Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Elmarad a Lufthansa-sztrájk

Németország - Lefújta a jövő hétre tervezett négynapos sztrájkot a Lufthansa pilótáinak szakszervezete.
A legnagyobb európai légitársaságnál dolgozó 4.500 pilóta szakszervezete (Vereinugung Cockpit -VC) elfogadta a menedzsment ajánlatát a felek közti munkaügyi vita választottbírósági rendezésére.

A menedzsment a múlt héten vetette fel, hogy a béremelésről és a munkahelyek megtartásának biztosításáról szóló vitát választott bíróság előtt rendezzék. A szakszervezet kezdettől fogva támogatta a javaslatot, a sztrájkfelhívás visszavonásának feltételéül azonban az eljárási részletek tisztázását szabta.

A VC és a német légitársaság közleményei szerint szerdán késő este egyezségre jutottak az eljárás menetéről, és a napokban kijelölik a testületet, amely előtt azt lefolytatják.

A februárban kezdett, majd megszakított sztrájk április 13-ra kitűzött folytatása miatt járatok ezreit kellett volna törölni. A menedzsment szerint már a sztrájkfenyegetés is eurómilliókban mérhető károkat okozott, mert sorra mondtak le foglalásokat utasok.

A tavaly kezdett tárgyalásokon a VC 6,4 százalékos béremelést követelt, és garanciát próbált kiharcolni a munkahelyek megtartására. A felek nem jutottak megegyezésre, a pilóták így február 22-én sztrájkba léptek. A négynaposra tervezett munkabeszüntetést másnap hajnalban az illetékes munkaügyi bíróság felszólítására felfüggesztették. Az akció 48 millió eurós bevételkiesést okozott a cégnek, közel kétezer járatot kellett törölni és napokig tartott, mire sikerült visszatérni a korábbi menetrendhez.

A Lufthansánál a kezdő pilóták évi 62 ezer euró körüli (16,4 millió forint) fizetést kapnak, a kapitányok legkevesebb 110 ezer eurót keresnek évente. A szakszervezet annak kívánja elejét venni, hogy a menedzsment kiszervezze az anyavállalatnál lévő munkahelyeket a külföldi leányvállalatokhoz, amelyeknél nem érvényes a Lufthansánál megkötött kollektív szerződés és alacsonyabb a pilóták fizetése. A menedzsment azzal érvel, hogy az ágazatot sújtó válság miatt tavaly komoly veszteségeket elszenvedett társaság stabilizálása a pilótáktól is áldozatokat követel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Merényletkísérletet hiúsítottak meg egy repülőgépen

Egyesült Államok - Biztonsági emberek legyűrtek egy utast egy amerikai utasszállító repülőgépen,… Tovább olvasom