Délmagyar logó

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

Elő a banánnal, éljen Ecuador!

A hétköznapi rohanásban álljunk meg ma egy percre és gondolatban ünnepeljünk együtt Ecuador lakóival, akik 180 évvel ezelőtt kikiáltották függetlenségüket Nagy-Kolumbiától.
A csütörtöki rohanásban álljunk meg egy percre és gondolatban ünnepeljünk együtt a távoli Ecuador lakóival, akik 180 évvel ezelőtt, 1830 május 13-án kiáltották ki fügetlenségüket Nagy-Kolumbiától. Ez a távoli dél-amerikai ország többek között azért érdemli meg a közös ünneplést, mert például nekik köszönhetjük, hogy egész évben élvezhetjük a banán édes ízét vagy átadhatjuk magunkat az igazi fekete csokoládé élvezetének. És legalább egyszer hallgassuk végig Sash feledhetetlen slágerét, az Ecuadort (lásd a cikk alján)!

Az Ecuadori Köztársaság északon Kolumbiával, keleten és délen Peruval, nyugaton a Csendes-óceánnal határos. Hozzá tartoznak még Galápagos-szigetek a Csendes-óceánban, 965 kilométerre a kontinens partjaitól. Nevének jelentése spanyolul Egyenlítő, mivel az Egyenlítő vonalán fekszik, fővárosa Quito.

Az ország az Egyenlítőről kapta a nevét. Fotó: internet
Az ország az Egyenlítőről kapta a nevét. Fotó: internet

Ecuador tengerpartján trópusi éghajlat uralkodik világosan megkülönböztetető esős évszakkal, ami januártól májusig tart. A felföldön mérsékelt hegyvidéki éghajlat uralkodik. Amazóniában ismét trópusi az éghajlat, itt mindennaposak az esők. A országban a legmagasabb hőmérséklet januárban 30-35 fok, míg a legalacsonyabb júliusban 5-25 fok körüli.

Az ország aránylag kis területe ellenére változatos a felszín és az éghajlat. Ennek következtében állat- és növényfajok sokasága él itt. A Galápagos-szigetek élővilága meg egészen különleges, bennszülött fajokban gazdag. Az itt szerzett tapasztalatai vezették Charles Darwint elméletének kidolgozására.

Tengeri iguana a Galápagos-szigeteken. Fotó: internet
Tengeri iguana a Galápagos-szigeteken. Fotó: internet

Történelem röviden

A mai Ecuador őslakosai az indiánok voltak, területe pedig az Inka Birodalom része volt. A spanyolok 1531 és 1533 között hódították meg, és előbb a Perui Alkirálysághoz, majd az Új-Granadai Alkirálysághoz csatolták. A spanyol gyarmatosítók elleni felkelés 1810-ben kezdődött, az ország hosszú és keserves harcok után 1821-ben vívta ki a függetlenségét.

A XIX. században Ecuador instabil állam volt, gyorsan követték egymást a diktátorok. Az 1860-as években a római katolikus egyház segítségével a konzervatív Gabriel Garcia Moreno egyesítette az országot. A XIX. század végén a világban megnőtt a kakaó iránti kereslet, az lett a fő exportcikk és vándorlás indult meg a felföldről a partvidék új mezőgazdasági területei felé.

Ecudor egyik fő exportcikke a banán. Fotó: internet
Ecudor egyik fő exportcikke a banán. Fotó: internet

Az Amazonas medencéjének hovatartozásáról hosszú ideig vita volt Ecuador és Peru között. 1941-ben nőtt a feszültség a két ország között, majd háború tört ki. Peru álláspontja szerint ecuadori csapatok megszállva tartották a vitatott területet, Ecuador álláspontja szerint Peru a vitatott terület megszállására készült. 1941 júliusában minkét ország mozgósított. Az ellenségeskedés 1941. július 5-én tört ki. A háború során Peru megszállta az egész vitatott területet. Néhány hetes harc után az Amerikai Egyesült Államok és több latin-amerikai ország nyomására tűzszünet lépett életbe. Equador és Peru 1942. január 29-i megállapodásával helyreállt a nyugati félteke egysége a tengelyhatalmakkal vívott II. világháborúban. Győzelme eredményeként Peru magához csatolta a vitatott területet.
Kulturális világörökség

Az UNESCO világörökség listáján Ecuadorból két kulturális érdekű helyszín található. Az egyik Quito óvárosa a másik pedig Santa Ana de los Rios de Cuenca történelmi központja.


Gazdasági válság és népi nyugtalanság a populista politika visszatéréséhez és a katonák ismételt beavatkozásokhoz vezetett az 1960-as években. Közben külföldi társaságok olajat fedeztek fel az Amazonas-medence Equadorhoz tartozó részén. 1972-ben elkészült az Andokon átvezető csővezeték. Ezen át jut ki az olaj a keleti vidékekről a partvidékre, így Ecuador lett Dél-Amerika második legnagyobb olajexportőre.

A bennszülött lakosság aránya nő (ma hozzávetőleg 25 százalék) és ez az utóbbi évek belpolitikájára is kihat. A lakosság nézeteit alakítja, hogy a kormányok képtelenek voltak földreformot végrehajtani, magas a munkanélküliség és rosszak a szociális szolgáltatások, történelmét a földbirtokos elit által kizsákmányolva töltötte.

Az ország lakosságának 65 százaléka mesztic, 25 százaléka kecsua indián, 7 százaléka fehér, 3 százaléka pedig egyéb népcsoporthoz tartozik. Az országban 7,5 százalékos az írástudatlanság. Forrás: wikipédia

Régi sláger az ünnepeltről. Sash: Ecuador. Forrás: youtube
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogtak egy háborús bűnökkel gyanúsított szerbet

Elfogtak egy háborús bűnökkel gyanúsított, szökésben lévő volt szerb parancsnokot Ausztráliában,… Tovább olvasom