Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Feljelentette Putyint választók megvesztegetéséért egy ellenzéki aktivista

Vlagyimir Putyinnak, a kormányzó Egységes Oroszország párt elnökjelöltjének felelősségre vonását kezdeményezte a főügyészségnél egy ellenzéki aktivista, "választók megvesztegetésének egyértelműen bizonyított tényére" hivatkozva.
A Kommerszant című orosz lap híradása szerint Vitta Vlagyimirova, a Választók Ligája nevű szervezet aktivistája a központi választási bizottságot is felszólította, hogy a legfelsőbb bíróságnál indítványozza az orosz kormányfő elnökjelölti regisztrációjának törlését.

Blogjában azt írta, a lépésre azután határozta el magát, hogy ismertté vált: a miniszterelnök ezer rubelt (mintegy 7,5 ezer forint) adott a támogatására meghirdetett február 4-i moszkvai nagygyűlés szervező gárdájának, a rájuk kirótt bírság fedezésére.

Márpedig, "a törvény szerint az elnökjelöltek nem adhatnak át fizetőeszközöket választóknak más célra, mint szervezési munkák elvégzésére".

Vlagyimirovának nincsenek illúziói a várható döntéssel kapcsolatban. Az "elutasítás indoklásául felhozott érveknek azonban feltétlenül jelentősége lesz, törje csak a fejét a központi választási bizottság és a főügyészség azon, hogy milyen különleges igazolást találhat erre a banális megvesztegetésre" - írta. A március 4-i elnökválasztás után is "lesznek még választások Oroszországban, s egy ilyen hivatalos válasz később is jól jöhet" - magyarázta.

A február 4-i moszkvai Putyin-párti nagygyűlés, amelynek szónokai élesen támadták a szerintük az ország szétrombolására felesküdött ellenzéket, az előre bejelentett 15 ezer fősnél közel tízszer nagyobbra sikerült. A rendőrség ezért - egy jelképes összeggel - megbírságolta az eseményt meghirdető Orosz Hazafiak párt szervezőit. Putyin ezt a bírságot állta. Egyikük, a létszámtúllépés miatt elő is állított Nagyezsda Kornyejeva elismerte, hogy Putyin átadta nekik a pénzt. Ugyanakkor azzal érvelt, hogy csekély összegről van szó, amellyel Putyin szerinte inkább csak "erkölcsileg támogatta azokat, akik személyét támogatva kiálltak az országért, ezért hálásak vagyunk neki" - mondta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Többen meghaltak egy pakisztáni öngyilkos merényletben

Öngyilkos merénylő robbantotta fel magát pénteken egy mecsetnél az északnyugat-pakisztáni Paracsinar… Tovább olvasom