Délmagyar logó

2018. 02. 23. péntek - Alfréd 0°C | 5°C Még több cikk.

Kadhafi megjelent a nyilvánosság előtt

Kedden éjjel rövid időre megjelent a nyilvánosság előtt Moammer Kadhafi líbiai vezető, s hívei előtt győzelmet ígért, "legyen bármilyen hosszú vagy rövid a csata".
Kadhafi a líbiai fővárosban, a Bab al-Azizija nevű főhadiszállásán beszélt az épületegyüttest élő pajzsként körülfogó hívei előtt, az állami televízió kameráinak kereszttüzében.

A televízió élőben közvetített adásában Kadhafi kijelentette, hogy nem adják meg magukat, legyőzik az ellenséget. Hozzátette, hogy "a Líbia elleni támadást vezető külföldi erők veszíteni fognak, és a történelem szemétdombján végzik".

A líbiai vezető közölte, hogy nem hagyja el Bab al-Aziziját. "Itt maradok, ez az otthonom, itt áll a sátram. Itt vagyok, itt vagyok, itt vagyok" - mondta Kadhafi, hozzáfűzve, hogy világszerte tüntetéseken tiltakoznak a "fasiszták hordája által végrehajtott, az ENSZ Alapokmányát sértő, igazságtalan támadás ellen".

A rövid beszédet tűzijáték követte, a zöld zászlókat lengető tömeg pedig éljenzett, és sokan a levegőbe lövöldöztek.

Eközben Hillary Clinton amerikai külügyminiszter az ABC amerikai televíziónak adott nyilatkozatában elmondta, hogy Kadhafi hozzátartozói kapcsolatba léptek mindenkivel az egész világban, akit csak ismernek. A kapcsolatfelvételeknek az a célja, hogy megpróbáljanak kiutat találni a válságból. "Mit tegyünk? Hogy lehet ebből kimászni?" - ezt kérdezhetik mindenhol ismerőseiktől Afrikában, a Közel-Keleten, Európában és Észak-Amerikában.

Az Egyesült Államok és szövetségesei szombaton indítottak katonai műveletet Líbia ellen a Biztonsági Tanács felhatalmazásával. Az 1973-as számú BT-határozatnak az a célja, hogy repüléstilalmi zónát létesítsenek Líbia felett a polgári lakosság megvédésének céljából. Az észak-afrikai országban február közepén robbant ki kormányellenes lázadás, de Kadhafi bevetette a tüntetők ellen sokkal jobban felszerelt hadseregét, s repülőkkel lövetett polgári célpontokat.

Olvasóink írták

  • 1. jozko 2011. március 23. 18:16
    „Nem lesz rövid menet.

    A bombák hullni vágynak.
    A háború is üzlet.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az egyiptomi-líbiai határon járt terepszemlén Martonyi

Líbia - Az egyiptomi-líbiai határnál járt kedden Martonyi János külügyminiszter, aki az Európai Unió… Tovább olvasom