Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Chávezt bebalzsamozzák, és üvegkoporsóban, mauzóleumban helyezik el

Bebalzsamozzák, és üvegkoporsóban, mauzóleumban helyezik el Hugo Chávez holttestét, akárcsak Leninét, Ho Si Minhét vagy Mao Ce-tungét - jelentette be csütörtökön Nicolás Maduro venezuelai alelnök.
"Az a döntés született, hogy felkészítik balzsamozásra a commandante holttestét, hogy örökké látható legyen, és a nép vele lehessen a Forradalom Múzeumában" - mondta Maduro, és hozzátette, hogy Chávezt ugyanúgy be fogják balzsamozni, mint Vlagyimir Iljics Uljanov-Lenin orosz, Ho Si Minh vietnami és Mao Ce-tung kínai kommunista vezetőt.

A múzeum, amelyet Chávez mauzóleumává alakítanak át, Caracas központjában található, az elnöki palota, a Miraflores tőszomszédságában.
Ezrek gyűltek össze Hugo Chávez venezuelai elnök ravatalánál. Fotó: MTI//EPA/Venezuelai elnöki hivatal (galéria)

Maduro felhívta a figyelmet arra, hogy Hugo Chávez 1992. február 4-én - akkor még alezredese volt a hadseregnek - ebből az épületből irányította a puccskísérletet, amellyel elindította a "bolívari forradalmat". A múzeum volt Chávez felkelőinek a főhadiszállása. Az elvetélt puccskísérlet után Chávez két évre börtönbe vonult, de szabadulása után politikai pártot alapított, és négy évvel később, 1998-ban könnyűszerrel megnyerte az elnökválasztást.

Nicolás Maduro szerint az elhunyt államfő ravatalát legalább hét nappal meghosszabbítják, mivel milliók kívánnak búcsút venni Cháveztől. Az állami gyászszertartást viszont megtartják pénteken, helyi idő szerint 11 órakor. A ceremóniára 55 ország magas szintű küldöttségét, illetve legalább 33 állami vezetőt várnak - mondta Maduro.

Ezrek gyűltek össze Hugo Chávez venezuelai elnök ravatalánál. Fotó: MTI//EPA/Venezuelai elnöki hivatal (galéria)

A térségbeli országok mind a legmagasabb szinten képviseltetik magukat a búcsúszertartáson. Oroszországból Szergej Lavrov külügyminiszter és Valentyina Matvijenko, a szövetségi felsőház elnöke érkezik, az Egyesült Államokat pedig egy jelenlegi és egy volt demokrata képviselő, Gregory Meeks és William Delahunt képviseli. Mahmúd Ahmadinezsád iráni és Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő is jelen lesz a búcsúszertartáson.

A hosszú betegség után kedden 58 évesen elhunyt Hugo Chávez holtteste jelenleg a caracasi katonai akadémián van felravatalozva. A kormány szerint egy nap leforgása alatt csaknem kétmillió ember rótta le kegyeletét az elhunyt államfő koporsójánál. Csütörtökön is végeláthatatlan sorok kígyóztak az épületnél, tízezrek vártak arra, hogy végső búcsút vegyenek az államfőtől.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ivica Dacic: hazugság, hogy Koszovó szerb föld

Szerbiában tíz éven át azt hazudták, hogy Koszovó szerb föld, s ezt még az alkotmányba is… Tovább olvasom