Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Ferenc pápa pénzadománnyal támogatta az Auschwitz Múzeumot

A múzeumot évente több mint egymillióan látogatják.
Ferenc pápa százezer euróval (31 millió forinttal) támogatta az Auschwitz-Birkenau Alapítványt, amely a lengyelországi Auschwitz Múzeumot üzemelteti - adta hírül közleményében Piotr Cywinski, az alapítvány elnöke, a múzeum igazgatója.

"Az összeg nem nagy, mert korlátozottak a lehetőségeink, azonban ezzel kívánjuk kifejezni, hogy az alapítvány által végzett munkát teljes mértékben támogatjuk" - írta az adományt kísérő levelében Pietro Parolin bíboros, szentszéki államtitkár.

A Vatikán a 31. állam, amely hozzájárult az alaphoz. Az alapítvány célul tűzte ki, hogy legalább 120 millió eurót (37 milliárd forintot) gyűjtsön össze, amelynek kamataiból akarják karbantartani és fejleszteni az emlékhelyként és múzeumként működő egykori náci koncentrációs tábort. Ez az összeg lehetővé tenné, hogy évente 6-7 millió eurót (1,9-2,2 milliárd forintot) mozgósítsanak a múzeum fenntartásához. A létesítmény 200 hektáros területén 155 épület és 300 romos állapotú építmény áll.

Eddig a megígért 102 millió euróból (32 milliárd forintból) 67 milliót (21 milliárd forintot) utaltak át az alapítvány számlájára. Németország 60 millió eurót (19 milliárd forintot) adományozott.

Tavaly az alap segítségével 837 ezer euró értékű munkát végeztek el a múzeum területén - közölte a múzeum.

Auschwitz-Birkenau a holokauszt szimbólumává vált, mert itt, a második világháború idején német megszállás alatt álló Dél-Legyelországban épült a legnagyobb náci koncentrációs tábor, ahol több mint 1,5 millió embert öltek meg a nácik 1940 és 1945 között. A láger 1979 óta a világörökség része.

A múzeumot évente több mint egymillióan látogatják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Befagyasztja a brit kormány a szociális juttatásokat

A jóléti kiadások teszik ki a teljes állami költségvetés harmadát - mondta George Osborne. Tovább olvasom