Délmagyar logó

2017. 01. 20. péntek - Fábián, Sebestyén -9°C | 0°C Még több cikk.

Frankfurter Allgemeine Zeitung: a magyar kisebbség jogairól

Németország - A Kárpát-medencében címmel kommentárban foglalkozott a magyar kisebbségek helyzetével hétfőn a Frankfurter Allgemeine Zeitung, kiemelve, hogy az ott élő magyar kisebbségek jogai "nem éppen a legjobban állnak".
A német konzervatív napilap bécsi tudósítója, Reinhard Olt emlékeztetett Frank-Walter Steinmeier közelmúltban tett prágai, illetve budapesti látogatására. A német külügyminiszter mindkét helyszínen támadta a legnagyobb magyar ellenzéki párt elnökét. Orbán Viktor ugyanis a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja elnökével, Csáky Pállal közösen rendezett választási gyűlésen a Kárpát-medencei magyar képviselők számára egyesített platformot sürgetett az Európai Parlamentben.

Orbán mindezzel nem csak a magyar és a szlovák külügyminiszter legutóbbi, a két ország súlyosan megromlott viszonyának javítását célzó erőfeszítéseit zavarta meg - írta a lap, utalva arra is, hogy Ján Slota, a szélsőjobboldali Szlovák Nemzeti Párt elnöke ennek nyomán ismét magyarellenes kirohanásokra ragadtatta magát, és felbőszülten reagált a szlovák miniszterelnök, Robert Fico is.

Olt kitért a trianoni egyezményre, amelynek nyomán Magyarország területe kétharmadát elvesztette a szomszédos országok javára, amelyekben ma is jelentős magyar kisebbségek élnek. Szlovákiában a magyarok száma meghaladja az 500 ezret, ami a szlovák lakosság 10 százaléka. Zömmel közvetlenül a Magyarországgal határos területeken élnek, s különböző hangerővel regionális önigazgatást követelnek, a cikkíró szerint a dél-tiroli autonómia mintájára.

A tudósító szerint a baloldaltól jobboldalig terjedő (nemzeti) szlovák politika számára - beleértve az egyébként mérsékelt pártokat, köztük a kereszténydemokratákat is - a magyarok követelései egyszerűen "szeparatizmust" takarnak. Ennek kapcsán Olt idézte Fico miniszterelnököt, aki "Szlovákiát és egész Közép-Európát fenyegető, nagymagyar nacionalizmusról és sovinizmusról" beszélt. A parlamenti vita más felszólalói Szlovákia integritásának "példátlan megsértésére" figyelmeztettek, s Orbánt "neofasisztának, sovinisztának és irredentának" bélyegezték. Olt ugyanakkor beszámolt arról is, hogy mindezt Robert Fico jelenlétében a visegrádi csoport krakkói találkozóján Bajnai Gordon kormányfő visszautasította.

A német lap értékelése szerint Romániában ugyanakkor - ahol a legnagyobb lélekszámú magyar kisebbség él - a "Kárpát-medence problémájától" a jelek szerint olyan módon igyekeznek megszabadulni, amely fölött az EU túlságosan könnyen szemet huny. Így Erdélyben és a Székelyföldön - ahol több mint 1,5 millió magyar él - növekszik a felháborodás amiatt, hogy képviselőiket a helyi, illetve a regionális közigazgatási szervekben sorra románokkal váltják fel. A közszolgálatból való elbocsátások - amelyeket a kormány a reformok és a karcsúsítás ürügyén hajt végre - mindenekelőtt a magyar tisztviselőket sújtják. Mindez fokozatosan a "politikai és etnikai tisztogatás" jellegét ölti, s nemcsak az uniós jogszabályokba, hanem a román törvényekbe is ütközik - idézte a lap Németh Zsoltot, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnökét.

Reinhard Olt emlékeztetett arra, hogy a közelmúltban Romániában Sólyom László államfőt is nem kívánatos személyként kezelték: a korábbi engedélyt visszavonva nem engedték repülőgépének leszállását. Az államfő tervezett erdélyi látogatását ugyanis a magyarok autonómiatörekvéseinek támogatásaként értékelte a bukaresti külügyminisztérium.

A német tudósító szerint nem kell feltétlenül a két EU-tagállam, Szlovákia és Románia jelenlegi politikáját - mint Tőkés fogalmazott - "európaellenesnek" minősíteni. Az alapító atyák által megfogalmazott értékeknek - amelyeken az unió nyugszik - a nemzeti kisebbségek kollektív jogait tekintve mindenesetre ez a politika nem felel meg. Ugyanakkor egyértelmű az is, hogy az EU-nak még sokat kell tennie a Kárpát-medencei helyzet általános javítása érdekében - fogalmazott a cikkíró.

Olvasóink írták

 • 5. Zejko 2009. június 08. 20:15
  „Sajnos a bevandorlokkal mindig baj van akik keruletbe szorulnak es nem olvadnak be nezzuk Franciaorszagi lazadasokat.Az nem megoldas hogy patyolgatjak oket "Ha romaban jarsz viselkedj ugy mint egy Romai"ok az idegenek alkalmazkodjanak es nem bantja oket senki kesz.”
 • 4. Zejko 2009. június 08. 20:12
  „2.Nezz olaszorszagi hireket bunesetek nagy reszet Roman bevandorlok kovetik el,kint voltam rokonoknal spanyolban masrol sem szoltak a hirek mint a Baszkokrol meg a Roman bevandorlok alltal elkovetett bunesetekrol .Szerinted az a megoldas hogy hagyni kell had bunozzenek?”
 • 3. flexsnake 2009. június 08. 17:27
  „2. itthon cigányozás van ami érthető hogy a kintieknek sem tetszik.”
 • 2. comet 2009. június 08. 16:09
  „a frankfurti újság Steinmeierrel regyütt inkább a német rasszizmussal foglalkozzon, mert az messze meghaladja a magyart. Magyarországon nemigen fordul elő hogy románokat, szlovákokat, svábokat bántottak volna. Szomszédos országaink ezt nem igegen mondhatják el a magyar kisebbségről.
  Dilinyós Fletó és Fodor Gabriella által politikai okok miatt túllihegett fasizmus is inkább csak bohózata a német szélsőségesekének.
  Orbán meg a Jobbik vezetői ennek ellnére lehetnének egy kicsit taktikusabbak. Halkan többet lehet elérni mint melldöngetve..
  Ja, meg magyar politikus amúgy se verje a mellét, mert nincs mire.”
 • 1. Logaritmus 2009. június 08. 11:54
  „Ez igaz és valódi, már csak az a kérdés, hogy milyen konkrét dolgokkal lehet ezt megváltoztatni úgy, hogy ne szívjon senki a végén.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már 42 halott a mexikói napközis tűzben

Mexikó - Negyvenkettőre nőtt a Mexikó északi részén, egy napköziben pusztított tűz halálos… Tovább olvasom