Délmagyar logó

2017. 05. 22. hétfő - Júlia, Rita 15°C | 26°C Még több cikk.

Kidöntötte a vihar Anne Frank gesztenyefáját

Heves vihar döntötte ki Anne Frank híres gesztenyefáját hétfőn Amszterdamban.
A több mint százötven éves fát, amely a második világháborúban a zsidó kislány és családja rejtekhelye előtt állt, már gombák lepték el, törzsét állvánnyal tartották egyenesen.

A gesztenyefa leomlásakor senki sem sérült meg. "Recsegést-ropogást hallottunk, és mikor kinéztünk, a fa már a földön feküdt" - mondta el az Anne Frank Alapítvány szóvivője. A többtonnás törzs másfél méterrel a föld felett tört el.

Anne Frank családjával és más zsidókkal együtt a Pilsengracht 263-as számú ház hátsó épületében rejtőzködött a nácik elől. A kislány a szomszédos udvaron álló gesztenyefát világszerte ismertté vált naplójában is megemlítette.

A Frank családot 1944-ben elárulták, a családtagokat különböző koncentrációs táborokba hurcolták augusztus 4-én. Anna 1945 márciusában, nem sokkal a bergen-belseni tábor felszabadítása előtt halt meg tífuszban. A családból csak az édesapa, Otto Frank élte túl a zsidóüldözést.

Amikor három évvel ezelőtt a biztonság kedvéért ki akarták vágni az elöregedett fát, nemzetközi tiltakozási hullám indult ennek megakadályozására. Amszterdam városa, az érintett terület magántulajdonosa és egy lakossági kezdeményezés ezért megegyezett abban, hogy a fát kitámasztják és megszabadítják a gombáktól.

A De Volkskrant című holland lap akkor azt írta, a fa remekül viselte az életmentő akciót. A szekértők további hosszú életet jósoltak neki.

Olvasóink írták

 • 10. apátfalvifaszagyerek 2010. augusztus 24. 19:12
  „9.

  ????

  :D :D

  Egyszer reagáltam, arra sem válaszolt. Miről beszélsz? :D”
 • 9. dodó 2010. augusztus 24. 17:38
  „5. hozzászólás < Csecs> 2010.08.24. 00:30

  Egy életre elvesztetted apátfalvi....gyerek jóindulatát! A következőkben kevésbé szépen fogalmazott reagálásai lesznek a hsz-eidre.
  Minden szavad igaz, bár terjedelmi okokból te sem bonthattad ki mélyebben a holó "bizonyosságokat"!”
 • 8. szilléri 2010. augusztus 24. 06:55
  „Frank hamisítás ! Volt ilyen a huszas években és most is !!!!!”
 • 7. apátfalvifaszagyerek 2010. augusztus 24. 00:59
  „* bűnökről”
 • 6. apátfalvifaszagyerek 2010. augusztus 24. 00:57
  „5. Az áldozat szót idézőjelbe tetted. Egy kérdésem van, mely a napló eredetiségét ugyan nem magyarázza, de az "íróját" igen: Mi lett Anna Frankkal?

  "De aki ezeket a szemükre hányja, az olvasatlan kőagyú tahó, igaz?" :D

  Ki hányta a szemükre? Az előbbi személyek? Talán hallucinálsz, esetleg én nem látok jól, de tudomásom szerint ők nem tettek ilyet, csak te. Mindazonáltal hol írtam én valaha olyat, hogy a zsidók nem tettek semmi rosszat soha az életben? Idézd, ne beszélj hülyeségeket.

  Mindazonáltal teljesen baromság idekeverni az általad leírtakat, mert Anna Frank alakja az élő példa az egész holokauszt, vagy a kedvedért nevezzük II. vh. alatti zsidóüldözésnek, szóval ezek képtelenségére, bűnösségére, hiszen Anna Frank, holland zsidó kislány nem tehetett sem az egyes zsidó személyek nyakába varrt, sem az általuk valóban elkövetett bűnökhöz. Vagy szerinted titokban magyarokat gyilkolt a kunbélával?

  Különben a túlélőről szóló meséd alanya talán úgy értette, hogy mondjuk 41-ben vitték munkaszolgálatra, onnan került táborba, és csak 45-ben jött haza. Talán, bár én nem tudom. De azért csak eltűnt min. több százezer zsidó. Ha a "rossz körülmények", ha a gázkamrák, de valami megölte őket, és az elhurcolásuk BŰN volt. Vagy te nem így gondolod? Mert ha nem, kifejthetnéd, hogy mondjuk az évtizedek óta asszimilálódott zsidó családok, értelmiségiek, csecsemők vagy éppen aggastyánok mit ártottak az akkori nem zsidóknak?”
 • 5. Csecs 2010. augusztus 24. 00:30
  „Hogy nem dőlt a házra, ahol a fel nem talált golyóstollal és az apja kézírásával naplózott a szerencsétlen "áldozat". Épp a napokban találkoztam egy hivatásos túlélővel. Őt a "darutollas csendőrök" vitték Auschwitz-ba, ahol 4 kerek éven keresztül várta a biztos elgázosítást. Az, hogy a deportálások 1944 nyarán kezdődtek, ne zavarjon meg senkit, mi gójok ehhez túlságosan olvasatlanok és kőagyúak vagyunk. Tehát a Jóska bácsi minden bizonnyal 1948-ban szabadult. Talán pont akkor, amikor az Irgun, Stern és Hagána cionista terrorszervezetek német nagyvárosok ivóvizét akarták megmérgezni (Hamburg, Menáhem Begin), robbantásos merényleteket hajtottak végre(Dávid Hotel, Kairó-Haifa Expressz), illetve már módszeresen irtották az arab és keresztény népességet (Deir Yassin, Tibériás, Jaffa). De aki ezeket a szemükre hányja, az olvasatlan kőagyú tahó, igaz?”
 • 4. apátfalvifaszagyerek 2010. augusztus 23. 20:48
  „moderálva”
 • 3. savos 2010. augusztus 23. 18:08
  „Tévedtek a "szekertők".”
 • 2. bespin 2010. augusztus 23. 17:23
  „Nem tiltakozott még egyik szervezet sem? Várom a Mazsihisz állásfoglalását!”
 • 1. dodó 2010. augusztus 23. 16:57
  „Már nem csak az egész világ, de a vihar is ellenünk van?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két robbanás Pakisztán törzsi vidékén

Legkevesebb harminchárman meghaltak annak következtében, hogy két pokolgép robbant hétfőn Pakisztán… Tovább olvasom