Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Ismét vezet a függetlenségellenes tábor Skóciában

A skót függetlenséget elvető tábor támogatottsági előnyét mutatta ki csütörtökön ismertetett legújabb felmérésében az a brit közvélemény-kutató cég, amelynek világszerte komoly feltűnést keltő előző vizsgálata még a Skócia elszakadását pártolók többségét jelezte.
A YouGov, a legnagyobb brit közvélemény-kutató csoport csütörtök éjjel Londonban nyilvánosságra hozott adatai alapján a függetlenségellenes erők támogatottsága a bizonytalanok kiszűrésével számolva jelenleg 52 százalék, 3 százalékponttal több, mint a cég legutóbbi vizsgálatában. A függetlenségre az új közvélemény-kutatás szerint most 48 százalék voksolna, 3 százalékponttal kevesebb, mint legutóbb.

Az előző YouGov-felmérésben 51 százalékos volt a skót függetlenséget támogatók aránya és 49 százalék az elszakadást ellenzőké.

A cég - amely a The Times című tekintélyes konzervatív brit napilap és bulvár-testvérlapja, a The Sun megbízásából végezte el az újabb közvélemény-kutatást - a csütörtök este ismertetett adatsort elemezve kiemelte, hogy a skót függetlenséget elvetők augusztus eleje óta most első ízben növelték támogatottságukat. A YouGov előző három felmérésének mindegyike az elszakadást pártolók arányának 4-4 százalékpontos növekedését mutatta: a függetlenségpártiak augusztus elején 39 százaléknyian voltak, és innen bővült táboruk az előző, múlt hétvégi felmérésben kimutatott 51 százalékra.

A skót függetlenséget támogatók a mostani visszaesés ellenére is megőrizték az augusztus eleje óta elért bővülés zömét. A gyarapodást részben a függetlenséget korábban elvetők átállása, részben a volt bizonytalanok csatlakozása eredményezte - áll a YouGov elemzésében.

A cég szerint a vizsgálatokba bevont összes részvevőt számolva a támogatottsági megoszlás öt héttel ezelőtt még 55:35 volt a függetlenséget ellenzők javára, 11 százaléknyi bizonytalannal (az adatok a YouGov magyarázata szerint a kerekítések miatt nem adják ki pontosan a 100 százalékot).

Az akkori állapothoz képest a Skócia elszakadását pártolók 10 százalékpontot nyertek, és jelenleg 45 százalék az arányuk. A függetlenségre nemet mondók és a bizonytalanok tábora egyaránt 5 százalékponttal csökkent, 50, illetve 6 százalékra.

A skót kormány jövő csütörtökre írta ki a népszavazást arról, hogy Skócia elszakadjon-e Nagy-Britanniától.

A YouGov a kampányidőszak kezdete óta elsőként mutatta ki előző felmérésében a függetlenségpártiak minimális előnyét, de a többi brit közvélemény-kutató cég is az elszakadás híveinek jelentős előretörését jelezte legutóbbi felméréseiben.

A folyamat keltette aggályokat mutatta, hogy a legnagyobb brit politikai pártok első számú vezetői, élükön David Cameron miniszterelnökkel a parlament szokásos munkarendjét is felfüggesztve Skóciába utaztak a héten, hogy személyesen kapcsolódjanak be a brit unió fenntartásáért folyó kampányba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Folytatódtak a tárgyalások Irán atomprogramjáról Bécsben

Tárgyalóasztalhoz ültek csütörtökön Bécsben Irán, Nagy-Britannia, Franciaország és Németország… Tovább olvasom