Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 23°C Még több cikk.

Karácsonyi rajzok, a véres polgárháború jegyében

Sötét hangulatú karikatúrákkal emlékeztek meg a karácsonyról fiatal művészek a csaknem három éve véres polgárháború sújtotta Szíriában.
Interneten közzétett műveikben az alkotók felidézik azokat a szörnyűségeket, amelyek több mint 126 ezer ember halálához és milliók elmeneküléséhez vezettek 2011 óta.

Különösen fájdalmas Szedki al-Imám műve, amelyen a Mikulás szánjával a csillagos égen halad, fogatát azonban rénszarvasok helyet harci repülők alkotják. Ajándékok helyett ráadásul robbanóanyaggal teli hordókat dob le. Utóbbi közvetlen utalás a grafikus szülővárosát, Aleppót a Bassár el-Aszad elnök hadserege részéről érő légitámadásokra, amelyek az elmúlt tíz napban több mint négyszáz emberéletet követeltek, köztük száznál is több gyerekét.

Egy másik rajz, Visszám al-Dzsazaíri munkája egy lesújtott Mikulást ábrázol, amint sírok sora előtt ül magába roskadva egy hólepte temetőben, és szomorú, mert nincsenek gyerekek, akiket megajándékozhatna. A képhez mellékelt szöveg mindössze ennyi: A Mikulás és a szíriai gyerekek.

Szedki al-Imám: A Szír Mikulás
Szedki al-Imám: A Szír Mikulás

A. Vardeh rajzán fekete füstoszlopokból óriási karácsonyfa rajzolódik ki, alatta pedig emberek gyülekeznek az utcán egy lerombolt városban. A felhők felett egy kis csillag, a közelben kisméretű repülő. "Bassár el-Aszad boldog karácsonyt kíván!" - olvasható a művész üzenete.

Az Aszad-rendszer ellen 2011 márciusában kezdődött véres polgárháborúba torkolló felkelés. Az ENSZ szerint a szíriai menekültek többsége gyerek, akik közül sokan rendkívül rossz körülmények között élnek a szomszédos országokban felállított illegális táborokban.

Egyes művészek a zenét választották, hogy karácsonykor rávilágítsanak a gyerekeknek a súlyos harcok miatt kilátástalan helyzetére. Az interneten már hallható például a Jingle Bells című klasszikus átdolgozása, egy azóta fogságban meghalt hamai lázadó szerzeménye.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb halálos áldozatokat követeltek a brazíliai áradások

Harminckettőre emelkedett a Brazília két délkeleti szövetségi államát sújtó áradások és sárlavinák… Tovább olvasom