Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Elhalasztották az ítélethirdetést Hodorkovszkij perében

Mihail Hodorkovszkij, Oroszország egykor leggazdagabb embere, a Yukos (Jukosz) kőolajipari konszern volt főrészvényese, valamint üzlettársa, Platon Lebegyev perében a szerdára kitűzött időpontról az ítélethirdetést december 27-re halasztotta a moszkvai Hamovnyiki kerület bírósága - közölte szerdán az orosz média a bíróság közleményét idézve.
Lebegyev ügyvédje szerint a halasztás azzal függhet össze, hogy a bíró nem fejezte be az ítélet indoklásának megszövegezését.

A két vádlottat szerdán reggel már el sem vitték a fogházból a bíróságra, ahol számos orosz újságíró mellett több tucat külföldi is várta az ítélethirdetést. Ebből az ügyvédek arra következtettek, hogy a halasztásról szóló döntést korábban meghozták.

A halasztás politikai találgatásokra ad okot. Nyilvánvaló, hogy Hodorkovszkij és Lebegyev börtönbe zárása Vlagyimir Putyin jelenlegi kormányfő nevéhez fűződik, s a közvélemény kisebb része, amely egyáltalán nyomon követi az eljárást, az ítéletben Dmitrij Medvegyev elnök feltételezett liberalizmusának próbakövét látja. Megfigyelők a halasztásból arra következtetnek, hogy még nem dőlt el a kulisszák mögött a politikai harc.

A volt olajmágnás ügyében több tucat nyugat-európai politikus a The Financial Times című lapban közzétett levélben "pártatlan megfigyelőkre" hivatkoztak, akik "egyetértenek abban, hogy a hét éve folyó eljárás igazságtalan és jogi szempontból megalapozatlan", s igazságos ítéletet kértek.

Ugyancsak kedden levélben fordultak Dmitrij Medvegyev elnökhöz Hodorkovszkijnak igazságos ítéletet kérve az orosz rockzene kimagasló egyéniségei.

Hodorkovszkij és Lebegyev 2005 óta nyolc évi börtönbüntetését tölti, de több mint két éve újra vizsgálati fogságban - azaz jóval szigorúbb körülmények között - tartják őket a második per kapcsán.

Az újabb vád szerint a két üzletember 218 millió tonna kőolajat tulajdonított el, illetve hogy a Yukos drágábban adta tovább az olajat, mint amennyiért azt saját leányvállalataitól átvette.

Nem világos, hány év szabadságvesztést róhat még a bíróság a két üzletemberre, mert az ügyészi indítványból nem derült ki, hogy az új büntetést a jelenlegi után kell-e majd letölteniük, avagy a korábbi ítéletet figyelembe veszik majd.

Az oroszországi liberálisok szerint Hodorkovszkij azért került börtönbe, mert politikai ambíciókat követett. Ma is működik egy líceuma Moszkvában, amelyben szülei irányításával hátrányos helyzetű gyerekeket tanítanak.

Hodorkovszkij Amerikában élő fia meggyőződéssel jelentette ki a BBC-nek, hogy apja, amikor majd szabadlábra kerül, bizonyosan nem akar politikával foglalkozni, talán az oktatásnak szenteli magát.

Pavel Hodorkovszkij úgy vélekedett, hogy bár apja és Lebegyev ártatlan, a felmentő ítélet kizártnak tekinthető, de jelzés értékű lenne, ha a bíróság visszautalná az ügyet további nyomozás céljából az ügyészséghez. Hozzátette: apja eszméi miatt van börtönben, s amint az utolsó szó jogán elmondta: erkölcsileg készen áll arra, hogy ezért börtönben töltse hátralévő napjait.

Olvasóink írták

  • 1. horvathi 2010. december 15. 23:41
    „Az orosz Hodorkovszkij börtönben (méltán).

    A magyar Hodorkovszkij (Gyurcsány) a parlamentben (méltatlanul).

    Nincs valami nagy gond nálunk az igazságszolgáltatással?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az alkohol sem segít a karácsonyi vacsora emésztésében

Zürich/Berlin - Az alkohol nem segít a túlságosan nehéz ételek emésztésében, de legalább nem is… Tovább olvasom