Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Herta Müller: Romániában kérdéses a demokrácia

Románia - Kérdéses dolog a demokrácia Romániában - állította az irodalmi Nobel-díjas Herta Müller egy keddi osztrák lapnak adott interjúban.
A romániai születésű, 1987 óta Németországban élő írónő azt mondta a Der Standardnak: szülőhazájában járva még ma is érzi, hogy megfigyeli a titkosszolgálat.

Tény - mondta Müller -, hogy a rendszerváltás után a kommunista titkosszolgálat, a Securitate embereinek 40 százalékát átvette az új szervezet, az SRI. "Nem ugyanúgy csinálják, mint korábban, halálos fenyegetéseket már nem kapok, de folytatják. A jelek szerint továbbra is érdekük, hogy tudjam: amikor Romániában vagyok, szemmel tartanak" - fogalmazott.

A kérdésre, hogy mit jelent ez az ország demokratikus fejlődése szempontjából, azt felelte: azt jelenti, hogy a demokrácia "kérdéses dolog" Romániában. A korrupció és mindaz, amit az Európai Unió újra meg újra bírál Romániával kapcsolatban, azzal függ össze, hogy a régi rendszerhez tartozó politikai klikkek tagjai továbbra is segítik egymást.

A román sajtó a korrupciós ügyek egy részét feltárja, de következmények nélkül, az értelmiséget pedig nem érdekli a diktatórikus múlt feldolgozása és az újra pozícióba került régi káderek figyelése. Mindez az igazságszolgáltatás, illetve "a román Birthler-hatóság" feladata lenne - vélekedett, a rendszerváltás előtti titkosszolgálati szervek irattárát feldolgozó német hivatalra utalva.

Az ismert német szerző korábban egy berlini beszédében elmondta, hogy Romániában élve a diktatúra zaklatásai miatt az öngyilkosság gondolata is megfordult a fejében. A Der Standardnak elmondta azt is: egy darabig, Nicolae Ceausescu román kommunista diktátor bukásáig Németországban is megfigyelte a Securitate. Akkoriban a német hatóságok figyelmeztették, hogy veszélyben van.

Olvasóink írták

  • 1. Walaky 2010. január 12. 18:08
    „Szegény asszonyt sajnálom!
    Ha még ma is megfigyelik, akkor skizofrén és zárt osztályon a helye!
    Ma csak "észlel" holnap már ölhet...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

IMF-küldöttség indul Görögországba

"Technikai jellegű küldöttséget" meneszt a súlyos költségvetési és adóssággondokkal küszködő… Tovább olvasom