Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

Durva: horogkeresztes karácsonyi plakátok

Franciaország - Horogkeresztekkel díszített plakátokon hirdette városszerte a dél-franciaországi Orange az önkormányzat által szervezett karácsonyi vásárt.
Az SOS Racisme (Rasszimus) nevű jogvédő szervezet panaszát követően a városvezetés pénteken jelezte: nem vették észre, hogy a számítógépes programból választott háttéren látható indiai motívumok valójában apró horogkeresztek.

A panaszt követően a polgármesteri hivatal elkezdte a kirakatokba szerdán kitett plakátok begyűjtését.

"A plakátot készítő személy a Photoshop program fotói közül egy olyat választott, amely egy hagyományos indiai szövetet ábrázol és úgy tűnik, hogy azon horogkeresztek láthatók, mert hogy a horogkeresztnek Indiában külön jelentése van" - mondta André-Yves Beck, az orange-i városháza kommunikációs vezetője.

A szvasztika (szerencsét hozó jel) eredetileg több ősi kultúrában, így Indiában is használt vallásos jellegű díszítmény, amely horogkereszt formájában a nácik legfőbb szimbóluma lett.

Az ügy azért is váltott ki visszhangot Franciaországban, mert Jacques Bompard polgármester korábban a szélsőjobboldali Nemzeti Front tagja volt.

A városvezetés reakciója ellenére az SOS Racisme feljelentést kíván tenni azért, hogy "ez a köztársaságra nézve valóságos szégyen ne maradjon büntetlenül". A jogvédők szerint ugyanis nem volt véletlen a plakátok háttérének kiválasztása. A polgármester "a jövő tavaszi regionális választásokra idegengyűlölő listát állít össze, és semmi elöl nem riad vissza azért, hogy a leginkább rasszista mozgalmakat jelöltsége mögé állítsa" - hangsúlyozták közleményükben.

Olvasóink írták

 • 16. Conquer 2009. november 21. 15:05
  „flexsnake

  Hát ha a te logikádból indulunk ki, volt az inkvizíció is, ezért a kereszt sem kívánatos. Ez egy retroaktív logika. A szvasztikának semmi köze nincs a horogkereszthez. Ősi szimbólum. És különben is: biztos volt holocaust? És ami most folyik a zsidó bankok vezetésével a világban, azt nem lehet gój holocaustnak hívni?”
 • 15. flexsnake 2009. november 21. 10:51
  „A Dávid-csillag a zsidóság jelképrendszerében jelentős szerepet foglal el. A kereszt a keresztények körében. Ezek nem önkényuralmi jelképek. A horogkereszt az. Bár indiában más felé fordulva létezik itt európában mivel volt holokauszt ez nem kívánatos motívum. Nem illik.”
 • 14. Conquer 2009. november 21. 10:29
  „Látszik mennyire nagy a homály. A szvasztika és a horogkereszt között óriási különbség van. A horogkereszt 45 fokkal van megdöntve és a szárai pont ellentétesen állnak a szvasztikához képest. A szvasztika ősi szimbólum, a jószerencse jelképe. Ha a Photoshopban ez beállítható háttér, akkor a készítő Adobe is kirekesztő és antiszemita, bojkottálják azt is.
  <moderálva>”
 • 13. achilleus 2009. november 21. 09:36
  „Nácizók! Majd, ha véletlenül, valamilyen okból arra jártok, nézzétek körül a Fogadalmi Templomban.
  Ti biztosan észreveszitek azt az ezernyi szvasztikát, ami a falakon van. Aztán lehet hablatyolni a Plébánián.
  Basszus, a Photoshopban, Paintben a kurzor nyilaskereszt alakú! Mindenütt a nácizmus-hungarizmus-fasizmus!
  A le sem szarrrás, az nem bevédés.”
 • 12. flexsnake 2009. november 21. 09:10
  „moderálva”
 • 11. honecker601 2009. november 21. 08:57
  „moderálva”
 • 10. .suhym. 2009. november 21. 08:01
  „8. hozzászólás tzrtz 2009.11.20. 23:50

  Ártatlan emberek faji, származási...etc. alapon történő üldöztetése, kiirtása felett soha nem szabad az időnek eljárni, akár a horogkereszt, akár a vörös csillag égisze alatt történt,

  DE
  nem kell farkast kiáltani ott, ahol nincs! (Heineken sör, szvasztika...etc.).
  Utóbbi intelligencia kérdése.”
 • 9. apátfalvifaszagyerek 2009. november 21. 00:04
  „8. Nekem nem a tévedésből rányomott indiai jelkép véletlen használatával van a gondom, hanem az előttem irkáló 3 hozzászólóval, akik azt hiszik, hogy a náciknak bármiféle esélyük is van a visszatérésre. Cinikus írásaik, eddigi "munkásságuk" erre enged következtetni. Sajnos tévednek.”
 • 8. tzrtz 2009. november 20. 23:50
  „apátfalvi, a hülyeség ideje jár le, és éppen mostanában ráadásul. Nem látod talán, hogy a hülyeséget, hivatalos nevén politikai korrektséget leginkább gerjesztő 3 parlamenti párt (mdf, szadi, maszop) együttes támogatossága se éri el lassan az 5%-os bejutási küszöböt a parlamentbe? A horogkereszt egy jel, ahogy mondod, régen eljárt felette az idő Európában, nem kéne annyit emlgeteni éppen emiatt. Ha valaki a falra rajzolj a belvárosban, ott is inkább a firkálásért kell levágni a kezét, nem a horogkeresztért. Legalábbis szerintem ha rombuszt, hatszüget vagy kört rajzolna, akkor is ugyanazt a büntetést érdemli. És ha valakinek úgy esik jól, hogy egy plakátra horogkeresztet rak, és közben nem a nemzetiszoci pártot reklámozza, akkor tegye nyugodtan. Ellenkező esetben viszont tessék betiltani a Heineken sört, mert a komcsi ideológia fölött is eljárt már az idő, és ott meg ugye vöröscsillag található...”
 • 7. bo 2009. november 20. 23:35
  „Azért egy képet beollózhattak volna az ominózus plakátról, mielőtt pálcát törne bárki is fölötte.”
 • 6. apátfalvifaszagyerek 2009. november 20. 23:21
  „az utolsó három hozzászólónak úgy látszik nem annyira van ínyükre az, hogy a nácik által valaha megszállt Franciaországban, melynek fővárosát Hitler majdnem porig romboltatta, nem tűrik a náci jelképeket. Lehet nyavalyogni, lehet siránkozni meg kuruccikkeket idézni, de egyet soha ne feledjetek: A TI IDŐTÖK 70 ÉVE LEJÁRT! ÖRÖKRE!”
 • 5. Johnson 2009. november 20. 23:02
  „Felháboritó,totál rettegek,be is vettem egy C vitamint,hogy lenyugodjak,félelmetes irás...”
 • 4. Otaku 2009. november 20. 22:06
  „matti: ha nem tetszik, el lehet menni. Kívánom, hogy tölts el egy hetet Párizsban, Londonban, Brüsszelben, de nem a legfelkapottabb, fegyveres prök által őrzött lakónegyedekben.

  Vásárolj Tescoban és más, olcsó árfekvésű helyen. Látogasd a nyilvános parkokat. Utazz metrón sokat.

  Aztán gyere haza, és mesélj arról a csudálatos, liberális, toleráns nyugati színvonalról.”
 • 3. dodó 2009. november 20. 21:38
  „Egy szép simonperec arcképpel ékesített világoskék dávidcsillag - a háttérben egy hatalmas menórával - jobban mutatott volna!”
 • 2. mattil 2009. november 20. 21:07
  „Mennyivel másabb ott az élet ugye? A plakátok közül az összeset bevonják, összeszedik, mindenkitől bocsánatot kérnek stb. Ennek ellenére a feljelentés és a vizsgálat szinte természetes.
  Ezzel szemben minálunk azt kiáltják, kiáltanák ki bűnösnek, aki még mer(ne) szólni. Lásd pl. a Bakács elleni pert és az elsőfokú ítéletet.
  Ez egy abszurdország. És emiatt a büdös kurva életben nem fogjuk elérni a "nyugati színvonalat" csak ácsingózni tudunk rá, hiszen többre ez a társadalom nem képes.”
 • 1. valoperes_zugugyved 2009. november 20. 20:44
  „mti milyen hireket ad. fura.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Súlyos árvízhelyzet Angliába

Nagy-Britannia - Halálos áldozattal és hatalmas anyagi károkkal járó áradásokat okozott pénteken… Tovább olvasom