Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Egy amerikai szövetségi bíróság engedélyezte az őssejtkutatás folytatását

Washington – Egy amerikai szövetségi fellebbviteli bíróság pénteken úgy döntött, hogy a szövetségi kormány folytathatja a kísérleteket emberi őssejtekkel.
A Washingtonban működő törvényszék felülbírált egy 2010-ben hozott, nagy meglepetést keltő ítéletet, amely egy, az embrió elpusztításával járó kísérletek szövetségi finanszírozását tiltó, 1996-os törvényre hivatkozva megtiltotta, hogy az őssejtkutatásokra szövetségi pénzeket fordítsanak. A Fehér Ház pénteken a tudósok és a páciensek győzelmének minősítette a fellebbviteli bíróság határozatát.

A többségi szavazattal meghozott ítélet 21 oldalas indoklása szerint a kormányzat jogosan hivatkozott arra, hogy az 1996-os törvény nem általános érvényű tiltás. A bíróság egyetértett az Obama-kormánynak azzal az érvével is, hogy a finanszírozás megtiltása súlyos csapást jelentene az embrionális őssejtkutatásra, mert blokkolná az új kutatásokat és aláásná a már folyamatban lévőket.

Hivatalba lépése után Barack Obama az egyik első rendeletével eltörölte az elődje, George W. Bush elnök által az őssejtkutatással kapcsolatos, 2001 augusztusában bevezetett korlátozásokat. Az új elnök 2009-ben megnövelte az erre a területre irányuló szövetségi ráfordításokat.

A kutatások finanszírozását – nem teljesen függetlenül konzervatív, vallásos csoportok tiltakozásától – Royce Lambert bíró a 2010 augusztusában kibocsátott ideiglenes végzése tiltotta meg, de a fellebbviteli bíróság az eljárás idejére felfüggesztette a végzés érvényességét.

Az ügynek a kormánnyal szembeni felperesei, James Sherley és Theresa Deisher kutató azt állították, hogy az embrionális őssejtkutatás költségvetésének növelése igazságtalanul vont el anyagi eszközöket a felnőtt szervezet őssejtjeivel folytatott tudományos kísérletektől.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Súlyos vízhiány Dél-Kínában

Legkevesebb egymillió ember és állatok százezrei szenvednek az ivóvíz hiányától az aszály sújtotta Dél-Kínában Tovább olvasom