Délmagyar logó

2017. 05. 24. szerda - Eszter, Eliza 13°C | 24°C Még több cikk.

Kisebbségi kérdésekről is folyt vita az EP-ben

Szlovákia - Kisebbségi kérdésekről, azon belül a módosított szlovák államnyelvtörvényről is vitáztak egymással az európai parlamenti (EP) képviselők szerdán az EP brüsszeli plenáris ülésén, az egyperces felszólalások időkeretében.
Schöpflin György fideszes képviselő azt tette szóvá: Szlovákiában az állami szerveknél dolgozók megkapták az utasítást, hogy kizárólag szlovákul szólalhatnak meg.

Monika Benova szlovák szocialista képviselő ezzel szemben azt állította, hogy a módosított törvény semmilyen módon nem veszélyezteti a kisebbségi nyelvhasználatot.

Sergej Kozlík szlovák néppárti képviselő szerint azt, hogy a törvény megfelel az európai normáknak, megerősítette az EBESZ kisebbségügyi főbiztosa és az EU többnyelvűségért felelős biztosa is.

Bauer Edit szlovákiai magyar néppárt képviselő vitába szállt Benovával, és azt hangsúlyozta, hogy a rosszindulatúan megfogalmazott törvény újabb bizonytalanságot teremt. Felhívta a figyelmet arra, hogy a szlovák kulturális tárca egymástól eltérő magyarázatokat adott ki a törvény végrehajtását illetően, miközben munkáltatók olyan utasításokat adnak ki, hogy csak szlovákul lehet beszélni.

Tabajdi Csaba szocialista képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy mindeközben Szerbiában törvényt hoztak a kulturális autonómiáról, és annak alapján a kisebbségek megválaszthatják saját nemzeti tanácsukat. E költségvetési finanszírozású tanácsok maguk tarthatják fenn intézményeiket.

"Szerbia példával szolgálhat sok uniós ország számára, és nagyot lépett az európai integráció útján" - mondta Tabajdi.

Sógor Csaba romániai magyar néppárti képviselő azt szorgalmazta, hogy kisebbségi gondok ügyében az Európai Parlament "ne csak a tűzoltást vállalja, hanem a tűz megelőzését is". Szerinte olyan kisebbségi kerettörvényt kell elfogadnia az EP-nek, amely garantálja a kisebbségek jogait.

Tőkés László romániai magyar néppárti képviselő egyfelől kijelentette, hogy Monika Benova valótlanságot állított a szlovák államnyevtörvénnyel kapcsolatban, másfelől szóvá tette, hogy immár öt esztendeje raboskodik a szerbiai Temerinben öt magyar fiatal, kocsmai verekedés következtében. Tíz-tizenöt évi büntetéssel sújtották őket, miközben mintegy háromszáz magyart vertek meg Szerbiában jogkövetkezmény nélkül - mondta. Kérte, hogy az Európai Parlament segítsen kiszabadítani a temerini bebörtönzötteket. Azt is javasolta, hogy tegyék az EU-csatlakozás feltételévé a diszkriminációmentes igazságszolgáltatás érvényesítését.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rajtaütésben több mint 50 tonna kábítószert foglaltak le

Afganisztán - Több mint 50 tonna ópiumot és 1,8 tonna heroint foglaltak le egy közös akcióban az… Tovább olvasom