Délmagyar logó

2017. 06. 22. csütörtök - Paulina 18°C | 33°C Még több cikk.

Fejbe lőtték a toulouse-i merénylőt

A francia kommandósokkal folytatott tűzharc során a 24 éves férfi kiugrott az ablakon, közben több lövés is eltalálta.
17:34 - A francia kommandósok fejlövése végzett az elmúlt napokban elkövetett merényletek feltételezett tettesével Toulouse-ban; a kommandósok "jogos önvédelemből" lőttek rá - közölte csütörtökön a párizsi államügyész.

Francois Molins elmondta: a francia rendőrség különleges egysége azt kapta parancsba, hogy mindent tegyen meg azért, hogy élve állítsák elő a gyanúsítottat, és csak jogos önvédelemből lőjön rá. Éppen ezért tartott viszonylag sokáig a körbezárt épületben a gyanúsított elleni támadás megindítása, amelynek során összesen öt rendőr sérült meg.

A Le Monde című francia napilap viszont azt állítja, hogy a feltételezett merénylővel az épületen kívül őrködő mesterlövészek lövedéke végzett.

Az ügyész megerősítette, hogy a magát az al-Kaida tagjának valló merénylő lefilmezte mindhárom merényletét és a felvételeket feltette az internetre. A rendőrök egy táskában megtalálták a kamerát, amelyet a tettes a gyilkosságok elkövetésekor magán viselt.

32 órás ostrom után a tűzpárbajt követően kiugrott az ablakból a Toulouse-i merénylő. Fotó: MTI (galéria)

A felvételeken az ügyész szerint látható, amint a 24 éves Mohamed Merah március 11-én első áldozatát, egy leszerelt katonát - akitől a robogót vette - két lövéssel megölte és közben azt mondta: "Te megölöd a testvéreimet, én megöllek téged". Felvette azt is, ahogy "különösen erőszakos" módon katonákat mészárolt le március 15-én Montaubanban, majd "Allah akbart" kiáltva elmenekült a robogón. A toulouse-i zsidó iskola előtt hétfőn elkövetett lövöldözést is végig rögzítette.

A francia biztonsági erők tagjaival folytatott tűzharcban csütörtök délelőtt halt meg a merénylő, aki egy rendőrök által körbezárt toulouse-i lakóház egyik első emeleti lakásában 32 órával korábban barikádozta el magát.

Akkor lőtték fejen a hétszeres gyilkost, amikor az a fürdőszobából kitörve megpróbált az ablakon kiugorva elmenekülni, miközben harminc lövést adott le a rendőrökre. A férfi egy fekete dzsellabát (hagyományos arab viselet) és golyóálló-mellényt viselt - mondta el az ügyész.

A nyomozás most annak kiderítése végett folytatódik, hogy a merénylő - ahogy azt állította - tényleg egyedül cselekedett-e. Anyját, a szintén radikális iszlamista nézeteket valló bátyját és annak élettársát már szerda reggel őrizetbe vette a rendőrség.

Mohammed Merah a kommandósokkal folytatott tárgyalásai során mind a három merénylet elkövetését magára vállalta, s azt állította, hogy egyedül cselekedett.

Egyébként egy, az Iszlám Magreb al-Kaidájához (AQMI - az al-Kaida észak-afrikai szárnyához) köthető csoport magára vállalta a toulouse-i és montaubani merényleteket, és felszólította a francia kormányt arra, hogy gondolja át a muzulmánokkal szembeni politikáját, és hogy "hagyjon fel az iszlámmal szembeni ellenséges tendenciákkal", mert ez a politika "bajt és romlást" fog előidézni.

A Jund al-Khilafah (a Kalifa katonái) nevű szervezet írását - amely korábban már magára vállalt Afganisztánban és Kazahsztánban elkövetett merényleteket - az al-Kaida közleményeit rendszeresen megjelentető Shamikh internetes portál tette közzé.

Közben Marine Le Pen, a szélsőjobboldali Nemzeti Front elnökjelöltje a France Info hírrádióban arra hívta fel a figyelmet, hogy "ő már tíz éve azt mondja, hogy a fundamentalista iszlamisták teljes városnegyedeket tartanak ellenőrzésük alatt". Véleménye szerint Franciaország mostanig "alábecsülte ezt a veszélyt", a kormány pedig a társadalmi béke jegyében eltűri ezeket a hálózatokat.

13:10 - A francia kommandósokkal folytatott tűzharcot követően csütörtök délelőtt meghalt az elmúlt napokban elkövetett merényletek feltételezett tettese, aki egy rendőrök által körbezárt toulouse-i lakóház egyik első emeleti lakásában 32 órával korábban barikádozta el magát.
A férfi fegyverrel a kezében kiugrott az ablakon, s a ház előtt halva találtak rá a rendőrök - közölte a francia belügyminiszter.

Claude Guéant szerint a "különösen veszélyes" férfi a fürdőszobában barikádozta el magát, s ellenállt a lakásba behatoló erőknek. A támadásban - amelynek során háromszáz lövés dördült el - két kommandós megsérült, az egyik a lábán, a másik pedig sokkos állapotba került.

32 órás ostrom után a tűzpárbajt követően kiugrott az ablakból a Toulouse-i merénylő. Fotó:MTI/EPA/AP (galéria)

Néhány detonációt követően öt percen át folyamatosan lövéseket lehetett hallani. Rendőrségi források szerint a kommandósok fokozatosan és óvatosan haladtak előre, mielőtt behatoltak a gyanúsított lakásába, akivel szerda éjjel 11 óra körül minden kapcsolat megszakadt.

A belügyminiszter elmondta: a gyanúsított először azt mondta, hogy 22:45-kor megadja magát, majd azt közölte, hogy mégsem, és hogy meg fogja ölni a rendőröket, ha megpróbálják elfogni.

A kommandós akció megindításáról csütörtök reggel született meg a politikai döntés.

A különleges erők gránátok robbantásával kezdték a támadást, de erre semmilyen reakció nem érkezett a merénylő részéről. Ezt követően a kommandósok az ajtón, majd az ablakokon át is behatoltak a lakásba. Az ablakokat már az éjszaka folyamán berobbantották.

Miután a tettes különösen veszélyes személynek tűnt, a rendőrök videotechnikával térképezték fel maguk előtt a lakás különböző helyiségeit, de sehol nem láttak senkit. Utolsónak maradt a fürdőszoba, és amikor oda is bejuttatták a technikai eszközöket, a merénylő kitört a fürdőszobából, miközben lövéseket adott le a rendőrökre.

Ekkor olyan heves tűzpárbaj alakult ki, amelyről a kommandósok utóbb azt állították, hogy még soha nem tapasztaltak ilyen erőszakos cselekményt. Az elit alakulat tagjai fedezékbe vonultak és onnan lőttek vissza.

32 órás ostrom után a tűzpárbajt követően kiugrott az ablakból a Toulouse-i merénylő. Fotó:MTI/EPA/AP (galéria)

"Mohamed Merah végül fegyverrel a kezében kiugrott az egyik ablakon, miközben folytatta a lövöldözést. Halva találtak rá a földön" - mondta a belügyminiszter.

A francia kormánynak eredetileg az volt a szándéka, hogy élve fogják el a hét ember meggyilkolásával gyanúsított 24 éves férfit. A rendőrség több száz, erősen felfegyverzett tagja 32 órán át tartotta körülzárva a négyemeletes társasházat a délnyugat-franciaországi városban. A hatóságok szerda este az egész városrészben lekapcsolták az áram-, gáz- és vízszolgáltatást, hogy így fárasszák ki és kényszerítsék megadásra a merénylőt.

Március 11-én és 15-én a francia hadsereg három katonáját lőtték le Toulouse-ban és a közeli Montaubanban, négy nappal később pedig két óvodás és egy kisiskolás gyereket és egy fiatal rabbit egy toulouse-i zsidó iskolánál.

A magát az al Kaida terrorszervezet tagjának mondó, radikális iszlamista nézeteket valló Mohammed Merah a kommandósokkal folytatott tárgyalásai során mind a három merénylet elkövetését magára vállalta, s azt állította, hogy egyedül cselekedett.

11:45 - Rendőrségi források szerint megölték csütörtök délelőtt a francia kommandósok az elmúlt napokban elkövetett merényletek feltételezett tettesét, aki egy rendőrök által körbezárt toulouse-i lakóház egyik első emeleti lakásában 32 órával ezelőtt barikádozta el magát.

A férfi ellenállt a házba behatoló erőknek. A támadásban - amelynek során háromszáz lövés dördült el - három kommandós is megsérült, egy közülük súlyosan.

A férfi fegyverrel a kezében kiugrott az ablakon, s a ház előtt halva találtak rá a rendőrök - közölte a francia belügyminiszter.

Néhány detonációt követően öt percen át folyamatosan lövéseket lehetett hallani. A rendőrségi források szerint a kommandósok fokozatosan és óvatosan haladtak előre, mielőtt behatoltak a gyanúsított lakásába, akivel szerda este 11 óra körül minden kapcsolat megszakadt.

10:59 - Három erős detonációt lehetett hallani csütörtökön délelőtt a rendőrök által körbezárt toulouse-i lakóház körül, amelynek első emeletén az elmúlt napokban elkövetett merényletek feltételezett tettese elbarikádozta magát. Szemtanúk szerint a kommandósok behatoltak az épületbe.

Néhány perccel később egy mentőautó érkezett a kordonokkal körülzárt biztonsági zónába.

A francia médiában megszólaló szakértők szerint a kommandósok feltehetően megindították a végső támadást a merénylő ellen, akivel szerda este 11 órakor minden kapcsolat megszakadt. A belügyminisztérium azonban ezt egyelőre nem erősítette meg, csak annyit közölt: folytatják a "mozgolódást".

32 órás ostrom után a tűzpárbajt követően kiugrott az ablakból a Toulouse-i merénylő. Fotó:MTI/EPA/AP (galéria)

Helyszíni tudósítások szerint a robbanásokat követően egy szemtanú arról számolt be, hogy a kommandósok behatoltak az épületbe, a bejárat elé pedig paravánokat állítottak.

A rendőrök az éjjel több detonációt is előidéztek, hogy megfélemlítsék a feltételezett merénylőt, s így kényszerítsék megadásra.

Claude Guéant belügyminiszter csütörtökön reggel az RTL rádiónak azt mondta, nem bizonyos abban, hogy a férfi még életben van, mivel a rendőrségnek egész éjjel nem sikerült kapcsolatba lépni vele. Azt is elárulta, hogy korábban a merénylő azt mondta: "fegyverrel a kezében akar meghalni".

A francia kormánynak azonban továbbra is az a szándéka, hogy élve fogják el a hét ember meggyilkolásával gyanúsított 24 éves férfit - jelezte a miniszter.

A rendőrség több száz, erősen felfegyverzett tagja körülzárva tartja a négyemeletes társasházat a délnyugat-franciaországi városban. A hatóságok szerda este az egész városrészben lekapcsolták az áram-, gáz- és vízszolgáltatást.

8.39 - Tovább alkudozik a rendőrséggel, és nem akarja megadni magát az elmúlt napokban Toulouse-ban elkövetett merényletek feltételezett tettese, aki immár csaknem 30 órája elbarikádozta magát egy Toulouse-i társasház egyik lakásában.

A rendőrség több száz, erősen felfegyverzett tagja körülzárva tartja a négyemeletes társasházat a délnyugat-franciaországi városban. A hatóságok az egész városrészben lekapcsolták az áram- és gázszolgáltatást.

A rendőrök az éjjel több robbanást is előidéztek, hogy megfélemlítsék a feltételezett merénylőt.

A BFM hírtelevízió jelentése szerint a 24 éves férfi nem hajlandó megadni magát, de tovább tárgyal a rendőrséggel. Előző nap még azt ígérte, megadja magát.

32 órás ostrom után a tűzpárbajt követően kiugrott az ablakból a Toulouse-i merénylő. Fotó:MTI/EPA/AP (galéria)

Claude Guéant belügyminiszter csütörtökön reggel az RTL rádiónak azt mondta, nem bizonyos abban, hogy a férfi még életben van, mivel a rendőrségnek egész éjjel nem sikerült kapcsolatba lépni vele.
A feltételezett merénylő szerda hajnalban automata fegyverből rálőtt a lakást megrohanó rendőrökre, és legalább kettőt megsebesített közülük. Később egy telefonért cserébe átadott egy pisztolyt, a gyanú szerint azt a gyilkos fegyvert, amellyel az elmúlt 11 napban három támadásban megölt hét embert, köztük három gyereket.

A rendőröknek telefonon bevallotta, hogy szerdára újabb merényletet tervezett egy katona ellen.

2:32 - Újabb detonációkat lehetett hallani csütörtök hajnalban a rendőrök által körbezárt toulouse-i lakóház körül, amelynek első emeletén a elmúlt napok toulouse-i és montaubani merényleteiért felelős férfi elbarikádozta magát.

Néhány percen belül három - a két órával ezelőttinél - kisebb, majd hirtelen egy nagyobb robbantást lehetett hallani.

A belügyminisztérium közlése szerint az újabb detonációkkal "folytatódott a kifárasztási stratégia".

A helyszíni tudósítók korábban csak találgattak, hogy lövések dördültek el vagy pedig ismét a kommandósok robbantottak a merénylő megfélemlítésére. Valamivel éjfél előtt ugyanis három robbantással kényszerítette a tárgyalások folytatására a rendőrség különleges alakulata a felfegyverzett merénylőt, aki már többször jelezte, hogy megadja magát, aztán mégis meggondolta magát.

A francia médiában megszólaltatott szakértők szerint nem várható frontális támadás a merénylő ellen, a lakása körüli zárlat várhatóan addig fog tartani, amíg ki nem fárad teljesen és meg nem adja magát.

01:11 - Robbantásokkal kényszerítették a tárgyalások folytatására szerda este a kommandósok az elmúlt napok toulouse-i és montaubani merényleteiért felelős férfit, aki egy, a rendőrök által körbezárt toulouse-i lakóház első emeleti lakásában barikádozta el magát.

Miután három detonációt lehetett hallani, rendőrségi források a francia tömegtájékoztatási eszközökkel azt közölték: berobbantották a merénylő lakásának az ajtaját, hogy így kényszerítsék megadásra.

Jean-Pierre Havrin, Toulouse alpolgármestere a Reuters hírügynökségnek ugyanakkor azt mondta: "A tárgyalások befejeződtek (a gyanúsítottal), a támadás megkezdődött".

Ezt azonban a belügyminisztérium nem erősítette meg, s azt közölte: a robbantásokkal csak megfélemlíteni akarták a gyanúsítottat.
"Azt mondta, hogy meg akarja magát adni, aztán megváltoztatta a véleményét, most növeljük a nyomást, hogy mégiscsak megadja magát" - közölték rendőrségi források.

Szakértők szerint az első detonáció az ajtó kirobbantása volt, a másik kettővel pedig megijeszteni és egy pillanatra megsüketíteni akarták a férfit, hogy képtelenné váljon bármilyen azonnali reakcióra.

32 órás ostrom után a tűzpárbajt követően kiugrott az ablakból a Toulouse-i merénylő. Fotó:MTI/EPA/AP (galéria)

A detonációkat követően egy fénycsíkot lehetett látni az égen, de rögtön utána visszatért a csend Toulouse városa Belle Paule elnevezésű lakónegyedének kiürített és teljesen elsötétített részébe; a közvilágítást, az áram- és gázszolgáltatást ugyanis korábban kikapcsolták.

Lövéseket egyáltalán nem lehetett hallani, ami összecsapásra utalhatott volna a felfegyverzett merénylő és a kommandósok között.

A francia tömegtájékoztatási eszközök helyszíni tudósítói szerint a robbantásokat követően feltehetően újrakezdődtek a tárgyalások, de ezt egyelőre hivatalos források nem erősítették meg.

Március 11-én és 15-én a francia hadsereg három katonáját lőtték le Toulouse-ban és a közeli Montaubanban, négy nappal később pedig két óvodás és egy kisiskolás gyereket és egy fiatal rabbit egy toulouse-i zsidó iskolánál.

A francia rendőrség elit alakulatának tagjai szerda hajnalban, a mostani robbantások előtt mintegy 20 órával korábban zárták körbe a 24 éves Mohammed Merahot. A kommandósok megpróbáltak behatolni a lakásba, de Merah mindannyiszor lőfegyverrel védekezett. Az első esetben a merénylő két rendőrt megsebesített, társuk pedig golyóálló mellényének köszönhetően élte túl az akciót. Ezt követően döntött az elit alakulat a hagyományos tárgyalásos megoldás mellett.

Merah a nap folyamán mind a három merénylet elkövetését magára vállalta, s azt állította, hogy egyedül cselekedett.

Reggel még azt mondta, hogy délután megadja magát, később pedig azt ígérte, hogy késő este, amikor már sötét van. A belügyminiszter szerint azért, mert kisebb felhajtást akar az őrizetbe vétele körül.

Szerda

18:12 - Az elmúlt napok toulouse-i és montaubani merényleteiért felelős, a rendőrség által körbezárt férfi azt ígéri, hogy késő este megadja magát a hatóságoknak - közölte Francois Molins francia államügyész egy sajtóértekezleten.

Az eddig folytatott tárgyalásokról elmondta: az illető mind a három merénylet elkövetését magára vállalta, s azt állította, hogy egyedül cselekedett.

"Nem mutat semmilyen megbánást, s legfeljebb azt sajnálja, hogy nem tudott még több embert megölni" - közölte az államügyész. S hozzátette: a merénylő elégedetten szólt arról, hogy "sikerült Franciaországot térdre kényszerítenie".

A francia rendőrség kommandósai szerda hajnalban Toulouse-ban körülzárták a 24 éves Mohammed Merahot, aki többek között egy zsidó iskola elleni hétfői, négy ember, köztük három kisgyerek halálát követelő merényletért felelős. A férfi egy első emeleti lakásban van, elbarikádozta magát, s korábban még azt mondta, hogy délután megadja magát.

A kommandósok többször is megpróbáltak behatolni a lakásba, de Merah mindannyiszor fegyverrel válaszolt. Az első esetben, amikor a rendőrök kinyitották az ajtót, a merénylő rájuk lőtt, s két rendőrt megsebesített a térdén, az egyik pedig csodával határos módon élte túl az esetet, miután a lövedékeket felfogta a golyóálló mellénye.

Ezt követően döntött az elit alakulat a hagyományos tárgyalásos megoldás mellett. Egy, a kommunikációra szakosodott rendőrtiszt folyamatosan szóval tartja Merahot, aki a főügyész tájékoztatása szerint spontán módon sok mindenről beszél, amelynek tartalmát ellenőrizni kell.

Elmondta például, hogy szerdán egy előre kiválasztott katona megölésére készült, valamint két rendőrt is meg akart gyilkolni Toulouse-ban, akiket már szintén kinézett magának előre. Azt is állította, hogy a merényletek során a kamerájával rögzített felvételeket már feltette az internetre, de ennek egyelőre nem találta semmilyen nyomát az ügyészség.

A francia tömegtájékoztatási eszközökben megszólaló szakértők úgy vélik, hogy a rendőrség valószínűleg álmában akart Merahra lecsapni, de miután a hajnali 3-kor megindított támadásra azonnal válaszolt, a kommandósok nem tudtak bejutni a lakásba, ahol tartózkodott.

Laurent Borredon, a Le Monde biztonságpolitikai kérdésekkel foglalkozó újságírója arra hívta fel a figyelmet, hogy egy lakásba való éjszakai kommandós behatolás "politikai döntést" igényel. Véleménye szerint egyértelmű, hogy a párizsi vezetés élve akarja letartóztatni a merénylőt, az elfogása ezért tart ilyen sokáig. "Mostantól minden a tárgyalók meggyőző erején múlik" - hangsúlyozta az újságíró a Le Monde honlapján

16:05 - Cáfolta a francia belügyminiszter, hogy elfogta a francia rendőrség elit alakulata a toulouse-i merényletek feltételezett tettesét.

"Cáfolom, nem igaz" - jelentette ki szerda délután Claude Guéant, miután a francia tömegtájékoztatási eszközök ellentmondásos híreket közölték az 1988 októberben született Mohamed Merah állítólagos előállításáról.

A belügyminisztérium utóbb azt közölte: a feltételezett tettessel "a tárgyalások folytatódnak, s még mindig folyamatban vannak".

A férfi egy toulouse-i lakóház első emeleti lakásában elbarikádozta magát, túszt nem ejtett, és korábban azt mondta, hogy több fegyver is van nála, de délután megadja magát. Az épületet a rendőrség elit alakulatai körbevették, a környéket pedig teljesen lezárták.

A gyanúsítottal állítólag dél tájban megszakadtak a tárgyalások, s miután a rendőrség azt közölte, hogy amennyiben délután 2 óráig nem tárgyal újra, megtámadják az épületet, ellentmondásos hírek terjedtek el a francia hírtelevíziókban.

Az I-télé helyszíni tudósítója a francia elnöki hivatalra hivatkozva azt közölte, hogy nem sokkal 2 óra után előállították a tettest, majd néhány perccel később rendőrségi forrásokat idézve tudatta: még nem fogták el, de a rendőrök már behatoltak abba a lakásba, ahol a férfi elbarikádozta magát, és tárgyalni kezdtek vele. A BFM tv források megjelölése nélkül azt közölte, hogy a gyanúsítottat letartóztatták, de utóbb nem tudta megerősíteni a hírt.

Közben Nicolas Sarkozy államfő is a helyszínre érkezett, s egy ideig a körülzárt lakóház közelében lévő laktanyában, a merénylő elfogásával megbízott rendőrök székhelyén tartózkodott.

A Franciaországi Zsidó Intézményeket Képviselő Tanács (CRIF) azt közölte, hogy Sarkozy reggeli megbeszélésükön azt mondta: a gyanúsított szerda reggel is ölni készült.

A toulouse-i zsidó iskola előtti lőfegyveres támadás négy áldozatának holtteste mellett állnak gyászolók a jeruzsálemi Har-Hamenuho temetőben rendezett temetésen. Két nappal korábban egy iszlámista sz
A toulouse-i zsidó iskola előtti lőfegyveres támadás négy áldozatának holtteste mellett állnak gyászolók a jeruzsálemi Har-Hamenuho temetőben rendezett temetésen.
Fotó: MTI/EPA/Jim Hollander

15:43 - Robbanószerkezeteket találtak szerdán a toulouse-i merényletekkel gyanúsított férfi bátyjának gépkocsijában - közölték rendőrségi források.

A 24 éves Mohamed Merah bátyját reggel vették őrizetbe a rendőrök. Claude Guéant belügyminiszter szerint a 27 éves Abdelkader a feltételezett sorozatgyilkoshoz hasonlóan az iszlám radikalizmus szalafista mozgalmához tartozott.

A robbanószerkezetekről nem közölt részleteket a rendőrség.

A belügyminiszter szerint a feltételezett merénylő kisstílű bűnözőből lett fokozatosan dzsihádista. Toulouse-i szalafista csoportokban radikalizálódott, mielőtt a pakisztáni-afganisztáni határvidékre indult, hogy részt vegyen a dzsihád harcokban (szent háborúban). Franciaországban tucatnyi bűncselekményt, sokszor erőszakkal együtt járó lopást hajtott végre, amiért börtönben is ült.

14:48 - Elfogta a francia rendőrség elit alakulata a toulouse-i merényletek feltételezett tettesét - jelentették szerdán az I-télé és BFM francia hírtelevíziók két különböző forrásra hivatkozva.

Az I-télé helyszíni tudósítója a francia elnöki hivatalra hivatkozva azt közölte, hogy előállították a tettest, majd néhány perccel később rendőrségi forrásokat idézve tudatta: még nem fogták el, de a rendőrök már behatoltak abba a lakásba, ahol a férfi elbarikádozta magát, és tárgyalni kezdtek vele. A BFM tv források megjelölése nélkül azt közölte, hogy a gyanúsítottat letartóztatták, de utóbb nem tudta megerősíteni a hírt.

Közben Nicolas Sarkozy államfő is a helyszínre érkezett, s jelenleg a körülzárt lakóház közelében lévő laktanyában, a merénylő elfogásával megbízott rendőrök székhelyén tartózkodik.

14:31 - Elfogta a francia rendőrség elit alakulata a toulouse-i merényletek feltételezett tettesét - jelentette szerdán az I-télé francia hírtelevízió két különböző forrásra hivatkozva.

13:09 - Saját kérésükre evakuálták annak a toulouse-i háznak a lakóit, amelyben a francia rendőrség elit alakulata szerda hajnalban körülzárta a toulouse-i merényletek feltételezett tettesét. A férfi egy első emeleti lakásban van, túszt nem ejtett, és azt mondta, délután megadja magát.
A 24 éves és Mohammed Merahot előző nap titkosszolgálati eszközökkel megszerzett információk és a rendőri nyomozás segítségével sikerült azonosítani - közölte a rendőrség.

A Le Point című hetilap internetes oldala azt írta, hogy a feltételezett merénylő karosszérialakatos. A napokban többször látták egy gyorsan hajtó fehér kisteherautó volánja mögött, valamint egy szomszédos labdarúgópályán imádkozás közben, s ezek a jelek nyugtalanították a lakókat. Más tanúk viszont arról számoltak be, hogy a múlt hétvégén előzékenyen segített egy költözésnél a házban. Bátyja, a 27 éves Abdelkader Merah - akit reggel őrizetbe vett a rendőrség - az építőiparban dolgozik. Mohamed 2010-ben jelentkezett az idegenlégióba, de nem vették fel. A harmadik, legfiatalabb fiútestvérnek bátyjaival ellentétben soha nem volt dolga a rendőrséggel - írt a Le Point.fr.

Abdelkader mellett a gyanúsított anyját és élettársát is őrizetbe vették Toulouse-ban.

A nyomozók szerint a gyanúsítottat 2010 végén köztörvényes bűncselekmények gyanújával az afganisztáni Kandahárban egyszer már letartoztatták. Claude Guéant francia belügyminiszter azt mondta: a feltételezett tettes leginkább az al-Kaida terrorszervezethez fűződő kapcsolatáról beszél, a szalafizmus mozgalmához (radikális iszlám) és a dzsihádizmushoz kapcsolható, s többször járt Afganisztán és Pakisztán határvidékén. A rendőrség "legfőbb gondja" jelenleg, hogy élve fogja el a feltételezett tettest - tette hozzá a miniszter.

A francia elnök szerint a terrorizmusnak nem fog sikerülni, hogy megtörje a nemzeti közösséget. Nicolas Sarkozy azelőtt beszélt élő adásban a francia televíziókban, hogy elindult Toulouse-ba. "Nem engedhetünk sem (az iszlám vallás és a merénylő közötti) összemosásoknak, sem a bosszúnak" - fogalmazott rövid megszólalásában a köztársasági elnök, miután fogadta hivatalában Franciaország legfőbb vallási vezetőit. "Azért találkoztam a zsidó közösség és a muzulmán vallás képviselőivel, hogy bebizonyítsuk, a terrorizmusnak nem fog sikerülni, hogy megtörje nemzeti közösségünket" - hangsúlyozta Sarkozy.

Végső nyugalomra helyezték szerdán a toulouse-i lövöldözésben megölt három zsidó gyermeket és egy rabbit Jeruzsálem legnagyobb zsidó temetőjében.

A 30 éves Jonathan Sandler és két kisfia, az ötéves Arieh és a négyéves Gabriel, valamint a hétéves Myriam Monsonego holttestét szállító repülőgép szerda hajnalban érkezett meg Tel-Aviv nemzetközi repülőterére, ahonnan azonnal Jeruzsálembe vitték tovább az áldozatok földi maradványait.
Az áldozatoktól - akik francia-izraeli kettős állampolgárok - a párizsi Roissy repülőtéren Sarkozy államfő és Francois Fillon miniszterelnök zárt körű megemlékezésen búcsúzott. A holttesteket Alain Juppé külügyminiszter és a hozzátartozók kísérték tovább Izraelbe.

A Jeruzsálem nyugati részén fekvő temető, Har-Hamenuhót egy 750 méter magas hegyen terül el. A délelőtt tíz órakor megkezdődött szertartáson több ezren vettek részt, köztük Juppé, az áldozatok Franciaországban élő hozzátartozói, a franciaajkú izraeli közösség számos képviselője, Izrael szefárd főrabbija, Jeruzsálem polgármestere, valamint az izraeli parlament elnöke és a belügyminiszter.

Reuven Rivlin, a kneszet elnöke beszédében kiemelte, hogy "egész Izrael elítéli ezt a gyűlöletes gyilkosságot".

Az izraeli hatóságok kedden elégedetten nyilatkoztak a gyilkos felkutatására tett francia erőfeszítésekről, miközben az izraeli kommentátorok nyugtalanságuknak adtak hangot az Európában kialakult antiszemita légkör miatt.

Juppé megbeszélést folytatott Simon Peresz izraeli elnökkel Jeruzsálemben még a temetés előtt, s arról biztosította vendéglátóját, hogy Izrael számíthat Franciaországra az antiszemitizmus elleni küzdelemben.

12:33 - Saját kérésükre evakuálták annak a toulouse-i háznak a lakóit, amelyben a francia rendőrség elit alakulata szerdán hajnalban körülzárta a toulouse-i merényletek feltételezett tettesét. A férfi egy első emeleti lakásban barikádozta el magát. 

Claude Guéant belügyminiszter azt közölte, hogy a lakók maguk kérték az evakuálást.

Miután a környező utcákat teljesen lezárták, az újságírók a délelőtt folyamán elsősorban a ház lakóitól telefonon próbáltak arról értesülni, mi történik a körbezárt épületben. A francia tömegtájékoztatási eszközökben a lakásukban rekedt emberek viszont arról beszéltek, hogy maguk is a médiából követik az eseményeket és mielőbb szeretnék elhagyni az épületet. Az evakuálást azonban egy ideig a rendőrség a lakók biztonsága érdekében nem támogatta.

"Több óráig voltam elbarikádozva otthon. Néhány pillanatra kiengedtek kenyeret venni, de aztán a rendőrség már nem akarta, hogy visszamenjek. Most már az egész házat evakuálják. A rendőrök az ablakokon át hozzák ki az embereket. Ez időt vesz igénybe. Reggel hallottunk lövéseket, de azóta minden nyugodt" - mondta egy lakó a France 24 francia hírtelevízióban.

A Le Figaro című lap internetes oldala szerint tűzoltóautók létráin hozták le a lakásokból a lakókat, akiket egy busz várt a ház előtt. Az embereket ismeretlen helyre szállították, ahol rendőrök hallgatják ki őket.
A Le Point című hetilap internetes oldala azt írta, hogy a feltételezett merénylő, a 24 éves Mohamed Merah foglalkozása karosszérialakatos. A napokban többször látták egy gyorsan hajtó fehér kisteherautó volánja mögött, valamint egy szomszédos labdarúgópályán imádkozás közben, s ezek a jelek nyugtalanították a lakókat. Más tanúk viszont arról számoltak be, hogy a múlt hétvégén előzékenyen segített egy költözésnél a házban. Bátyja, a 27 éves Abdelkader Merah - akit reggel őrizetbe vett a rendőrség - az építőiparban dolgozik. Mohamed 2010-ben jelentkezett az idegenlégióba, de nem vették fel. A harmadik, legfiatalabb fiútestvérnek bátyjaival ellentétben soha nem volt dolga a rendőrséggel - írt a Le Point.fr.


10:44 - A toulouse-i sorozatgyilkost - akit a francia rendőrség elit egységei szerda hajnalban egy helyi lakóházban körülzártak - előző nap titkosszolgálati eszközökkel megszerzett információk és a rendőri nyomozás segítségével sikerült azonosítani - közölte szerdán a rendőrség.

A rendőrségnek mintegy "15 lehetőséget" kellett megvizsgálnia, s a nyomozók keddig "nem voltak teljesen biztosak" a dolgukban. A titkosszolgálatok végül két listát állítottak össze a potenciális gyanúsítottakról, az egyiken a Toulouse környékén élő radikális ultra-jobboldaliak, a másikon a radikális iszlamizmushoz tartozók szerepeltek.

A rendőrség viszonylag hamar megtudta, hogy a március 11-én megölt tiszthelyettes, a "robogós gyilkos" első áldozata, interneten hirdette meg eladásra a mopedjét, s a hirdetésre több, mint ötszázan klikkeltek rá. A rendőrség visszakereste az érdeklődök IP-címét, s így jutott el a feltételezett tettes testvéréhez, aki bátyja számára keresett motort.
Másik fontos elem volt, hogy a merényletek helyszínén látott Yamaha márkájú T max 530 típusú robogóról fokozatosan egyre több részlet derült ki. Ezek közül döntő volt, hogy egy személy arról érdeklődött a márka egyik forgalmazójánál, hogyan lehet kikapcsolni a járműre szerelt műholdas nyomkövetőt.

Mohammed Merahnak hívják a hét emberéletet követelő toulouse-i merényletsorozat feltételezett elkövetőjét. A 24 éves férfi algériai származású francia állampolgár. A nyomozók szerint a gyanúsítottat 2010 végén köztörvényes bűncselekmények gyanújával az afganisztáni Kandahárban egyszer már letartoztatták. Claude Guéant francia belügyminiszter elmondta: a feltételezett tettes leginkább az al-Kaida terrorszervezethez fűződő kapcsolatáról beszél, a szalafizmus mozgalmához (radikális iszlám) és a dzsihádizmushoz kapcsolható, s többször járt Afganisztán és Pakisztán határvidékén.

Korábban

Mohammed Merahnak hívják a hét emberéletet követelő Toulouse-i merényletsorozat feltételezett elkövetőjét. A 24 éves férfi algériai származású francia állampolgár - közölték szerdán rendőrségi források.

A nyomozók szerint a gyanúsítottat 2010 végén köztörvényes bűncselekmények gyanújával az afganisztáni Kandahárban egyszer már letartoztatták. Claude Guéant francia belügyminiszter elmondta: a feltételezett tettes leginkább az al-Kaida terrorszervezethez fűződő kapcsolatáról beszél, a szalafizmus mozgalmához (radikális iszlám) és a dzsihádizmushoz kapcsolható, s többször járt Afganisztán és Pakisztán határvidékén.

A belügyminiszter tájékoztatása szerint a rendőrség "legfőbb gondja" jelenleg, hogy élve fogja el a feltételezett tettest, aki elbarikádozta magát egy lakóházban Toulouse keleti részén, amelyet a rendőrség elitalakulata hajnalban körülzárt.

Guéant elmondta: "A legfőbb gondunk azt, hogy élve fogjuk el ... hogy olyan körülmények között állítsuk elő, hogy az igazságszolgáltatás elé tudjon állni". Hozzátette: "Jelenleg egy rendőrrel folytat tárgyalást (a feltételezett tettes), és azt mondta, hogy délután megadja magát". A belügyminiszter szerint a férfi "már nem lő", és már "ártalmatlan helyzetbe" került.

"A kockázat, amit eddig jelentett, már nem létezik. De azért továbbra is óvatosnak kell lennünk" - fogalmazott Toulouse-ban a belügyminiszter. Kitért, arra is hogy a férfi maga kért lehetőséget arra, hogy tárgyalhasson a rendőrséggel, cserébe kidobta a fegyverét az ablakon.

"Tény, hogy kihajított egy fegyvert az ablakon, de lehet nála még több is. Reggel azt állította hogy egy kalasnyikov, egy Uzi típusú izraeli géppisztoly és több revolver is van nála".

Március 11-én és 15-én a francia hadsereg három katonáját lőtte le ismeretlen tettes Toulouse-ban és a közeli Montaubanban. Négy nappal később két óvodás és egy kisiskolás gyereket és egy fiatal rabbit lőttek le egy toulouse-i zsidó iskolánál. Mindhárom esetben ugyanazt a fegyvert használták, és a gyilkos közvetlen közelről, fejlövéssel végzett áldozataival.

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. Apátfalvi** 2012. március 24. 18:29
  „25.

  ejnye, no, én meg már kismilliószor leírtam, hogy a proli baromságaidat történészek tömegei megcáfolták már. hiteltelen, pitiáner foxi-maxi mesterem.”
 • 25. klj-54 2012. március 24. 10:14
  „@Apátfalvi**:
  Ejnye no, már olvasni sem tudol?
  Én rólad írtam ritka jó szándékkal a középszert!”
 • 24. Voober 2012. március 24. 01:02
  „miért kell hazudozni...”
 • 23. Apátfalvi** 2012. március 23. 21:04
  „20.

  Középszer?

  A doktori és professzori címmel rendelkező történészek középszer kategória? :D

  Be foglak ajánlani a foximaxi (bár az már nincs, szóval valami másik suli) önbizalom növelő trénerének! Ekkora arccal te lehetnél a mesterük! :D”
 • 22. Egyolvasó 2012. március 23. 18:25
  „Ilyen és ehhez hasonló időzített bombákat fogdosnak össze a keleti határszéleken.”
 • 21. infiel 2012. március 23. 17:52
  „A kommandósok főnökét jó s..gg-be kéne rugni, ha nem valóban közjátéknak tervezték az egészet. Egy dologról egyébként nagyon keveset ír a sajtó: hogyan és miért jut vagy juthatott el eddig egy algériai bevándorló alig 20 évnél idősebb gyermeke ?”
 • 20. klj-54 2012. március 23. 13:08
  „@Apátfalvi**:Tudod, aki nem áll be a középszerhez azt vagy nem értik vagy kiátkozzák!
  Te vagy az eklatáns példája magával elégedetlenkedőnek, hisz még a nevében is ** gyerek!
  No pá picinyem, ha felnőttél válaszolok:)”
 • 19. Egyolvasó 2012. március 23. 03:04
  „Amatőrök.Miért nem hívták el inkább a TEK-et, ők élve kihozták volna.
  Így ők is ugyan olyan gyilkosokká váltak.”
 • 18. Apátfalvi** 2012. március 22. 21:25
  „17.

  Nem a "fényképes igazolás" a lényeg, hanem az, hogy a mondanivalód megálljon a saját lábán - a megmosolyogtató pedig a te érvek nélküli okoskodásod (óvodában találkoztam legutoljára a "tudom a választ de csakazértsemondommeg bibibíí" játékkal).

  "Tudom a tudásom korlátait!" - Tudod a frászt, akkor nem irkálnál olyan marhaságokat, hogy a kommunizmus bűneiért az USA a felelős, mert az odadobta Magyarországot a Szovjetuniónak, holott odadobásról szó sem volt, mivel a K.-medence sosem volt angolszász vagy amerikai érdekszféra. Ezt bármelyik vezető történész megmondja neked, ha nekem nem hiszel. Ha tudnád (helyesebben ismernéd) a tudásod korlátait, nem okoskodnál bele olyan dol(g)o(k)gba, amely(ek)hez lila gőzöd nincs jól láthatóan. Mint ahogyan az életeket, egzisztenciákat, családokat tönkre vágó besúgó ügynökök ügyét sem lehet azzal elintézni, hogy "há´ űk jó embörök voltak végül is, mer´ hittek valamiben" - persze, Adolf Eichmann is hitt valamiben, akkor most ő is jó ember volt?!

  "Nem lenézés, ez tény." :-)

  A megmosolyogtatás úgy tűnik kölcsönös.”
 • 17. klj-54 2012. március 22. 21:05
  „@Apátfalvi** :
  Megmosolyogtattál, köszönöm:)
  Kisebbségi érzés?
  Miért lenne?
  Tudom a tudásom korlátait!
  És valóban az eddigi megjegyzéseid és szurkálódásait és azok alacsony színvonala volt az amire azt mertem írni, hogy ez bizony számodra (és még pár embernek) ez magas lenne.
  Tudod, én nem vagyok zseni, sőt bizonyos képi feladványokat sem tudok időre megoldani!
  Mert ugye én valóban tudom a képességeim határait, mert anélkül nem mernék egy sort sem leírni.
  De én veled és a többi névtelen niemanddal szemben arcképemmel merem írni a véleményem.
  Várom felemelő és megmosolyogtató értékelésedet:)”
 • 16. Apátfalvi** 2012. március 22. 19:23
  „"Miért tennék közzé olyan dolgot, mely számotokra magas?"

  Honnan tudod te azt, hogy nekem, nekünk mi a magas? Nagy az arc,nem gondolod, tisztelt klj-´biszku hitt valamiben ezért el van nézve a tevékenysége´- 54? A múltkori komcsi bűnökkel foglalkozó cikknél semmit nem tudtál az érveimre reagálni, jót röhögtem, amikor érvelés helyett a hozzászólásom "kuszaságára" tettél megjegyzést - van kamionos ismerősöm, neki úgy látszik jobb a felfogása, mint a tiéd, bár ő foximaxit nem végzett.

  Az én kérdésem "no offense" kategória volt, kíváncsi voltam rá, mivel te azt írtad, hogy senkit nem érdekel az álláspontod - tehát nem azt írtad, hogy senki sem tudná megérteni.

  Az a gond (pontosabban a tiéd, nem az enyém), hogy a kommentjeidből süt a kisebbségi komplexus, és ez a fölényeskedő és okoskodó attitűdöddel fejeződik ki.

  Amúgy érdekes ember vagy te, az én szememben egy gyerekgyilkos bűnös, bármilyen indítéka is legyen a tettére. Szerinted ez nem így van? Esetleg arra próbáltál meg kilyukadni, hogy megrendezett volt a gyilkosság?

  [kérném betenni a kommentet]”
 • 15. klj-54 2012. március 22. 19:10
  „@Apátfalvi**:
  Felmerültek gondolatok bennem ez valóban így van.
  Viszont én nem hülye hanem Laci vagyok:)
  Miért tennék közzé olyan dolgot, mely számotokra magas?
  Nem lenézés, ez tény.
  Amúgy miért osztanék meg veled, vagy bárki mással olyan helyben (Baszk föld, Süd France) benyomásokat melyeket átéltem?
  Ismerem a gondolkodásotokat emiatt kíméllek meg téged és sokakat a filozófiai fejtegetéstől.
  És persze magam a zaklatástól:)”
 • 14. Apátfalvi** 2012. március 22. 18:32
  „13.

  Engem érdekel, de tényleg! Nyugodtan oszd meg velünk, mert nekem és sokaknak a szeme előtt nem bukkantak fel kételyek, de hátha te tudsz olyat az ügyről, amit mi nem! Nosza!”
 • 13. klj-54 2012. március 22. 17:33
  „Bennem felmerültek bizonyos gondolatok, amik a delikvens bűnösségét megkérdőjelezik, de ez senkit nem érdekel.
  És ugyanakkor eszembe jutottak Majakovszkij Elvtárs utolsó szavai, melyeket öngyilkossága előtt kiáltott:
  Ne lőjetek elvtársak!”
 • 12. igazságkereső 2012. március 22. 16:39
  „Valljuk meg, van ebben a történetben egy kis látványtervezés is a hatóság, a kommandósok részéről! Bizony egy emberrel, kinek nem voltak túszaik, sokkal könnyebben kellett volna "elbánni" a kommandósoknak, nem pedig hosszú órákon át töketlenkedni és látványt tervezni!”
 • 11. Yucca 2012. március 22. 16:28
  „Túl könnyű megoldás volt ez neki. Nyilván ha sikerül élve elfogni, megszenvedte volna alaposan.”
 • 10. smalltown 2012. március 22. 16:14
  „Ugrott volna ki hamarabb!:((”
 • 9. Qllancs 2012. március 22. 16:02
  „Kiugrott az 1, emeletről . és ??? abba még nem lehet belehalni.”
 • 8. szentmiki 2012. március 22. 14:20
  „valahogy nem kerek a történet...”
 • 7. Apátfalvi** 2012. március 22. 14:14
  „remélem sokat szenvedett a rohadék!”
26 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összecsaptak a kurd felkelők a török biztonsági erőkkel - 12 halott

Tizenketten meghaltak a helyi biztonsági erők és kurd felkelők közötti összecsapások során… Tovább olvasom