Délmagyar logó

2017. 01. 23. hétfő - Zelma, Rajmund -8°C | 4°C Még több cikk.

Kanada 240-265 ezer bevándorlót fogad 2013-ban

A bevándorlók ügye kényes kérdés az észak-amerikai országban.
A 2012-es kvótával gyakorlatilag megegyező 240-265 ezer bevándorlót fogad jövőre Kanada, az ottawai kormány ugyanakkor növelni szeretné azoknak a külföldieknek a számát, akik átmeneti időre tanulni vagy dolgozni érkeznek az észak-amerikai országba.

"A kormány továbbra is a gazdasági növekedést és a foglalkoztatás bővülését tekinti elsőszámú prioritásának" - hangsúlyozta Jason Kenney, az állampolgársági és bevándorlási ügyek minisztere helyi idő szerint szerdán. "Az újonnan érkezők tehetségükkel és képességeikkel hozzájárulnak gazdaságunkhoz és segítenek a munkaerőpiac megújulásához, hogy Kanada továbbra is versenyképes maradjon a világpiacon" - fűzte hozzá a politikus.

A miniszter elmondta, Kanada olyan bevándorlók célpontjává akar válni, akik gyors sikereket tudnak elérni az országban és könnyen be tudnak illeszkedni a társadalomba, hogy "így járuljanak hozzá Kanada prosperitásához".

A bevándorlók ügye kényes kérdés az észak-amerikai országban: egy friss felmérés szerint manapság a lakosság 56 százaléka gondolja úgy, hogy a bevándorlók hozzátesznek a gazdasághoz. Két évvel ezelőtt még 66 százalék volt ez az arány.

Kanadába évente mintegy 200 ezer munkavállaló és 100 ezer diák érkezik átmeneti időre. A kormány elsősorban a képzett munkaerőt képviselő bevándorlókat látná szívesen, számukra a tartós letelepedés lehetősége is biztosított. A jól képzett emberek - szakember és diákok - számára létrehozott bevándorlási program keretében 2009-ben még csak 2500 embert fogadtak, tavaly már hatezret. 2013-ban tízezer fős lehet a program, amelyben az indiaiak, a kínaiak és a Fülöp-szigetekiek képviseltetik magukat a legnagyobb számban.

A Kanadába érkező diákok harmada dönt úgy, hogy a diploma után is az országban marad. Ez az egyik legmagasabb arány a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagországainak sorában.

Olvasóink írták

  • 2. bánki 2012. november 01. 16:33
    „Más a menekült és más a bevándorló !

    A menekült menekül a munka elől, a bevándorló megy dolgozni szeretne !”
  • 1. szentmiki 2012. november 01. 14:01
    „és ha csak szimplán nem küldené vissza a "menekülteket"?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

1 millió liter dízelolaj folyt az óceánba New Jerseynél

Személyi sérülésről nem érkeztek hírek, a szivárgást állítólag sikerült elfojtani. Tovább olvasom