Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 18°C Még több cikk.

Fellökték a pápát a karácsonyi misén

Elesett, de felállt és folytatta a szertartást XVI. Benedek pápa karácsony vigíliáján, amikor csütörtökön este a Szent Péter-bazilikában a mise bemutatására érkező egyházfőhöz egy nő próbált meg bejutni a korlátokon keresztül.
Az ismeretlen nő által okozott tumultusban - az első hírek szerint még egy férfi okozta az incidenst - a 82 éves katolikus egyházfő elesett, de azonnal felsegítették, s XVI. Benedek - mintha mi sem történt volna - már az oltár elé járult, s némi késéssel kezdetét vette a karácsonyi ünnepi mise.

Federico Lombardi vatikáni szóvivő megerősítette az incidens tényét, s azt hangsúlyozta, hogy a pápa minden jel szerint nem sérült meg, amikor a nő fellökte. Lombardi szerint a nő - akit őrizetbe vett a vatikáni csendőrség - minden valószínűség szerint mentális zavarokkal küszködő személy. Egyes jelentések nem zárják ki, hogy ugyanarról a nőről van szó, aki az egy évvel ezelőtti misén ugyancsak megpróbált a pápa közelébe férkőzni, de akkor még idejében megakadályozták szándékában, s az esetnek nem lett különösebb következménye.


A nő az elzárt területre próbált bejutni a bazilikában, amikor a bíborosok menetéhez csatlakozott XVI. Benedek. A tumultusban fellökte Roger Etchegaray bíborost is, aki rosszul lett, s mentővel szállították kórházi kivizsgálásra. Idén a vatikáni karácsonyi mise a hagyományokkal szakítva nem éjfélkor, hanem este tíz órakor kezdődött a Szent Péter-bazilikában. Lombardi pápai szóvivő a döntést ezt egy korábbi nyilatkozatában azzal magyarázta, hogy enyhítenek a XVI. Benedekre váró terheken egy olyan időszakban, amikor amúgy is rendkívül elfoglalt a katolikus egyházfő. Nincs ok az aggodalomra az egészsége miatt - tette hozzá akkor a szóvivő. XVI.

Benedek pápa pénteken délben, a hagyománynak megfelelően a Szent Péter-bazilika központi erkélyéről mondja el karácsonyi üzenetét, s „urbi et orbi” (a városnak és a világnak) áldást oszt.

Kórházba szállították a pápát inzultáló nőt

Kórházba vitték azt a 25 éves olasz-svájci kettős állampolgárságú nőt, aki megpróbálta megragadni XVI. Benedek pápát a vatikáni Szent Péter-bazilikában tartott karácsonyi éjszakai mise előtt - közölte pénteken a pápa szóvivője, Federico Lombardi. A szóvivő "láthatóan zavarodottnak" nevezte a támadó Susanna Maiolót, aki csütörtök este - átugorva az elválasztó korlátot - az oltárhoz vonuló katolikus egyházfőhöz rohant. Lombardi atya újságíróknak elmondta, hogy ugyanarról a nőről van szó, aki a tavalyi éjféli misén szintén átugrott a korláton, de akkor nem sikerült elérnie a pápát, s a biztonságiak simán a földre szorították. A mostani dulakodásban a nőnek sikerült megragadnia XVI. Benedek öltözékét, a pápa elvesztette egyensúlyát és a földre bukott, kisvártatva azonban felegyenesedett és folytatta útját, mintha semmi sem történt volna. A helyszínen lefogott nőt kihallgatták, s állítólag azt mondta, hogy csak át akarta ölelni a pápát. Pénteki hivatalos közleményében a Vatikán leszögezte, hogy a "mentálisan instabil" Susanna Maiolo fegyvertelenül követte el tettét. A nőt őrizetbe vették, s egy meg nem nevezett egészségügyi intézménybe vitték "a szükséges kezelésre". A tumultusban combcsontját törő Roger Etchegaray francia bíborosról a pápai szóvivő elmondta, hogy bár a 87 éves férfit meg kell majd műteni, állapota nem súlyos.

A pápa szolidaritásra és békére szólított fel

Szolidaritásra és a válság közepette is békés együttélésre szólított fel XVI. Benedek pápa karácsonyi üzenetében pénteken. A katolikus egyházfő Urbi et Orbi (a városnak, azaz Rómának és a világnak szóló) áldást is osztott és 65 nyelven üdvözölte a világ népeit a vatikáni Szent Péter-bazilika középponti erkélyéről. A pápa magyarul áldott karácsonyt kívánt. XVI. Benedek fáradtan, de láthatóan jó egészségi állapotban jelent meg a Szent Péter-bazilika középponti erkélyén, nem mutatva jelét az előző este átélt incidensnek. Karácsonyi üzenetében a katolikus egyházfő a tavaszias időben a Szent Péter téren összegyűlt több tízezer hívő előtt rámutatott, hogy a társadalmat jelenleg "súlyos gazdasági, de még inkább erkölcsi válság jellemzi, s a háborúk és konfliktusok okozta fájdalmas sebek". Nyomatékosan kiállt az erőszak és a bosszú politikájának feladása és minden ember elidegeníthetetlen jogainak tiszteletben tartása mellett. Ennek kapcsán külön emlékeztetett a sokat szenvedett iraki keresztények "kicsiny nyájának" békés együttélésre irányuló törekvésére, de megemlítette Ázsia és Afrika több konfliktusgócának szenvedőit is. XVI. Benedek hangsúlyozta továbbá, hogy az egyház szolidáris mindazokkal, akiket katasztrófa vagy szegénység sújt, s felszólított "mindazon menekültek befogadására, akiket a tolerancia hiánya vagy a környezet romlása kényszerít otthonuk elhagyására". Európához és Észak-Amerikához fordulva beszédében a pápa "az egoista és a technicista gondolkodás meghaladását" szorgalmazta, valamint "a leggyengébbek személyiségének tiszteletben tartását, kezdve azokkal, akik még meg sem születtek". Latin-Amerika kapcsán szintén "minden személy elidegeníthetetlen jogainak tiszteletben tartására" szólított fel.

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. Léni 2009. december 26. 16:55
  „Flexnake! Azért, mert valaki nem vallásos, még nem kell ilyen ordenáré módon reagálnia !

  Egyébként: ÁLDOTT KARÁCSONYT ÉS EGÉSZSÉGBEN, SIKEREKBEN GAZDAG ÚJ ESZTENDŐT
  KÍVÁNOK MINDENKINEK!”
 • 25. franzvon 2009. december 26. 10:27
  „(És nem csak 8-16-ig!!!)
  :)))”
 • 24. franzvon 2009. december 26. 10:19
  „Dehogynem.
  Az a dolga.”
 • 23. flexsnake 2009. december 26. 10:07
  „24. ne vond kérdőre istenedet :D”
 • 22. franzvon 2009. december 26. 09:58
  „Flex!
  Minden vallás felett lassan lejár az idő-de nem hiszem, hogy ez a vadbarom modor lesz a követendő...
  Szédületes gyűlölethullámokat nyomtál az utóbbi néhány napban...
  Nézd csak meg a Manitus hozzászólásomat!
  Ha ennyire szarul érzed magad itt, válts környezetet, vagy kérj orvosi segítséget...
  Mivel vagy jobb azoknál, akiket ócsárolsz?
  Mi jobbat tudsz nyújtani azoknál?”
 • 21. nagyonnagy 2009. december 26. 09:45
  „22.
  Na látod, ez amit művelsz ez a kirekesztés. Teljes ellentmondással vagy magaddal.
  És mégis, ha szerinted lejárt a keresztények ideje, kié jött el?”
 • 20. flexsnake 2009. december 26. 09:11
  „moderálva”
 • 19. mike0077 2009. december 25. 23:32
  „Éééééés igen... mint látjátok létezik 1 milliárd hülye ember... :) aki hisz ilyen baromságokban. Az egyházat meg vmi mocskosul nem tudom tisztelni.. kihasználják az embereket, hülyítik őket.. szent kereszténység mi? bullshit.. puszta jó indulatból és Jézus iránti szeretetükből indítottak keresztesháborúkat is annak idején.. (na nem mintha azokat szeretném)”
 • 18. kt 2009. december 25. 22:57
  „Amúgy jogos.”
 • 17. kt 2009. december 25. 22:55
  „És ez most hogy jön ide? Benedek pápa a Nagy Manitou vagy micsoda?”
 • 16. franzvon 2009. december 25. 20:48
  „Itt egy nagy hiba van:
  Ha indiánok közt lakom, nem becsmérlem nagy Manitut.
  Elfogadom tüzüket, elfogadom kajájukat, sátrukban lakom, s még ha mást is gondolok a világról, ha az engem befogadó indiánok nagy MANITUT ÜNNEPLIK-ADDIG TISZTESSÉGGEL KUSSOLOK...”
 • 15. TrombiFrédi 2009. december 25. 20:30
  „Flexi-Plexi rávetette magát a pápára???:)”
 • 14. tótkomlósi 2009. december 25. 19:34
  „az RTL híradó ezt a következő címmel hozta: egy nő lerántotta a pápát.

  Hát, neki is kell egy kis élvezet.....”
 • 13. adamantium 2009. december 25. 19:13
  „flexsnake, 1 milliárd ember biztos hülye csak te vagy okos, na menj szépen vissza az óvódába civilizációnk alapszintű kultúrájába beletanulni, mert ez úgy látom magasnak bizonyúlt”
 • 12. flexsnake 2009. december 25. 17:30
  „moderálva”
 • 11. flexsnake 2009. december 25. 17:21
  „LOL nulla biztonsági rendszer <moderálva>”
 • 10. utazó81 2009. december 25. 17:18
  „Szatyi sok helyen délután 4-kor vagy 6-kor volt az éjféli mise.Így van ez már évek óta ,mert kevés a pap.
  A Pápát Én is tisztelem,de a néni aki fellökte,szegény már egy kicsit elmeháborodott.Azokat kellene büntetni akik engedik szabadon járkálni az ilyen szerencsétleneket.Azokat akik bezáratták azokat az intézményeket ahol kezelni lehetne őket.”
 • 9. szatyi 2009. december 25. 16:05
  „Én attól dobtam egy hátast, hogy - éjféli mise 10 órakor! Ezzel a logikával Karácsonyt is tarthatnánk pl. Augusztusban, mert akkor jobb az idő! :-)”
 • 8. xene@freemail.hu 2009. december 25. 12:59
  „Hihetetlen, hogy milyen sok h*lye ember van ma.

  Az a ballon-fiús eset sem volt semmi, az Egyesült Államokban, de a Berlusconis sem.
  A végén tragédia lesz ebből...”
 • 7. adamantium 2009. december 25. 12:45
  „azt nem értem, hogy minden civilizált keresztény ország ujságírója ezt úgy írja le "megtámadták a pápát" vagy "merénylet a pápa ellen" nálunk meg minden helyen csak elesett a pápa vagy jobb esetben mint itt is, fellökték a pápát. ennyire nem jelent semmit egy történelmileg keresztény népnek a pápa, hogy ennyire lekicsinyítsük a cselekményt? egy kést is belevághatot volna, akkor mit írtak volna Magyarországon, hogy estében a pápa kés által sebesült meg?”
26 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Velence víz alatt - galéria

Velencének jelentős részét harmadik napja önti el a tenger, péntek hajnalban 145 centimétert mértek,… Tovább olvasom