Délmagyar logó

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -4°C | 3°C Még több cikk.

Elromlott az űrállomás WC-je

Az űrhajósok dolgoznak a hiba megjavításán, "ami nem nagy ügy, legalábbis egyelőre".
Az épülő Nemzetközi Űrbázison meghibásodott az egyik WC. Az asztronauták megpróbálják megjavítani a szerkezetet, amelynek "előkezelt vize az űrállomás olyan területén kering, ahol nem kellene" - közölte a NASA. Az Amerikai Űrkutatási Hivatal szerint az illemhely éppen akkor hibásosodott meg, amikor az űrállomáson rekordlétszámú, összesen 13 fős személyzet tartózkodik. De szerencsére az asztronautáknak van még egy másik, működő WC-jük az űrbázison - valamint egy további illemhely is van az űrbázishoz dokkolt amerikai űrsiklón.

A NASA közleménye szerint a WC vasárnap romlott el. Azután, hogy a nemzetközi űrállomás hatfős állandó legénységéhez pénteken csatlakozott a bázishoz dokkolt Endevaour űrsikló hét asztronautája. Így immáron 13 űrhajós osztozik az űrállomás másik, működő illemhelyén. Ezen kívül szükség esetén az űrállomáshoz csatlakozott Endevaour űrsiklón is van egy WC. Az elromlott WC-ből "mintegy hat liter előkezelt víz került az elválasztó szivattyúba, és olyan területekre, ahová nem kellene" - közölte az Amerikai Űrkutatási Hivatal. Az Egyesült Államokban, Houstonban működő Johnson Space Center szóvivője, Kylie Clem szerint az űrhajósok dolgoznak a hiba megjavításán, "ami nem nagy ügy, legalábbis egyelőre".

Olvasóink írták

 • 4. comet 2009. július 20. 17:40
  „ha az űrhajósok földetérését csak vágott verzióban hozzák nyilvánosságra, akkor nem sikerült megszerlniük a slotyit.”
 • 3. sima 2009. július 20. 09:42
  „Így legalább megvan a következő küldetés célja , új WC-t kell szállítani az űrállomásra. Egy több férőhelyes WC modult kellene hozzáilleszteni az állomáshoz, és rögtön sok kisimult arcú űrhajóst lehet majd látni a monitorokon.”
 • 2. gróf 2009. július 20. 09:34
  „Szar ügy...főleg a súlytalanság állapotában.”
 • 1. savos 2009. július 20. 08:41
  „A sörkertben esténként nem tizenhárman szoktak lenni és ott csak 2 budi van.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tombolán adja el házát egy francia házaspár

A válság miatt csak áron alul vették volna meg az ingatlant, de nekik most kell a pénz. Tovább olvasom