Délmagyar logó

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 15°C Még több cikk.

Ezer éve vallási tartalommal ruházták fel a klímaváltozás jelenségeit

Graz - Árvizek, hóviharok, szárazság - manapság az időjárás extremitásaira a klímaváltozás következményeként tekintünk. A középkorban viszont az emberek többnyire vallási magyarázattal látták el őket.
Az időjárás jelenségeit gyakran isteni intésként vagy az ördög ármánykodásaként értelmezték. Matthias Melcher, a grazi egyetem germanisztikaszakos hallgatója diplomamunkájában a korábbi évszázadokban élt embereknek az időjárás és a klíma jelenségeire adott reakcióját, valamint ezeknek az irodalomban való megjelenését vizsgálta.

Melcher mintegy kétszáz középkori irodalmi művet, műrészletet mutat be, amelyek által nyilvánvalóvá válik, milyen mértékben voltak a kor emberei kiszolgáltatva a környezet szeszélyeinek.

A korabeli szövegek elsősorban vallási magyarázatot szolgáltatnak az időjárás jelenségeire: Istent, a Szentlelket vagy az ördögöt teszik "felelőssé" az olykor megmagyarázhatatlannak vélt eseményekért.

Az egyik mű szerzője szerint például a villámlást a Szentlélek küldi, hogy "felébressze a bűnösök alvó szívét, és az erény ösvényére vezesse őket".

Ugyanakkor szokatlanul racionális magyarázattal szolgál a viharokra az 1350-ben Konrad von Megenberg által íródott Természet könyve: a felszálló meleg pára a hideg felhőket átszakítja, és villámlást, dörgést idéz elő.

A geográfiával is foglalkozó Melcher a klímaváltozásnak az emberek életére gyakorolt hatásait is tanulmányozta. Kutatásai szerint a VII. századtól 1000-ig egy hideg szakasz, az úgynevezett "kora középkori pesszimum" uralta az időjárást. Megközelítőleg 1300-ig aztán egy meleg időszak, a "középkori optimum" következett, majd a "kis jégkorszak" beköszöntével ismét csökkent a hőmérséklet.

Olvasóink írták

  • 1. dodó 2011. január 05. 21:06
    „...Mert az egyház már akkor is a tudatlan emberek félrevezetésén dolgozott.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tetthelyen végezték ki a bűnöst

Irán - A tetthelyen végeztek ki egy emberölésben bűnösnek talált férfit Iránban szerdán. Tovább olvasom