Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 11°C Még több cikk.

Díszpolgárrá avatják Stjepan Mesic horvát elnököt

Horvárország - A koszovói főváros, Pristina díszpolgárává választották a hivatalából februárban távozó Stjepan Mesic horvát elnököt.
A pristinai városi közgyűlés kedden, a novemberi helyhatósági választások utáni első ülésén döntött a cím odaítéléséről. A horvát elnök a tervek szerint január 8-i pristinai látogatásán veheti át a kitüntetést.

Mesic ezen a feltehetően államelnökként utolsó külföldi útján egy másik, állami kitüntetést is átvehet Fatmir Sejdiu koszovói elnöktől. A horvát elnök kétnapos koszovói látogatásán várhatóan beszédet mond a koszovói parlamentben, és felkeresi a Pristinától 20 kilométernyire délre fekvő Janjevót. A településen és a környező falvakban néhány száz fős horvát közösség él.

Ivica Dacic szerb kormányfő-helyettes és belügyminiszter Szerbia belügyeibe való beavatkozásnak nevezte Mesic pristinai kitüntetését. A szerb politikus szerint a távozó horvát elnök magatartása nem azt a szellemiséget tükrözi, amelyet Szerbia határozottan a magáénak vall, nevezetesen, hogy legyenek baráti viszonyok a régióban. Az efféle provokatív lépések nem járulnak hozzá, hogy túljussunk a múlt problémáin - mondta.

Horvátország elismerte a Szerbiából 2007 februárjában kivált Koszovót független államként. Zágráb a hónap elején a hágai Nemzetközi Bíróság (ICJ) előtt - a volt Jugoszlávia romjain alakult államok közül egyedüliként - szóban terjesztette elő állásfoglalását, s ebben Koszovó önállósága mellett érvelt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öt embert temetett maga alá a lavina

Lengyelország - Szerdán a lengyel Tátrában lavina temetett maga alá öt hegymászót, akik közül ketten… Tovább olvasom