Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

Fátyolt viselő nők nem szállhatnak tömegközlekedés járművekre ujgur egyik városában

Megtiltotta a hosszú szakállas férfiaknak és a fátyolt viselő nőknek a tömegközlekedési eszközök igénybevételét Kína muzulmán többségű Hszincsiang-Ujgur autonóm területének egyik városa.
Az intézkedés, amelyről a Karamaj Zsipao, a kommunista párt helyi lapja számolt be, az egyik ujgur jogvédő csoport dühét váltotta ki.

A karamaji hatóságok megtiltották, hogy a hosszú szakállt, illetve ruházatukon iszlám félholdat viselő férfiak, valamint a hajat és a nyakat eltakaró hidzsáb, a csak a szemet szabadon hagyó nikáb kendőt, illetve az egész testet elfedő burkát viselő nők felszálljanak a tömegközlekedés járműveire.

A lap figyelmeztetett: az ellenőrző csoportokkal való együttműködést elutasítók rendőri intézkedésre számíthatnak. Az intézkedés augusztus 20-ig, egy helyi sportesemény végéig lesz érvényben.

Hszincsiang-Ujgur autonóm területen mintegy tízmillió türkmén származású, muzulmán hitű ujgur él, akik egy része ellenséges a pekingi kormánnyal szemben, és egy radikális csoportjuk követte el a hatóságok szerint az elmúlt hónapok több véres merényletét a térségben.

Szakértők és emberjogi csoportok szerint Pekingnek az ujgurok kultúrája és vallása ellen irányuló elnyomó politikája tovább növeli a feszültségeket az autonóm területen. A hatóságok idén jelentős mértékben korlátozták a térségben a muzulmán böjti hónap, a ramadán megtartásának lehetőségét, és ismétlődő kampányokat folytatnak az iszlám fátyol viselése ellen.

Dilhszat Rahszit, a száműzetésben működő Ujgur Világkongresszus szóvivője szerint a Karamaj városában hozott intézkedések tipikusan hátrányosan megkülönböztető jellegűek.

A kínai állami média vasárnap jelentette, hogy mintegy száz ember – 59 "terrorista" és 37 civil - halt meg a múlt héten egy Jarkand járásban kitört összetűzésben. A májusban a terület székhelyének, Urumcsinak egyik piacán elkövetett, 39 ember életét kioltó merénylet után a kormány bejelentette, hogy nagyszabású terrorellenes kampányba kezd. Egyebek közt megszigorították az ellenőrzést a térség tömegközlekedési eszközein. Júliusban az urumcsi hatóságok a gyufától és cigarettától a joghurtig egy sor tárgy felvitelét tiltották meg a városi buszokra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az izraeliek szerint egyik fél sem nyert a konfliktusban

Az izraeliek több mint fele szerint sem Izrael, sem a Hamász palesztin iszlamista szervezet nem nyerte meg a felek gázai övezeti fegyveres konfliktusát. Tovább olvasom