Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Földrengés Kínában: Tibetiek búcsúztak a földrengés áldozataitól

Az északnyugat-kínai Csinghaj (Qinghai) tartományi földrengés áldozatainak százait hamvasztották el szombaton a szabadban hagyományos tibeti szertartás szerint.
A Richter-skála szerinti 7,1 es erősségű földmozgás ezernél több ember életét oltotta ki Jüsu (Yushu) prefektúra területén.

A temetési szertartást mintegy ezer buddhista szerzetes részvételével többezres tömeg előtt végezték a tibeti autonóm prefektúra székhelyének, Kjeku (Gyegu) városnak a határában. Teherautók hosszú sora szállította a kolostorban őrzött holttesteket a domboldalra. Helyszíni beszámolók szerint szerzetesek százai mormolták imáikat, miközben a jakolajjal bekent, lepelbe csavart holttesteket égették.

A dombtetőn néhány szerzetes az égbe temetés szertartását felügyelte. A tibeti buddhizmus ősidő óta követett hagyománya szerint ilyen alkalmakkor levágják az elhunyt haját, a testét késekkel felvágják, miután liszttel behintik, és átengedik őket a keselyűknek.

Egyes hírügynökségi jelentések szerint a szerzetesek azt állították, hogy mintegy 1300 holttestet égettek el. Ez magasabb, mint az áldozatok eddig hivatalosan bejelentett száma.

A dalai láma szombaton kifejezte óhaját arra, hogy Csinghajba, szülőföldjére utazzon, enyhítendő a tibetiek fájdalmát, mint mondta, "az ott élő emberek kívánságának megfelelően". A dalai láma elismerően szólt Ven Csia-pao (Wen Jiabao) miniszterelnökről, aki gyorsan a helyszínre utazott, és személyesen fejezte ki a maga és a pekingi kormány együttérzését a károsultaknak.

A földrengés helyszínén megfeszített erőkkel ezrek dolgoznak a még élők felkutatásán. A mentési központ tájékoztatása szerint 332 ember neve szerepel az eltűntek listáján. Eddig közel 12 ezer sérültet vettek nyilvántartásba, akik közül csaknem 1300-nek súlyos az állapota.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kitiltaná az autókat a Szajna partról a párizsi polgármester

Megszüntetné az autóforgalmat a Szajna két partján Párizs környezetvédő polgármestere, hogy helyette… Tovább olvasom