Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 16°C Még több cikk.

Külső forrásra van szükség az ukrán állam működéséhez

Ha az új ukrán hatalom megfelelő külső forráshoz jut Nyugatról, képes lesz működtetni az államot, és ezzel normalizálódhat a helyzet Ukrajnában - mondta Póti László, a Magyar Külügyi Intézet tudományos főmunkatársa hétfőn az MTI-nek.
A szakértő emlékeztetett: péntek délutántól, amikor Viktor Janukovics, az azóta leváltott államfő és a parlamenti ellenzéki pártok között megállapodás jött létre, amelyet a tüntetők nem fogadtak el, és Janukovics elmenekült Kijevből, fennállt annak a veszélye, hogy az ország keleti részében ellenállás alakul ki a Kijevben győztes politikai erőkkel szemben, és egyfajta kettős hatalom lesz Ukrajnában. Azonban keleten nem volt olyan politikai erő, amely vállalta volna, hogy élére áll ennek a szembenállásnak. Továbbá az ukrán belügyminisztérium teljes állománya átállt a kijevi tüntetők oldalára, ezért keleten már nem lehetett rendőri erőkkel szétverni azoknak a demonstrálóknak a csoportját, akik szolidárisak voltak a Majdan tüntetőivel. Így végül elillant annak a kockázata, hogy ez a kettős hatalom kialakuljon - mutatott rá.

Póti László kifejtette: mindeközben Kijevben "viharos gyorsasággal" felálltak az átmeneti szervek, és megállapodtak az előre hozott elnökválasztás időpontjában is. E gyorsaság oka, hogy a politikai válságban győztes erők mielőbb normalizálni akarják a helyzetet, azt szeretnék, ha folytonosság lenne az ukrán állam működésében - vélekedett.

Mint mondta, ugyanakkor a tüntetők - akik nem azonosak az ellenzéki pártok táborával - egyelőre nem akarják elbontani a barikádokat a fővárosban, mert fenn akarják tartani a jogot, hogy kontroll alatt tartsák az új irányítást, az új hatalom egyfajta ellenzéke akarnak lenni.

Julija Timosenko volt kormányfő visszatérésével kapcsolatban az elemző közölte: az, hogy a politikus nem akar az átmeneti kormány miniszterelnöke lenni, jelzi, hogy inkább az államfői posztra pályázna. Ugyan az elmúlt hónapok tüntetéseit csak a társadalom 45-50 százaléka támogatta, nem valószínű, hogy lenne olyan elnökjelölt, akire az elsősorban az ország déli és keleti részén élő, a demonstrációkat nem támogató ukránok szívesen szavaznának - magyarázta. Hozzátette: azok az ellenzéki vezetők pedig, akik Kijevben az eddigi események élén álltak, nem igazán nagyformátumú politikusok, ezért valószínű, hogy Timosenko nyeri meg az elnökválasztást.

Megjegyezte: az ellenzéki vezetők várhatóan inkább az új kormányban jutnak szerephez.

Póti László arról is beszélt, hogy bár Oroszország vélhetően "elzárja a pénzcsapokat", az Európai Unió pénzügyi segítséget nyújthat Ukrajnának, aminek reformok végrehajtása lesz a feltétele. Ha az ország valóban megkapja a szükséges segítséget az EU-tól és nyugati pénzügyi intézményektől, akkor az új vezetés hozzájuthat ahhoz a forráshoz, amely az állam működtetéséhez szükséges, és elkezdheti azt a munkát, amely tartósan normalizálhatja az országot - közölte a szakértő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Letartóztatási parancs Janukovics ellen - állítólag már el is fogták

A volt államfőt tömeggyilkosság vádjával akarják őrizetbe venni. Tovább olvasom