Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Férfinak hitte a dali láma a miniszterelnököt

Kínos bakit követett el a dalai láma kedden Canberrában: úgy utalt az ausztrál miniszterelnökre, mintha a politikus férfi lenne. Előzőleg Julia Gillard közölte, hogy nem fogadja a tibeti vallási vezetőt.
"Ha az Önök miniszterelnöke érdeklődik a vallási kérdések iránt, akkor hasznos lenne egy ilyen találkozó, ha nem, én nem kérek hivatalos találkozót tőle" - mondta a 75 éves tibeti buddhista vezető. Angol nyelvű nyilatkozatában a mondat végi névmás hímnemű alakját használta.

Ekkor gyorsan odalépett hozzá kíséretének egy tagja, és a fülébe súgta a megfelelő alakot. "Ó, akarom mondani, tőle" - javította ki magát a tibeti vezető, immár a helyes, nőnemű formát használva. Az újságírók arról kérdezték a dalai lámát, mit szól hozzá, hogy Julia Gillard nem fogadja őt.

Ausztrália első női miniszterelnöke elmondta, hogy a dalai láma az elmúlt öt évben négyszer járt hivatalos úton Ausztráliában; volt, amikor találkozott vele a kormányfő, és volt, amikor nem. Julia Gillard hozzátette, ennek nincs köze Kínához, ez az ausztrál kormány önálló döntése. Ausztrália élénk kereskedelmi kapcsolatokat ápol Kínával.

Peking rendszerint élesen tiltakozik az ellen, hogy a világ bármely országában hivatalosan fogadják a tibeti buddhisták szellemi vezetőjét. A kínai vezetés azzal vádolja a száműzetésben élő tibeti vezetőt, hogy Tibet függetlenségéért, a vízkészletei miatt stratégiai jelentőségű terület Kínától való elszakadásáért küzd.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy hackercsoport betört az amerikai szenátus számítógépes rendszerébe

Egy számítógépes hackercsoport betört hétfőn az amerikai szenátus számítógépes rendszerébe. Tovább olvasom