Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 1°C Még több cikk.

Folytatódik az EU-biztosjelöltek meghallgatása

Folytatódik kedden Brüsszelben az EU-biztosjelöltek meghallgatás-sorozata az Európai Parlament (EP) illetékes szakbizottságai előtt.
Délelőtt a belga Karel De Gucht kereskedelmi, valamint a litván Algirdas Semeta adó- és vámügyi, délután a cseh Stefan Füle bővítési és európai szomszédságpolitikai, valamint a luxemburgi Viviane Reding igazságügyi kérdésekkel, alapvető jogokkal és állampolgársággal foglalkozó, este pedig a spanyol Joaquín Almunia versenypolitikai, továbbá a bolgár Rumjana Zseleva nemzetközi együttműködéssel, humanitárius segélyezéssel és válságkezeléssel foglalkozó EU-biztosjelölt válaszol három-három órán át a képviselők kérdéseire.

Az 55 éves flamand liberális De Gucht tavaly nyáron már bekapcsolódott a brüsszeli Bizottság munkájába, amikor elődje helyét átvette a fejlesztési és humanitárius segítségnyújtási tárca élén. Most az ennél fontosabbnak tekinthető, eddig a britek által irányított kereskedelmi portfólió várományosa. Karel De Gucht hazájában korábban külügyminiszter, parlamenti képviselő, illetve pártelnök is volt. Az utóbbi napokban azzal került be a hírekbe, hogy EU-biztosi minőségében összekülönbözött a Kongói Demokratikus Köztársaság vezetésével, amely nem kívánatos személynek nyilvánította őt.

A 47 esztendős litván Semeta úgy örökölheti meg Kovács László eddigi adó- és vámügyi biztosi portfólióját, hogy ahhoz csatolják a csalás elleni küzdelem feladatterületét is. Tavaly nyár óta már ő maga is biztosi tisztséget lát el, az uniós pénzügyi tervezés és költségvetés szakterületén, amely most a tervek szerint a lengyelekhez kerül. Semeta 2008-2009-ben litván pénzügyminiszter volt.

A 47 éves cseh Stefan Füle az eddig a finn Olli Rehn által vitt bővítési biztosi tisztség várományosa, és e portfólió most kiegészül a szomszédságpolitikával, tehát a poszt ellátása szoros összehangolást kíván az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének, a brit Catherine Ashtonnek a tevékenységével. A csehek eddig a foglalkoztatás- és szociálpolitikai tárcát kezelték, amely a terv szerint a szerdán meghallgatandó magyar Andor László portfóliója lesz. A csehországi Sokolovban született Füle - hivatalos életrajza szerint - cseh anyanyelvén kívül angolul és oroszul jól, franciául és németül alapszinten beszél. A moszkvai Nemzetközi Kapcsolatok Intézetében (IMO) 1986-ban végzett diplomácia szakon, 1987-1990-ben a csehszlovák külügyminisztérium ENSZ-osztályán dolgozott, majd több külügyi poszton szolgált. Tavaly májustól novemberig hazája európai ügyekkel foglalkozó minisztere, azt megelőzően - 2005-től - a Cseh Köztársaság NATO-nagykövete volt.

A luxemburgi keresztényszociális politikai irányzathoz tartozó, 58 esztendős Reding immár harmadik ötéves ciklusát kezdheti meg az Európai Bizottságban, immár nem egyszerű biztosi, hanem alelnöki rangban: 1999 és 2004 között az oktatás, a kultúra, az ifjúság, a média és a sport területét, 2004-től mostanáig pedig az információs társadalom és a média portfólióját vitte. Most az igazságügyi tárcát veheti át a francia Jacques Barrot-tól, aki nem az egész előző ciklusban töltötte be ezt a posztot, annak nagyobb részében ez az olaszoké volt. Eddig ehhez a tárcához tartozott a belügyi feladatkör is, amely most önállóvá válik, és a svédekhez kerül át. Az igazságügyi portfólió azonban jelentősen megerősödik a szabadságjogok érvényesülésének figyelemmel kísérésével. A tavaly decemberben hatályba lépett Lisszaboni Szerződéshez ugyanis szervesen kapcsolódik az európai alapjogi charta, amely uniós szinten biztosít jogi védelmet a szabadságjogoknak, azon belül a kisebbségi jogoknak is.

A 61 éves, jogász-közgazdász, spanyol szocialista párti Almunia szintén alelnöki rangban töltheti be a jövőben a versenyügyi biztosi posztot, miután az előző öt esztendőben a gazdasági és pénzügyi kérdések tartoztak hozzá. A versenypolitikát eddig a holland Neelie Kroes felügyelte, ő ezentúl a digitális stratégiának lehet a felelőse.

A 40 esztendős bolgár Zseleva a tavaly júliusban tartott parlamenti választások után lett külügyminiszter az új, jobbközép kormányban. Brüsszelben a nemzetközi együttműködési, humanitárius segélyezési és válságkezelési tárcát szánják neki, amely eddig a belgáké volt. Bulgária eddig a fogyasztóvédelmi portfóliót irányította.

A közgazdász és szociológus végzettségű Zseleva, korábbi néppárti európai parlamenti képviselőnő minden bizonnyal kemény kérdéseket kap majd a meghallgatáson. Vannak ugyanis olyan híresztelések, miszerint férje bűnözői körökkel állt üzleti kapcsolatban. Ebben az ügyben mindenképpen tisztáznia kell a helyzetet. Legvehemensebb faggatójának Eva Joly francia zöldpárti EP-képviselőnő ígérkezik, aki korábban bírónőként az Elf Aquitaine olajkonszern pénzügyi botrányának vizsgálatakor vált ismertté.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lukasenka reformjai: látszat vagy valóság?

Európa utolsó autokrata államfőjeként újabban váratlanul liberális húrokat penget Aljakszandar… Tovább olvasom