal védelmébe vette Irán nukleáris ambícióit, kijelentve: nincs bizonyíték arra, hogy Teherán atomfegyver előállítására készülne.

Washington az eddiginél is keményebb szankciók lehetőségére figyelmezteti Irán vezetőit, amennyiben nem térnek vissza még e hónapban a tárgyalóasztalhoz, hogy megvitassák a Nyugat képviselőivel az iráni atomprogram kérdését. Az esetleges újabb szankciók Irán benzinbehozatalának 40 százalékát érinthetnék; csakhogy Oroszország máris közölte, hogy nem támogatna egy ilyen előterjesztést az ENSZ Biztonsági Tanácsában.

Chávez Iránhoz fűződő kapcsolatai - többek között közös tulajdonú bankok és egy 1,6 milliárd dollár volumenű beruházás terve az iráni olajiparban - fölkeltették egy manhattani kerületi ügyész érdeklődését. Robert Morgenthau azt vizsgálja, vajon Venezuela segédkezet nyújt-e ázsiai szövetségesének ahhoz, hogy kijátssza a nemzetközi pénzügyi szankciókat.

"Chávez szövetségre lépett egy olyan vezetővel, aki éppen olyan vakmerő és becsvágyó, mint ő maga: Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnökkel - írta múlt heti szerkesztőségi cikkében a The Washington Post. - Mifelénk a Hugo Chávezről zajló viták gyakran azzal a megnyugtató zárszóval érnek véget, hogy Venezuela erős embere nem jelent veszélyt az Egyesült Államokra. Ha ez igaz, az nem azért van, mert nem próbál veszélyt jelenteni."

Míg a Kreml kissé idejétmúltnak tekintheti Chávez szocialista tirádáit, többmilliárd dolláros fegyverüzletek, közös kőolajipari beruházások és látványos gesztusok (például orosz hadihajók fogadása karibi kikötőkben) nyomán szorosabbá váltak a két ország kapcsolatai. Vasárnapi hír szerint Oroszország 2,2 milliárd dolláros hitelt nyújt Venezuelának fegyvervásárlásra. A múlt heti moszkvai vizit során nyélbe ütött üzlet értelmében Caracas 92 orosz gyártmányú T-72-es harckocsit és Szmers légvédelmi rakétarendszereket, valamint 300 kilométer hatótávolságú föld-föld rakétákat kap Oroszországtól.

Chávez döntése, amellyel elismerte a két grúziai szakadár régió, Abházia és Dél-Oszétia függetlenségét, ritka diplomáciai sikert jelentett Moszkvának. A Kreml egy éven át próbálta rávenni szövetségeseit erre a lépésre, de csak Nicaragua állt kötélnek. Caracas korábban - a diplomáciai elismerés előjátékaként - már "dél-oszétiai kulturális hetet" rendezett a 70 ezer lakosú térség tiszteletére.

A Fekete-tengeren rendezett amerikai hadgyakorlaton és a lengyel földre telepíteni szándékozott rakéták ügyén feldühödve Moszkva tavaly két bombázógépet küldött látogatási céllal Venezuelába. Orosz hadihajók pedig közös manővert hajtottak végre az új dél-amerikai szövetséges egységeivel.

"Oroszország érdekelt a venezuelai olajmezőkben, a Venezuelának történő fegyvereladásban. Moszkva nyilvánvalóan nem bánja, ha mindezt jól látható módon teszi, mintegy üzenve Washingtonnak" - vélekedett Dimitri Simes, az amerikai-orosz kapcsolatok jó ismerője.

Chávez moszkvai látogatása alkalmával csütörtökön megállapodást írtak alá közös olajipari beruházásról az Orinoco-olajmezőn. Itt találhatók a Föld talán legjelentősebb olajtartalékai. Ha elkészül, a projekt napi 200 ezer hordó olajjal növelné Venezuela kitermelését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Terroristák után kutatott az FBI New Yorkban

Feltételezett terroristák után nyomozva házkutatásokat tartott az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) New Yorkban, egy négytagú boszniai családot őrizetbe vettek. Tovább olvasom