Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

Egyiptom: százezrek ünnepeltek a felkelés évfordulóján

Hoszni Mubarak elnök uralmát megdöntő felkelés kezdetének első évfordulójáról emlékezett meg több százezer egyiptomi országszerte.
Egyiptomiak százezrei vonultak fel szerdán Kairóban és az ország más városaiban, hogy megemlékezzenek a Hoszni Mubarak elnök uralmát megdöntő felkelés kezdetének első évfordulójáról.

Az ország katonai vezetésének rendeletére ezen a napon szabadon engedtek mintegy 3 ezer foglyot a börtönökből.

A liberálisok és világiak, valamint az iszlamisták Kairóban, a Tahrír tér különböző oldalain gyülekeztek, tükrözve azt a mély politikai megosztottságot, amely Mubarak bukása óta kialakult az országban. A táblák, feliratok is azt mutatták, hogy nincs egyetértés abban, mit jelképez ez a nap, melyek a "január 25-i forradalom" céljai és azok elérésének eszközei, s abban sem, hogyan viszonyuljanak az országot közel egy éve irányító hadsereghez.

"Le a katonai uralommal!", "Forradalmat a győzelemig, forradalmat Egyiptom minden utcáján!" - skandálta egy főleg fiatalokból álló csoport a tér egyik részén. A jól szervezett és a választásokon jelentős fölényt kivívó iszlamista pártok viszont - helyzetüknél fogva - nemigen támogatnának egy újabb felkelést.

A biztonsági szolgálatok tájékoztatása szerint gyakorlatilag minden kormányzóságában tartottak nagygyűléseket. Alexandra, Szuez és Iszmáilíja városban ezrek gyűltek össze. Nagyobb incidensről sehonnan sem érkezett jelentés.

Szerdán érvénybe lépett a gyűlölt rendkívüli állapot részleges feloldása, amit Egyiptom jelenlegi katonai vezetője, Huszein Tantávi marsall előző nap tévébeszédben jelentett be. Eszerint feloldották a több mint három évtizede érvényben lévő drákói törvényeket, de azok a "gonosztevőkkel" szemben hatályban maradnak.

"Gonosztevőkön" sok esetben egyszerű tüntetőket értettek a katonai hatóságok az utóbbi időben, és ez sokszor vált gúny tárgyává a független sajtóban. Fiatal tüntetők gyakran kántálták a tüntetéseken: "Gonosztevők vagyunk!"

A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet szerdai közleményében bírálta a rendkívüli állapot feloldásának részleges voltát, úgy ítélve meg, hogy az "felhívás a (rendőrség általi) rossz bánásmód folytatására". "Az annyi éven át visszaélésekre alkalmat adó rendkívüli állapot fenntartása mindazok megsértése, akik a jogállam visszaállítását szorgalmazták" - állapította meg közleményében Joe Stork, a HRW közel-keleti osztályának helyettes vezetője.

Az évfordulón mintegy 3 ezer fogoly hagyhatta el a börtönöket a legfelső katonai tanács rendeletére. A biztonsági szolgálatok illetékeseinek közlése szerint 1959-en közkegyelemben részesültek, 1014 másik, bűncselekményekért elítélt pedig jó magaviseletének köszönhetően szabadult.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Függetlenségéről tart népszavazást Skócia

Hivatalosan is kihirdette a Skócia függetlenségéről régóta tervezett népszavazást szerdán a skót… Tovább olvasom