Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Jézus korabeli zsinagógát fedeztek fel Izraelben

Izrael - A világ egyik legrégebbi zsinagógáját ásták ki izraeli régészek a Genezáreti tó mellett fekvő Magdalában. A Kapernaumhoz közeli zsidó templom az időszámításunk előtt 50 és 100 közötti időszakból származik.
A kutatók szenzációként értékeltek egy kőkockát, amely a jeruzsálemi templom hétágú gyertyatartóját ábrázolja. Világszerte mindössze hat zsinagóga ismert a jeruzsálemi templom időszámításunk szerint 70-ben történt elpusztítása előtti korból.

A zsinagóga központi terme mintegy 120 négyzetméter nagyságú lehetett. A falak mentén kőpadok sorakoztak. A padló mozaikokkal, a falak színes freskókkal voltak díszítve. A zsinagóga közepén egy négyszögletes kő állt belevésett domborművekkel, köztük a hétágú gyertyatartóval, a menórával. A Dávid-csillaggal ellentétben, amely bizonyítottan csak az újkortól számít a zsidóság jelképének, a menóra már az ókorban a zsidó nép szimbóluma volt.

A most fellelt zsinagóga a régészek feltevései szerint valószínűleg elpusztult a zsidók rómaiak elleni lázadásakor, időszámításunk szerint 66 és 70 között. Az idemosódott iszapnak és törmeléknek köszönhetően a száraz völgyben jó állapotban maradhatott fenn a rom - írja a Die Welt című német lap internetes kiadása.

A régészek egy kötelező ásatás során bukkantak a leletre. A helyszínen egy katolikus központ épül majd, amelyet a jeruzsálemi Notre-Dame-központ már 2004 óta tervez a tó partjára, ahol nemrégiben még üdülőházak sorjáztak. Az izraeli hatóságok azt kérték, hogy a zsinagóga maradványait őrizzék meg, és illesszék bele az újépítésű vallási központba.

A Magdala-központ a jövőben a Szentföldre érkező zarándokokat lesz hivatott fogadni. Egy multimédiás show keretében szemléltetné Jézus életét és üzenetét, előtérbe helyezvén a nő hivatását és méltóságát "Magdalai Mária" vagy "Mária Magdolna" emlékére. A magdalai projekt kezdeményezője, Juan Solana atya, a Notre-Dame-központ papja azt reméli a jövőbeli központtól, hogy hidat épít majd a különböző vallások hívei közé a Szentföldön.

Olvasóink írták

  • 2. dodó 2009. szeptember 18. 15:47
    „...és ezzel a világ is elismeri (el kell ismernie!) 100 000 éves jogukat Palesztínára, a benne csak 1-2 ezer éve élő népek elűzésére és módszeres irtására!”
  • 1. katcsi72 2009. szeptember 17. 20:55
    „:)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ámokfutás egy bajor iskolában: 11 sebesült

Tizenegy tanuló sebesült meg csütörtökön reggel a bajorországi Ansbachban, amikor egy diák fejszét… Tovább olvasom