Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Előre hozott választásokat követel a szerb ellenzék

Szerbia - Előre hozott választásokat követelt pénteken a szerbiai parlament legerősebb ellenzéki pártja, a Szerb Haladó Párt (SNS) Koszovó miatt - jelentette a B92 független adó.
Elhibázott volt a szerb külpolitika, Szerbia újabb vereséget szenvedett - jelentette ki Tomislav Nikolic, az SNS elnöke, miután az ENSZ Közgyűlése olyan határozatot fogadott el Koszovó függetlenségéről, amelyben Belgrád az ellenzék szerint burkoltan lemond az egykori tartományért folytatandó további küzdelemről.

Szerbia hosszú huzavona után engedett néhány befolyásos EU-tagállam követelésének, és beleegyezett, hogy a 27-ek és Belgrád közösen módosítsák az ENSZ-hez korábban beterjesztett, Koszovóval foglalkozó szerb határozati javaslatot.

A közép-európai idő szerint péntek hajnalban elfogadott szöveg szerint Belgrád és a koszovói albán vezetés tárgyalásokat kezd egymással. A korábbi verziótól eltérően azonban a módosított, s végül elfogadott határozat nem utal arra, hogy e tárgyalások egyik témája Koszovó jogállása lenne, s ez megfigyelők szerint alig burkolt beismerés Szerbia részéről, hogy a tartomány elveszett. A szerb vezetés nem győzi hangsúlyozni: a határozatból nem következik, hogy Szerbia elismeri Koszovó függetlenségét, mint mondják, Belgrád soha nem fogja elismerni önállónak egykori tartományát.

Az lett volna a legtisztességesebb megoldás, ha Boris Tadic szerb elnök maga szólal fel az ENSZ Közgyűlésében, s ő közölte volna Szerbiával a rossz hírt, miután ő váltotta ki mindezt, és nem Vuk Jeremic külügyminiszternek kellene most bűnhődnie - mondta az ellenzéki vezető azokra a hírekre utalva, amelyek szerint Tadic a külügyminiszter leváltására készül. A legerősebb kormánypárt, a Boris Tadic vezette Demokrata Párt (DS) bejelentette, hogy vasárnap vezetőségi ülést tart.

Tomislav Nikolic eközben hétfőre megbeszélésre hívta a kisebb ellenzéki pártokat. Mint mondta, itt az ideje, hogy az ellenzék megmutassa az erejét. A következő parlamenti választások 2012 tavaszán lennének esedékesek Szerbiában.

Tévesnek nevezte a Koszovóval kapcsolatos szerb külpolitikát pénteken belgrádi sajtótájékoztatóján a Liberális Demokrata Párt (LDP) elnöke is, de Cedomir Jovanovic "csak" Vuk Jeremic leváltását követelte.

Elvárjuk Tadic elnöktől, hogy távolítsa el Vuk Jeremic külügyminisztert a posztjáról, bizonyítandó, hogy az ország lemondott az eddigi téves külpolitikáról - mondta a szerb liberális párt elnöke.

Egy harmadik ellenzéki párt, a Vojislav Kostunica volt miniszterelnök vezette nacionalista párt, a Szerbiai Demokrata Párt (DSS) szerint a kormány "szégyent hozott Szerbiára" azzal, hogy beleegyezett az ENSZ-határozat módosításába. Kostunica szerint a jelenlegi belgrádi kabinet lesz "az első és az egyetlen kormány, amelyik úgy vonul be a történelembe, hogy mindent megtett azért, hogy tényleg elveszítse Koszovót".

A szerb sajtóban a napokban megjelent reprezentatív közvélemény-kutatás szerint ha most vasárnap választásokat tartanának Szerbiában, az SNS szerezné a legtöbb szavazatot, 33 százalékot. Az ellenzéki párt után a DS kapná a legtöbb voksot (29 százalék), de ez a párt számíthat még a kisebb szövetségesei által begyűjtött szavazatokra is. A legutóbbi, 2008. májusi választásokon a parlamentbe bejutott, nem a szerbiai kisebbségeket képviselő négy párt - az LDP, a DSS, a Szerb Radikális Párt (SRS) és a Szerbiai Szocialista Párt (SPS) - 6-7 százalékon áll.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elmarad a koránégetés szeptember 11-én

Egyesül Államok - Terry Jones gainesville-i tiszteletes pénteken az ABC televíziónak nyilatkozva… Tovább olvasom