Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -1°C | 11°C Még több cikk.

Klímacsúcs - megszületett a megállapodás

A zárónyilatkozat "tudomásul vételével" ért véget szombaton a koppenhágai ENSZ-klímakonferencia.

A koppenhágai ENSZ klímakonferencia szombati plenáris ülésén a 193 delegáció "tudomásul vette" az előző éjjel mintegy 30 ország részvételével kidolgozott zárónyilatkozatot, amely a kiszivárgott információk szerint a Koppenhágai Egyezmény címet viseli. Az egyezmény a szombat délutáni értesülések szerint a "közös, de különböző mértékű" felelősség elvéből indul ki, vagyis a fejlődő országok nyomására elismeri, hogy a klímaváltozás megfékezése ugyan közös feladat, de a jelenség kialakulásáért jórészt az iparosodott államok felelősek a légkörbe kibocsátott nagy mennyiségű üvegházhatású gáz révén.

A klímavédelmi harc konkrétan a globális üvegházgáz-kibocsátás nagymértékű csökkentését jelenti, célja pedig az, hogy az általános felmelegedés ne haladja meg a 2 Celsius fokot. 2015-ben ismét át kell tekinteni a kérdést, és meg kell vizsgálni, hogy lehetséges-e még szigorúbban, a kis szigetállamok igényeinek megfelelően 1,5 Celsius fokban korlátozni az általános felmelegedést - áll a javaslatban. Az egyezményben részes államoknak "együttműködésre kell törekedniük, hogy a kibocsátás globális és nemzeti szinten is a lehető leghamarabb tetőzzön", azaz minél hamarabb csökkenésnek induljon. A részes államok ugyanakkor "elismerik, hogy a fejlődő országokban hosszabb idő elteltével következik be a tetőzés", és figyelembe veszik, hogy ezekben az országokban "elsőbbséget élvez a gazdasági növekedés és a szegénység elleni küzdelem."

A szöveg leszögezi, hogy a "fejlődő országok számára megfelelő, előre tervezhető és fenntartható pénzügyi és technológiai támogatást szükséges biztosítani az (éghajlatváltozáshoz való) alkalmazkodást célzó programok végrehajtásához." A kiszivárgott dokumentum melléklete rögzíti, hogy a 2010-2012 közötti időszakra az Európai Unió 10,6 milliárd dollárt, Japán 11 milliárd dollárt, az Egyesült Államok pedig 3,6 milliárdot ajánl fel, az egyezmény 8. pontjában pedig az áll, hogy a fejlett országok közössége együttesen 30 milliárd dollár nagyságrendben tett támogatási ígértet az említett 3 éves periódusra vonatkozóan.

A fejlett, iparosodott államok hosszabb távú célkitűzése az, hogy "2020-tól közösen előteremtenek évi 100 milliárd dollár értékű forrást a fejlődő országok szükségleteinek fedezésére" - áll a dokumentumban. Az egyezmény részesei kötelezettséget vállalnak arra, hogy 2010. január 31-ig meghatározzák kibocsátás-csökkentési céljaikat nemzeti vagy nemzetközi szinten.

A vállalások teljesítését és az iparosodott államok támogatásainak felhasználását átláthatóvá kell tenni és ellenőrizni kell. A fejlődő államok az egyezmény-tervezet szerint minden második évben felülvizsgálják klímavédelmi programjaikat és jelentést tesznek az ENSZ-nek. Ezzel kapcsolatban a dokumentum rögzíti, hogy "tiszteletben kell tartani az egyes államok nemzeti szuverenitását," a külföldi támogatással végrehajtott programokat ugyanakkor nemzetközi szabványok szerint szükséges ellenőrizni. A dokumentum ezzel lényegében a kínai álláspontnak megfelelően nemzeti keretek között hagyja a klímavédelmi programok ellenőrzését. Korábban a fejlett államok - az Egyesült Államokkal az élen - azt követelték a pekingi vezetéstől, hogy tegye lehetővé a külső ellenőrzését.

Olvasóink írták

 • 4. JungHeinrich 2009. december 19. 20:32
  „...nos ez a megállapodás annyit jelenthet,hogy adott még egy kis időt a helyezkedésre.Lényegében szégyen, valójában ha felelősnek érzed magad az utódaid miatt még megteheted,hogy oda költözz ahova érdemes.Érvelések helyett a gyakorlatiasság ideje jött el sztem.Most tényleg érvényesül hogy nem mindegy melyik oldalán állsz a szopott f@sznak....”
 • 3. Felhőfejes 2009. december 19. 14:45
  „Erről a ,,Nesze semmi, fogd meg jól!" egyezkedésről és a körülményekről itt bővebben:
  http://index.hu/kulfold/2009/12/19/megszuletett_a_klimamegallapodas_megallapodas/
  http://nol.hu/ajanlo/klimacsucs__csak_targyalnak_es_targyalnak”
 • 2. CsImre 2009. december 19. 12:35
  „Tudomásul veszik? És az miben más az elfogadásnál? Pl. legálisan letojhatják?”
 • 1. Felhőfejes 2009. december 19. 12:12
  „SZÉGYEN!!!
  A világ országainak "felelős" vezető tehát még mindig nem hajlandók hatékonyan tenni valamit azért, hogy megálljon és aztán megforduljon a mértéktelen környezetszennyezés és a Föld utolsó tartalékainak felélése - melyek a klímaváltozásnak (annak összes tragikus következményével együtt) az okozói.
  Persze, ha meggondoljuk, hogy e "felelős" országvezetők valójában nem is az őket - látszat szerint - megválasztó széles tömegeknek felelősek, hanem a további gazdasági (és profit-)növekedésben érdekelt nemzetközi vállalkozói szférának, akkor már nincs min csodálkoznunk.
  Meddig mehet ez így tovább?!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Diktátor vagy a népek bölcs vezére? 130 éve született Sztálin

Hivatalos adatok szerint 130 éve, 1879. december 21-én (más források szerint 1878. december 18-án) született Joszif Visszarionovics Dzsugasvili. Tovább olvasom