Délmagyar logó

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -1°C | 3°C Még több cikk.

Csak szeptemberben zárja le véglegesen a felrobbant fúrótorony kútját a BP

Csak szeptemberben zárja le véglegesen a Mexikói-öbölben felrobbant olajfúró torony kútját a BP, mert a tengerfenéken előbb lecserél egy korábban kudarcot vallott kitörés-gátlót - jelentette be csütörtökön Washingtonban a katasztrófa elhárításáért felelős amerikai illetékes.
A Deepwater Horizon olajfúró platform tulajdonosa ugyancsak csütörtökön azzal vádolta meg a BP-t, hogy a brit olajvállalat eltitkolja a minden idők legsúlyosabb tengeri olajkatasztrófájának okaira vonatkozó bizonyítékokat.

Az olajszivárgás végleges elfojtását eredetileg augusztus közepére tervezték, ám az utolsó lépést a kedvezőtlen időjárási feltértelek, valamint biztonsági megfontolások miatt szeptember 6-a utánra halasztják - jelentette ki Thad Allen, a parti őrség nyugalmazott tengernagya.

A katasztrófa-elhárításban részt vevő szakemberek azt mérlegelik, mi a legbiztonságosabb módja annak, hogy felülről betont pumpáljanak a Macondo-kútba.

"A vége felé közeledve nagyon közel jutottunk ahhoz, hogy kiiktassuk ezt a kutat. Úgy gondolom, hogy ebben a stádiumban már senki sem akar közülünk hibázni" - mondta Allan.

Allen csütörtökön felhatalmazta a BP-t, hogy dolgozzon ki tervet arra, hogy a tengerfenéken, 1600 méter mélyen, eltávolítsák a kudarcot vallott kitörés-gátlót, még mielőtt a mentesítő járat fúrása elkezdődne.

Eközben BP által üzemeltetett, szerencsétlenül járt fúrótorony tulajdonosa, a Transocean a nyomozó hatóságokhoz eljuttatott levelében azt állította, hogy az olajvállalat fontos információkat tart vissza. A Transocean elpanaszolta, hogy a BP titkolózása miatt sem az ügyben vizsgálatot folytató szerveket, sem pedig a robbanásban életüket vesztett alkalmazottak családjait nem tudja tájékoztatni a robbanás okairól.

A Transocean szerint a BP akadályozza a baleset okának kivizsgálását. A cég azt állítja, hogy titoktartási szerződést kellett aláírnia a BP-vel annak fejében, hogy korlátozott információhoz jusson.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két francia, egy izraeli és egy orosz-svéd matematikusé a Fields-érem

A francia Cédric Villani és Ngo Bao Chau, az izraeli Elon Lindenstrauss és az orosz-svéd… Tovább olvasom