Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

Irán további tárgyalásokat akar az urándúsításról

Irán további tárgyalásokat akar a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel (NAÜ), mielőtt hivatalos választ adna az urán dúsításáról és cseréjéről szóló nemzetközi egyezménytervezetre - közölték pénteken Teheránban.
A NAÜ csütörtökön kapta meg az első iráni reagálást a tervezetre, de azt az Irna iráni hírügynökség nem hivatalosnak minősítette, és hivatalos választ csak a technikai részletek megtárgyalása után ígért. Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök előzőleg azonban kijelentette, hogy kész elfogadni a fűtőanyagcserére vonatkozó nemzetközi javaslatot.

"Az iszlám köztársaság csak tudatta pozitív véleményét a tárgyalásról, és azt jelezte, hogy kész a műszaki és gazdasági megfontolásokra alapozott tárgyalásokra, ami a teheráni reaktor fűtőanyaggal való ellátását illeti. A csütörtöki válasz még nem a tervezetre szólt" - írta az Irna.

Az amerikai-orosz-francia ajánlat lényege, hogy Oroszországba szállítanák Irán 1500 kilogrammnyi uránkészletének háromnegyedét, és ott az energiatermeléshez szükséges szintre dúsítanák. Az így nyert alapanyagból ezután Franciaországban gyártanának atomreaktorban felhasználható fűtőelemeket. Az iráni elnök azt szűrte le az indítványból, hogy a teheráni atomprogrammal foglalkozó nagyhatalmak az együttműködés mezejére léptek.

A csütörtökön Bécsben átadott iráni válasz tartalmáról hivatalosan nem közöltek részleteket. Nevük elhallgatását kérő nyugati diplomaták azonban pénteken New Yorkban, az ENSZ-székhelyén elmondták: Irán közölte a NAÜ-vel, hogy előbb fűtőanyagot akar kapni teheráni reaktorához, mielőtt beleegyezne abba, hogy dúsításra Oroszországba (illetve további megmunkálásra Franciaországba) szállítsák alacsony fokon dúsított uránkészlete nagy részét. A diplomaták szerint a nyugati nagyhatalmak elfogadhatatlannak minősítették az iráni kérést. Azt sem tudni, hogy a javaslat valóban komoly-e, vagy az irániak csak a tárgyalásokat akarják elhúzni.

Az Európai Unió vezetői pénteken ismét sürgették, hogy Teherán fogadja el az indítványt, mert az megnyitja az együttműködést az unióval, de azt is kinyilvánították, hogy továbbra is súlyos aggodalmaik vannak az iráni atomprogram békés jellegét illetően. A NAÜ tervezetét Washington, Moszkva és Párizs már jóváhagyta.

A Fehér Ház pénteken szintén figyelmeztette Iránt, nem áll korlátlanul sok idő a rendelkezésére, hogy eldöntse: elfogadja-e a nagyhatalmak javaslatát. "Barack Obama szerint nincs korlátlanul sok idő" - mondta az amerikai elnök szóvivője, Robert Gibbs, miután Teherán ismételten halogatja a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség által kidolgozott megállapodás-tervezet elfogadását.

A francia külügyminisztérium szerint a NAÜ égisze alatt kötendő nemzetközi megállapodás eleget tesz az orvosi célú izotópgyártással kapcsolatos iráni igénynek.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök az "első pozitív lépésnek" nevezte az iráni urán dúsításáról szóló nemzetközi egyezménytervezet pénteken A kormányfő - aki azelőtt nyilatkozott, hogy megbeszélésre ült össze a Jeruzsálemben tartózkodó George Mitchell amerikai különmegbízottal - dicsérte Barack Obama amerikai elnök "erőfeszítéseit annak megakadályozására, hogy Irán katonai atomkapacitáshoz jusson".

Az izraeli vezetők eddig aggodalmaikat hangoztatták a nyilvánosság előtt a tervezettel kapcsolatban, amely szerint az iráni urán egy részét külföldön dúsítanák - kizárólag civil felhasználásra. Ehud Barak védelmi miniszter attól tart, hogy az egyezmény "legitimálná" Teherán atomprogramját.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vádat emeltek Overdose tulajdonosa ellen

Vádat emeltek Romániában Mikóczy Zoltán, az Overdose versenyló tulajdonosa és magyar állampolgárságú… Tovább olvasom