Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 1°C Még több cikk.

Kormányfői posztot ajánlott fel Janukovics az ellenzéki Jacenyuknak

Viktor Janukovics szombat délután fogadta az ellenzék vezetőit.
Miniszterelnöki tisztséget ajánlott fel Arszenyij Jacenyuknak, az ellenzéki Haza (Batykivcsina) párt vezetőjének szombaton Viktor Janukovics államfő Ukrajnában – áll az elnök honlapján közzétett közleményben. A hírt az ellenzéki politikus is megerősítette.

Az államfő egyben Vitalij Klicskónak, az Ütés (UDAR) ellenzéki párt vezetőjének a humanitárius ügyekért felelős miniszterelnök-helyettes tisztségét kínálta fel, s közölte: kész az alkotmány módosítására.

Viktor Janukovics szombat délután fogadta az ellenzék vezetőit – Arszenyij Jacenyukot, Vitalij Klicskót és Oleh Tyahnibokot, a nacionalista Szabadság (Szvoboda) párt vezetőjét, hogy a válság megoldásáról tárgyaljanak.

Arszenyij Jacenyuk volt házelnök a bebörtönzött ellenzéki politikus, Julija Timosenko pártját vezeti. "Ha Jacenyuk elfogadja a kormányfői tisztséget, döntést hoznak a kormány lemondásáról" – közölte Olena Lukas igazságügy-miniszter közleményében.

"Az elnök meg van győződve arról, hogy az ellenzékkel való együttműködés segít majd egyesíteni az országot, megvalósítani az állam és a társadalom számára szükséges reformokat" – áll a közleményben.

Az elnök arra is ígéretet tett, hogy megfontolja az alkotmány népszavazással vagy parlamenti szavazással történő módosítását. A jelenlegi alaptörvény, amely szerint Ukrajna államformája elnöki-parlamenti köztársaság – széles hatáskört biztosít az államfőnek.

A közlemény szerint felek arról is megállapodtak, hogy fokozatosan megtisztítják a kijevi tereket és utcákat a tüntetőktől és a biztonsági erőktől.

Ukrajnában november vége óta tartanak az ellenzéki tüntetések, amióta Janukovics az utolsó pillanatban lemondta az Európai Unióval kötendő társulási szerződés aláírását. Az ellenzék az elnök távozását, előre hozott választásokat és parlamenti köztársaság létrehozását követeli.

Korábban írtuk:

A tárgyalásokon az ellenzék részéről Vitalij Klicsko, az Ütés (UDAR), Arszenyij Jacenyuk, a Haza (Batykivcsina) és Oleh Tyahnibok, a Szabadság (Szvoboda) párt vezetője vett részt.

Előzőleg Rinat Ahmetov befolyásos ukrán üzletember elfogadhatatlannak nevezte az erő alkalmazását. Ukrajna leggazdagabb embere, Viktor Janukovics elnök Régiók Pártjának "szürke eminenciása" hangsúlyozta: a válságot csak politikai, békés úton lehet megoldani.

Vitalij Zaharcsenko belügyminiszter viszont úgy vélte, hogy a konfliktus békés megoldására irányuló kísérletek hiábavalóak. Szombati közleményében a miniszter azzal vádolta meg a tüntetőket, hogy fegyvereket halmoznak fel Kijev belvárosában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hatan meghaltak a hideg miatt Lengyelországban

Az ország jelentős részén napok óta a mínusz 10 Celsius-fokot sem éri el a hőmérséklet. Tovább olvasom