Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Euróövezeti csúcs: megnyugodtak a piacok

Az euró-csúcstalálkozó határozatainak köszönhetően jelentősen megnyugodtak a piacok - mondta Ewald Nowotny, az osztrák jegybank (OeNB) elnöke pénteken.
"Görögországot tíz évre kivették a tőkepiacról", ezzel pedig nő a tényleges szanálásnak, a hitelfeltételek teljesítésének, illetve a kölcsön visszafizetésének esélye - tette hozzá.

A megegyezés kapóra jön a Portugáliához és Írországhoz hasonló eladósodott államoknak - már ami a kamatcsökkenést lehetőségét illeti. Ugyanakkor a komoly szerkezeti problémákra nem lehet máról holnapra megoldást találni.

A második görög mentőcsomagban már megjelent résztvevőként a magánszféra, amivel "elhárultak a feleket egész idő alatt foglalkoztató politikai akadályok" - mutatott rá Nowotny. Az osztrák jegybankelnök szerint a központi felelősség innentől Görögországé, amelynek így "valós esélye van terveinek megvalósítására".

Azáltal pedig, hogy az EFSF európai pénzügyi stabilitási eszközön keresztül lehetővé vált a beavatkozás a másodlagos piacokon, teljesült az EKB egyik régi vágya - hangsúlyozta Nowotny.

Az EFSF felvásárolhatja a piacokon az államkötvényeket, ahogy azt korábban az EKB tette. A piac stabilizálása érdekében az EKB egy ideig magára vállalta ezt a feladatot, de ez nem tarthatott örökké, s innentől az EFSF veszi át a szerepkört.

Az euró-védőernyő a tegnapi megegyezésnek köszönhetően jóval rugalmasabbá és hatékonyabbá vált, s Európa függetlenebb lett a hitelminősítőktől. Ezután az EKB akkor is befogadhat görög papírokat, ha azok SD, szelektív fizetésképtelenség minősítést kaptak, minthogy az EFSF megadja a szükséges biztosítékokat - mondta Nowotny.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyilvános akasztások Iránban, gyermekek is láthatták a kivégzéseket

Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet elítélte csütörtökön, Londonban kiadott… Tovább olvasom