Délmagyar logó

2017. 04. 23. vasárnap - Béla 5°C | 14°C Még több cikk.

Erősen sugárszennyezett víz ömlött ki a fukusimai erőműben

Nem valószínű, hogy a szennyezett víz a tengerbe került, mert még nem épült ki a környékén a talajvíz-elvezető rendszer.
Csaknem száz tonna erősen sugárszennyezett víz ömlött ki egy tartályból a három évvel ezelőtti földrengés és szökőár idején atombalesetet szenvedett fukusimai atomerőműben - közölte az erőművet üzemeltető vállalat, a TEPCO.

Nem valószínű, hogy a szennyezett víz a tengerbe került, mert még nem épült ki a környékén a talajvíz-elvezető rendszer. A Tepco magyarázata szerint ezúttal a bajt az okozta, hogy tévedésből szerda este nem zártak el egy szelepet, így a víz túlcsordult egy hatalmas tartály peremén, mintegy 700 méterre a tengerparttól. Ez a legsúlyosabb baleset a fukusimai erőműben tavaly augusztus óta, amikor több hasonló vízszivárgás történt.

Az NHK japán köztévé jelentése szerint az elfolyt vízben literenként 230 millió becquerel volt a sugárzó anyagok koncentrációja, ami a Japánban hatályos biztonsági határérték 7,6 milliószorosa.

A Tepco közölte, hogy a szivárgást azóta már megállították, a tank tartalmának egy részét átszivattyúzták egy másik tartályba. A szivárgás előtt néhány órával egyébként megszólalt az érintett tartály riasztóberendezése, de akkor az ellenőrzésre kiérkező munkások nem találtak rendellenességet. A cég szerint az incidens okainak kiderítése érdekében vizsgálatot indítottak.

Az fukusimai atomerőműben az elmúlt hónapokban tucatnyi kisebb-nagyobb szivárgás történt, ezek közül a legsúlyosabb során 300 tonna - a mostanihoz hasonlóan szennyezett - radioaktív víz folyt a tengerbe múlt augusztusban. Az erőmű területén több százezer tonna - a reaktorok hűtésére használt - sugárszennyezett vizet tárol a Tepco, és a helyzet hosszú távú kezelésére még nincsenek megnyugtató és végleges tervek.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Washington cipőbombás támadások veszélyére figyelmeztette a légitársaságokat

A minisztérium egy nagyon friss, hitelesnek vélt hírszerzési értesülés alapján adta ki a… Tovább olvasom