Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

CNN: kiderült, ki a Mohamed-film valódi alkotója

Abenob Nakoula Bassely az a rendező-producer, akinek iszlámellenesnek mondott filmje súlyos zavargásokat váltott ki több közel-keleti országban.
Nem Sam Bacile, hanem Abenob Nakoula Bassely lehet az igazi neve annak a producernek, akinek iszlámellenes filmje súlyos zavargásokat váltott ki több közel-keleti országban - jelentette csütörtökön a CNN hírtelevízió az amerikai színészek céhének (FAG) dokumentumaira hivatkozva.

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) ugyanakkor Nakoula Basseley Nakoula néven tartja számon a férfit, akit 2009-ben banki csalások miatt elítéltek. A nyilvánosan hozzáférhető iratok alapján mindkét névhez ugyanaz a lakcím tartozik. Az FBI felsorolása szerint a férfi egyebek között használta a Mark Basseley Youssef, a Yousseff M. Basseley, a Nicola Bacily, a Malid Ahlawi, bírósági iratok szerint pedig a Thomas J. Tanas, Ahmad Hamdy és az Erwin Salameh álneveket is.

Bassely/Basseley (a forrásokban mindkét írásmód előfordul) a film elkészítésében részt vett stáb tagjai szerint nem zsidó vallású - ahogy az a médiában elterjedt -, hanem kopt keresztény. A forgatással kapcsolatos iratokban a Sam keresztnév mellett a Bassiel, a Bassil és a Bacile családnév bukkant fel. Az első sajtójelentések ez utóbbi változatot emlegették, és a The Wall Street Journal azt írta róla, hogy amerikai-izraeli ingatlan-befektető. Az izraeli külügyminisztérium azonban közölte, hogy a zsidó államnak nincs ilyen nevű állampolgára.

A helyzetet bonyolítja, hogy a BBC beszámolója szerint az 55 éves, egyiptomi kopt származású Nakoula Basseley Nakoula szerda este - amikor a rendőrség felkereste - elismerte, hogy ő a filmet gyártó cég vezetője, de azt állította, nem azonos Sam Bacile forgatókönyvíró-rendezővel. A hatóságok mégis azt gondolják, hogy a két személy egy és ugyanaz. A férfi sajtójelentések szerint azóta állítólag bujkál.

A CNN névtelenül megszólaltatott egy, a filmben szereplő színésznőt, aki elmondta, hogy a szereplőgárdát és a technikai személyzetet félrevezették, mert azt mondták nekik, hogy a film címe Desert Warrior (Sivatagi harcos) lesz, és a forgatókönyvben a valójában Mohamedet megtestesítő karakter még George néven szerepelt. Az alkotás azonban Innocence of Muslims (A muszlimok ártatlansága) címen vált ismertté. Többen pedig azt állították, hogy a szövegüket, amelyben eredetileg nem szerepeltek az iszlámra való utalások, a forgatás közben drasztikusan átírták.

A CNN azt állítja, hogy a filmet amerikai iszlámellenes csoportok támogatták. A forgatás egyik "szaktanácsadója", Steve Klein, a Concerned Citizens for the First Amendment (Aggódó Polgárok az Első Alkotmány-kiegészítésért) elnevezésű szervezet vezetője volt. A csoport szerint az iszlám fenyegetést jelent az amerikai szabadságra. A vietnámi tengerészgyalogos veterán Klein keresztény fundamentalistákat képzett ki háborúra.

A film promóciójában részt vett Morris Sadek egyiptomi születésű kopt iszlámellenes aktivista, valamint az a Terry Jones tiszteletes, akinek koránégetési akciói miatt halálos áldozatokat követelő zavargások robbantak ki Afganisztánban. Martin Dempsey tábornok, az amerikai összfegyvernemi vezérkar főnöke személyesen hívta fel Jonest, hogy arra kérje, tartsa magát távol a film támogatásáról. Ezt Dempsey szóvivője, David Lapan ezredes mondta el CNN-nek.

"Bacile" sajtónyilatkozataiban azt állította, hogy filmjét 100 zsidó szponzor összesen 5 millió dollárral támogatta. Szakértők szerint azonban a produkció egy alacsony költségvetésű, amatőr munka.

A film egyebek között az egyiptomi iszlamisták előretörését Mohamedre és vallásalapításának korára vezeti vissza. A történet azt állítja, hogy a későbbi próféta kétes származású, aki nemi gerjedelmét hol férfiakkal, hol nőkkel, hol pedig kiskorúakkal csillapította és aki Isten és a saját maga szerezte Korán nevében kínoztatott és gyilkoltatott meg embereket. Az iszlám tiltja Allah és Mohamed képi ábrázolását, ezért önmagában már a film elkészítése is tudatos provokációnak számít.

Az említett "szakértő", Steve Klein szerint egyébként "Bacile" arra készült, hogy a filmnek a Bin Laden ártatlansága címet adja és azzal a szándékkal fogott bele a forgatásba, hogy "tényeket és bizonyítékokat" tárjon Mohamed prófétáról a kaliforniai radikális muszlimok elé, ám a vetítések senkit sem érdekeltek.

A szereplőválogatás 2011 júliusában kezdődött, a Kaliforniában érdektelenséggel fogadott film angol nyelvű előzetese pedig idén júliusban került fel a YouTube-ra. A 13 perces videó szövegét lefordították arabra, és annak több jelenetét bemutatták az egyiptomi televízióban is. Ez robbantotta ki a kairói, majd a több muszlim országra átterjedt erőszakos tiltakozásokat.
Megmozdulások az arab világban az amerikai iszlámellenes film miatt

Két rombolót vezényelt a líbiai partok közelébe az Egyesült Államok haditengerészete, miután kedden az amerikai nagykövet és három munkatársa életét vesztette Bengáziban az amerikai konzulátus elleni támadásban. Líbia, Egyiptom, Jemen után Tunéziában is tüntettek az Egyesült Államokban készült iszlámellenes film miatt.

A két amerikai rombolót "csak elővigyázatossági okokból" küldik a közel-keleti ország partjainak közelébe - jelentette ki helyi idő szerdán egy névtelenül nyilatkozó, vezető beosztású amerikai hivatalos személy. Líbiába egyúttal 50 tengerészgyalogos érkezett az ott dolgozó amerikaiak védelmére.

Az amerikai kormány vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy az iszlámellenes film miatt a bengázi amerikai konzulátus elleni spontán támadás valójában nem egy 2001. szeptember 11-i terrortámadások évfordulójára időzített támadás volt-e. Amerikai terror-elhárítási szakértők szerint a támadás túlságosan jól koordinált és szakszerű volt ahhoz, hogy spontán reakció eredménye legyen.

A CNN úgy értesült, hogy a nagykövet meggyilkolásának fő gyanúsítottja egy al-Kaidához közel álló csoport, az Omar Abdul Rahman Brigádok, amely korábban pokolgépet robbantott a bengázi amerikai konzulátus mellett. A szervezet neve először májusban bukkant fel a Nemzetközi Vöröskereszt bengázi irodája ellen elkövetett rajtaütés után.

A tiltakozó megmozdulások csütörtökön folytatódtak Kairóban, az ottani amerikai nagykövetség előtt is, ahol kétszáz fölé emelkedett a sebesültek száma. Tüntetők százai rohamozták meg csütörtök délelőtt az Egyesült Államok jemeni nagykövetségét Szanaában. Egy tiltakozót lelőttek a közbelépő rendőrök.

Az Egyesült Államok közeli szövetségesének számító Jemen az al-Kaida arab-félszigeti ágának (AQPA) bázisa. A jemeni terroristákat Washington a nemzetközi terrorszervezet legveszélyesebb csoportjaként tartja számon.

Mohamed Murszi egy csütörtöki tévényilatkozatában azt mondta, hogy a békés tüntetéseket támogatja, de a muzulmánok elutasítják az emberek, nagykövetségek és más helyszínek elleni támadásokat. "Mi, egyiptomiak elutasítjuk az agresszió és prófétánk megsértésének minden formáját" - jelentette ki Murszi, s ezután arra kért "mindenkit, hogy ne sértse meg az egyiptomi törvényeket és (...) ne támadja meg a külképviseleteket". Murszi egyúttal elítélte a bengázi amerikai konzulátus elleni támadást.

Barack Obama amerikai elnök is tárgyalt Murszival telefonon, és elmondta, hogy Egyiptomnak együtt kell működnie az Egyesült Államokkal az amerikai diplomáciai képviseletek és személyzet biztonságának szavatolásában.
Hillary Clinton amerikai külügyminiszter csütörtökön elítélte az amatőr iszlámellenes filmet. "Az Egyesült Államok kormányának abszolút semmi köze sincs ehhez a videóhoz. Teljes mértékben elutasítjuk annak tartalmát és üzenetét" - mondta.

"Számunkra és személy szerint számomra ez a videó gusztustalan és elítélendő. Úgy tűnik, hogy ennek mélyen cinikus célja az, hogy befeketítse ezt a nagyszerű vallást és haragot provokáljon" - jelentette ki az amerikai diplomácia vezetője.

Clinton felszólította az iszlám országok állami és vallási vezetőit, hogy ítéljék el az erőszakot.

Az iraki Nedzsef városban Muktada asz-Szadr radikális síita hitszónok több száz híve is tüntetett csütörtökön. A hitszónok sürgette a bagdadi kormányt, hogy tiltsa meg az amerikai állampolgárok belépését az országba. Az iraki parlamenthez azzal a felhívással fordult, hogy törvényben tiltsa meg a diplomáciai kapcsolatok fenntartását minden olyan országgal, amelyben megsértik Mohamed prófétát és az iszlám hitet. A világ keresztényeit felszólította, hogy tartózkodjanak minden olyan cselekedettől, mint amilyen az említett film készítése volt.

Hamid Karzai afgán elnök csütörtökön lemondta tervezett norvégiai látogatását, mivel e forrongó helyzetben saját országában is számít incidensekre. Szerdán telefonon beszélt Barak Obama amerikai elnökkel, akit biztosított arról, hogy Kabul kész együttműködni Washingtonnal az olyan merényletek megelőzése érdekében, amilyet Líbiában követtek el.

Csütörtökön több ázsiai országban biztonsági intézkedéseket hoztak az amerikai diplomáciai képviseletek védelmére és az esetleges zavargások megelőzésére. Ilyen intézkedéseket léptettek életbe egyebek közt Indiában, Pakisztánban, Bangladesben, Malajziában és a Fülöp-szigeteken.

A világ legnépesebb muzulmán országa, Indonézia Afganisztánnal együtt kérte a YouTube internetes videomegosztó portált, hogy tiltsa le a film terjesztését. "Ez a film kétségtelenül sértést jelent egy vallással szemben, felzaklatta az indonéz muzulmánokat" - nem szeretnénk, ha bárki provokálva érezné magát, és erőszakos cselekmények történnének itt" - mondta az AFP-nek az indonéziai tájékoztatási minisztérium szóvivője.

A YouTube blokkolta Líbiában és Egyiptomban a film 13 perces kivonatát. A Google internetbirodalomhoz tartozó tartalommegosztó egyúttal hangsúlyozta, a kivonat nem megy szembe a videomegosztó elveivel, ezért nem törlik a tartalmat, de annak elérését - tekintettel a kialakult helyzetre a két országban blokkolják. Afganisztán a maga hatáskörében tiltotta le a részlet elérését.

Olvasóink írták

  • 2. Mozimasiniszta 2012. szeptember 14. 10:39
    „1.-es ! ha kilátnál a fejedből, észrevehetnéd hogy senkit nem támadtak (hála Istennek) azért hogy a Hajnóczy
    utcába jár istentiszteletre... De ! az ehhez az etnikumhoz tartozó bankárok- politikusok és színészek viselt dolgai , folyamatosan verik a tűréshatárt...és onnan már csak egy lépés az általánosítás.”
  • 1. Apátfalvi** 2012. szeptember 14. 01:42
    „Vallásában megsérteni valakit igen nagy bunkóság, ebben az esetben pedig hatalmas felelőtlenség is. A szélsőségesek reakciója természetesen ugyanolyan elítélendő, mint az előbbi, bár talán még súlyosabb, hiszen embert is öltek. A szélsőjobboldal által terjesztett hazug zsidózás pedig újfent azt bizonyítja, hogy ez az eszmeáramlat és követői megérettek a teljes pusztulásra.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Putyin orosz elnök elítélte a bengázi merényletet

Vlagyimir Putyin elítélte a líbiai Bengáziban elkövetett merényletet - mely állítólag két részből… Tovább olvasom