Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Elmarasztalták a román vasúttársaságot a magyar feliratok hiánya miatt

A hatóság egy sepsiszentgyörgyi magánszemély panasza ügyében járt el, és diszkriminációnak minősítette a magyar településnév mellőzését.
A romániai Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) elmarasztalta a román vasúttársaságot amiatt, hogy egyes - jelentős magyar lakosságot számláló - települések vasútállomásain nincsen kiírva a település magyar neve.

A Krónika napilap hétfői cikke szerint a hatóság egy sepsiszentgyörgyi magánszemély panasza ügyében járt el, és diszkriminációnak minősítette a magyar településnév mellőzését azokon a településeken, ahol a magyar közösség aránya meghaladja a húsz százalékot.

A vasúttársaságot bepanaszoló személy a Brassó megyei Ürmös, Kőhalom, Kaca, a Kovászna megyei Angyalos, Bita, Nagyborosnyó, Cófalva, Zabola és Szentkatolna, valamint a Kolozs megyei Harasztos vasútállomásain hiányolta a magyar feliratokat.

A CNCD döntésében javasolta a vasúttársaságnak, hogy valamennyi olyan település vasútállomásán tüntesse fel a helység magyar megnevezését, ahol a magyar anyanyelvű lakosság aránya meghaladja a húsz százalékot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hóvihar és fagy – újra támad a tél az USA-ban

Néhány helyen több mint 30 centiméter csapadék hullott és az előrejelzések szerint a következő… Tovább olvasom