Délmagyar logó

2016. 12. 11. vasárnap - Árpád -2°C | 7°C

Hongkongi kormányzó: a Foglald el a központot! több mint egy éves ötlet

Leung Csun-jing szerint a Foglald el a központot! diákjai mögött jól szervezett háttér áll, az ellátásukról gondoskodnak.
Több mint egy éve, de nem a tömegek kezdeményezésére fogant a Hongkong közlekedését és üzleti negyedét hetek óta megbénító, törvénytelen utcai gyülekezés ötlete - jelentette ki a város kormányzója, akit a China Daily című angol nyelvű napilap idéz csütörtöki számában.

Leung Csun-jing szerint a Foglald el a központot! diákjai mögött jól szervezett háttér áll, az ellátásukról gondoskodnak. Elmondása szerint az ötletgazda Benny Taj jogászprofesszor volt, céljául pedig a választási reformcsomag elfogadtatása érdekében kifejtett nyomásgyakorlást szánták.

A terv mögé egy érdekképviseleti csoport szerveződött, ám azok, akiknek fejében megszületett az elképzelés a területfoglalással való fenyegetésre, ma nem képesek uralni a helyzetet.

A kormányzó, akinek a diákok a lemondását követelik, a politikai reformmal kapcsolatos "gyakorlati és ésszerű" egyeztetésekre hívott fel, mondván, hogy a hongkongi társadalomra káros hatással lévő magatartás "nem teremt megfelelő körülményeket a 2017-es kormányzóválasztáshoz".

A Global Times című lap angol nyelvű kiadása szerint a Foglald el a központot! a hongkongi radikális ellenzéki csoport kezdeményezte mozgalom. A cikk megállapítja: a közel 20 napja tartó területfoglalások semmi más eredménnyel nem jártak, csak káoszt eredményeztek a városban, s egyre hangosabbak azok, akik bírálják a mozgalmat a törvények áthágása miatt, és arra szólítják fel a kormányzatot, hogy mielőbb állítsa helyre a rendet - állapítja meg a szerkesztőségi cikk.

A Foglald el a központot mozgalomnak nincs jövője, mert szervezői nem mérték fel kellőképpen a geopolitikai sajátosságokat. Melléfogtak, amikor arra tettek kísérletet, hogy Hongkongot politikailag a Nyugat irányába tolják el. Felnagyították a szerepét a kínai-amerikai "sakkjátszma tábláján", ami - a Global Times szerint - "gyerekes politikai hazárdjáték". Hozzáteszik: a kínai központi kormánynak több eszköz áll a rendelkezésére, hogy ellenőrzése alatt tartsa hongkongi helyzetet. Ezért, ha az Egyesült Államok a nyílt konfrontációt választaná, semmi esélye nem lenne.

A hongkongi South China Morning Post csütörtökön szintén szerkesztőségi cikkben hívja fel a tüntetőket arra, hogy - mint a címében fogalmaz - "adják fel a csatát, hogy folytathassák a háborújukat a demokráciáért".

A lap szerint a területfoglalók már határozottan és világosan kifejezték törekvésüket a "valódi demokrácia iránt". Ezzel együtt azonban nőnek a kétségek azzal kapcsolatban, hogy reálisan mi az, amit elérhetnek. Egyre egyértelműbb, hogy sem Peking, sem a hongkongi kormányzat nem kíván engedményeket tenni a választási reform kereteit illetően.

Mindeközben mind jobban érezhetők a helyi üzleteket, kereskedéseket és az emberek életét érintő kellemetlenségek, egyre gyakoribbak az összecsapások az ellentüntetőkkel és a rendőrökkel. Fennáll tehát az a veszély, hogy a kampány olyan véget ér, amilyet senki nem szeretne - fogalmaz a hongkongi lap. Ezért úgy véli, hogy itt az idő a stratégiaváltásra.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szavazóhelyiségben fogtak el egy drogbárót

Bolíviában a kötelező szavazásnak köszönhetően elfogtak egy sok éve körözött kábítószer-kereskedőt. Tovább olvasom