Délmagyar logó

2016. 12. 03. szombat - Ferenc, Olívia -3°C | 5°C

Farkasok fekete napja

Svédország - Már az első napon, szombaton húsz farkast ejtettek el vadászok Svédországban, miután a környezetvédelmi hatóságok kiadták az első kilövési engedélyeket a 45 éve első farkasvadászati idényben.
A svéd parlament tavaly ősszel megszavazta, hogy 20 falkában, illetve 210 példányban korlátozzák a svédországi farkaspopulációt, amely egyre népszerűtlenebb a lakosság körében a jószág elleni támadások miatt.

Január 2. és február 15. között összesen 27 ragadozó kilövésére van törvényes lehetőség, ami mintegy 10 százalékos ritkítást jelent. A 2005 évi 150 példánnyal szemben jelenleg 182-217 farkas lehet Svédországban hatósági becslés szerint.

A svéd környezetvédelmi hivatal, a Naturvaardsverket szerint mindenekelőtt azért szükséges a farkasállomány limitálására, hogy "növekedjék az állat elfogadottsága a lakosság körében".

Mivel nincs természetes ellenségük, a farkasok szinte akadálytalanul szaporodnak, egyre gyakrabban ejtenek el a háziállatokat és már a városok szélén is kezdenek feltünedezni.

Svédországban az 1970-es években kipusztult a farkasok, és az 1980-90-es években honosodtak meg újra, főként finnországi és oroszországi állatok bevándorlásának köszönhetően.

A környezetvédelmi minisztérium szerint az állomány megújításra szorul, mivel a teljes jelenlegi populáció mindössze három példányra vezethető vissza, ami beltenyészethez és az állomány fennmaradását hosszabb távon fenyegető genetikai betegségekhez vezetett.

Olvasóink írták

  • 2. TrombiFrédi 2010. január 03. 19:13
    „Jáj szégény Fárkások ott kint a mésszi távolban!:)”
  • 1. CID 2010. január 03. 17:13
    „"A svéd környezetvédelmi hivatal, a Naturvaardsverket szerint mindenekelőtt azért szükséges a farkasállomány limitálására, hogy "növekedjék az állat elfogadottsága a lakosság körében"." Okosak ezek a svédek, nagyon okosak. De mi lesz az itthoni svéd cserediákokkal ? :)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vergődik a svájci szállodaipar

Az idén sem számít túl sok jóra a svájci szállodaipar: a tavalyi 5,5 százalékos visszaesés után az… Tovább olvasom