Délmagyar logó

2017. 05. 23. kedd - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Laurent Fabius: visszaütne Izraelre egy Irán elleni csapás

A francia külügyminiszter szerint egy Irán elleni izraeli támadás Iránt az áldozat helyzetébe hozná.
Egy Iránra mért izraeli csapás "visszaütne Izraelre" - mondta hétfőn Laurent Fabius francia külügyminiszter, és a szankciók szigorítását irányozta elő azért, hogy Irán ne juthasson atomfegyverhez.

"Teljes mértékben ellenzem, hogy Iránnak atomfegyvere legyen, de úgy vélem, egy izraeli támadás sajnos visszaütne Izraelre, és Iránt az áldozat helyzetébe hozná" - mondta Fabius a BMF-TV-nek és az RMC rádiónak. A francia diplomácia vezetője attól tart, hogy "egy rájuk mért csapástól áldozatokká válnának, és visszaszereznék legitimitásukat a lakosság szemében".

"Azt mondjuk, hogy fokozni kell a szankciókat, ugyanakkor folytatni kell a tárgyalásokat Iránnal, amíg végül beadják a derekukat - folytatta a miniszter. - Sajnos a kínaiak, az oroszok és az indiaiak nem tartják tiszteletben a szankciókat, ami gondot okoz, még ha a szankciók kezdenek is hatékonyabbak lenni."

"Az irániak most úgy fejlesztik (urándúsító) centrifugáikat, hogy annak semmi értelme, hacsak nem katonai céljuk van vele, a veszély tehát valós" - mondta Laurent Fabius, sajnálattal szólva arról, hogy Teherán tárgyalásain az 5+1-ekkel (Egyesült Államok, Kína, Oroszország, Franciaország, Nagy-Britannia és Németország) "nincs haladás". Szerinte "nem lehet bízni az irániakban", mert ez egy "olyan rezsim, amely képes a saját népének is hazudni".

A francia miniszter szólt Szíriáról is: arra figyelmeztetett, hogy a Nyugat kemény válaszra készül, ha Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimje vegyi vagy biológiai fegyvert vet be a polgárháborúban. "Válaszunk (...) nagyarányú és fájdalmas lesz - mondta. - Most tárgyalunk erről főként amerikai és angol partnereinkkel." Szerinte Oroszország és Kína "ugyanezen az állásponton van", de csalódottságának adott hangot amiatt, hogy e két ország továbbra is támogatja Aszadot.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

ENSZ: a szíriai küldetés szinte lehetetlen

A nemzetközi közösség sem tesz eleget szíriai a harcok megállításáért - mondta Lahdar Brahimi, az… Tovább olvasom