Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

Hollande: a zsidóknak helye van Európában

"Semmit nem tűrünk el, semmit nem fogunk reakció nélkül hagyni". Hollande egyben a "nemzeti közösség erősebb reagálását" is kérte.
A zsidóknak helye van Európában és különösen Franciaországban - jelentette ki Francois Hollande francia elnök hétfőn azzal kapcsolatban, hogy Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a koppenhágai merényletek nyomán az európai zsidókat ismét Izraelbe költözésre buzdította.

"Nem fogom hagyni azokat az izraeli megszólalásokat, amelyeket azt sugallják, hogy a zsidóknak nincs többé helyük Európában és különösen Franciaországban" - fogalmazott Hollande.

"De a mi feladatunk biztosítani minden franciaországi zsidónak, és szélesebb értelemben minden franciaországi állampolgárnak, hogy biztonságban, tiszteletben, elismerésben és méltóságban élhessen" - tette hozzá.

A hétvégi franciaországi zsidó sírgyalázások kapcsán pedig azt mondta: "Semmit nem tűrünk el, semmit nem fogunk reakció nélkül hagyni". Hollande egyben a "nemzeti közösség erősebb reagálását" is kérte.

"Ismét zsidókat öltek meg Európa földjén csak azért, mert zsidók voltak"- mondta vasárnap Netanjahu, és a szélsőséges iszlamista merénylethullám és az antiszemita terrorakciók további folytatását jósolta a koppenhágai Krystalgade zsinagóga őrének éjszakai lelövése után. "Felkészülünk egy tömeges európai bevándorlási hullámra, és erre szólítunk fel. Azt szeretném mondani minden európai, és bárhol máshol élő zsidónak, hogy Izrael minden zsidó hazája, amely tárt karokkal várja őket" - tette hozzá Netanjahu.

Az izraeli miniszterelnök a 17 áldozatot követelő párizsi terrortámadásokat követően - amelyek során négy zsidót is megölt egy terrorista egy zsidó élelmiszerboltban - január 10-én is azt hangoztatta, hogy a franciaországi zsidók hazája Izraelben van.

Manuel Valls francia miniszterelnök is sajnálatát fejezte ki hétfőn, amiért Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a koppenhágai merényletek nyomán az európai zsidókat ismételten arra buzdította, hogy költözzenek Izraelbe. "A következőt üzenem a francia zsidóknak: Franciaország ugyannyira megbántva érzi magát, mint önök. Franciaország nem akarja, hogy önök elmenjenek. Amikor egy zsidó elhagyja Franciaországot, Franciaország egy része megy el. Franciaország ismételten kifejezi az önök iránti szeretetét, támogatását és szolidaritását".

Valls azt is jelezte, hogy egyelőre nem lehet tudni, kik követték el az elmúlt 25 év legjelentősebb franciaországi sírgyalázását.

Az elzászi Sarre-Union zsidó temetőjében több mint kétszáz sírt gyaláztak meg, valószínűleg pénteken vagy szombaton. A sírokra nem festettek feliratokat vagy horogkereszteket, de kiforgatták őket a helyükből.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fényes nappal gyalázták meg az aradi Szabadság-szobrot

Délelőtt 11 óra 15 perckor érkezett három álarcos ember a szoborhoz, és mindössze 45 másodperc alatt… Tovább olvasom