Délmagyar logó

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 1°C | 8°C Még több cikk.

Humanitárius szervezetek újra megpróbálják áttörni a gázai blokádot

Még idén több hajóból álló flottillával kísérli meg áttörni az izraeli tengeri blokádot Gázánál egy emberi jogvédő szervezetekből álló koalíció.
Még idén több hajóból álló flottillával kísérli meg áttörni az izraeli tengeri blokádot Gázánál egy emberi jogvédő szervezetekből álló koalíció. 2010-ben kilenc török aktivista vesztette életét egy hasonló akcióban.

A Freedom Flotilla Coalition nevű csoportosulás kedden egy isztambuli sajtóértekezleten bejelentette: az akcióval a palesztin emberek iránti világméretű szolidaritást akarják kifejezni. A kezdeményezéssel a palesztinok azon jogát támogatják, hogy a gázai kikötőből tengeri szállítmányokat indíthassanak és fogadhassanak - jelentette ki a csoport. Nem közölték, hogy pontosan mikorra várható az akció, illetve hány hajó vesz részt benne.

Izrael 2007-ben vette blokád alá a gázai övezetet, a zsidó állam indoklása szerint azért, hogy megakadályozza a fegyverek becsempészését a térségbe.

A jogvédő koalíció 2010-ben és 2011-ben is szervezett flottillát a gázai térségbe. A 2010-es akció során izraeli kommandósok megrohamozták a hajóraj még nemzetközi vizeken haladó, Mavi Marmara nevű vezérhajóját. Az aktivisták ellenálltak, s a kommandósok nyolc török és egy török-amerikai állampolgárt megöltek. A fegyveres akció heves nemzetközi bírálatokat váltott ki, és elmérgesítette Izrael viszonyát egykori szövetségesével, Törökországgal. 2011-ben az újabb akció békésebb véget ért: az izraeli haditengerészet még nemzetközi vizeken feltartóztatta a Gázai övezet felé tartó, 2 hajóból álló flottillát, majd a hajókat az izraeli Asdod kikötőjébe kísérte.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

George Clooney menyasszonya nem lesz tag ENSZ-bizottságban

A genfi székhelyű ENSZ-tanács július 23-án határozta el, hogy bizottságot hoz létre, mely azt… Tovább olvasom