Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 31°C Még több cikk.

Lemondott XVI. Benedek - Az audienciákon búcsúzik el a hívőktől

Két nappal lemondásának bejelentése után XVI. Benedek pápa szerdán hívőkkel találkozik a Vatikánban. Pápasága utolsó előtti audienciájára jelentős tömeget várnak. Az olasz sajtó szerint a katolikus egyházfő következő két heti programjából érthetővé válik, miért most jelentette be lemondását.
XVI. Benedek a nagyböjt kezdete előtt két nappal közölte elhatározását, és a lemondása dátumaként megjelölt február 28-ig éppen a nagyböjt miatt minimális lesz a pápa nyilvános szereplése.

Visszafogottan és csendben akart távozni. Ezt azonban a hívők nem fogják engedni - vélték az elemzők.

Az egyházfő a következő két hétben már csak két általános audienciát tart: az elsőt szerdán a VI. Pálról elnevezett vatikáni audiencia-teremben. A második, egyben utolsót február 27-én a Szent Péter téren, ahol a lapok szerint "rendkívüli lesz a részvétel és rendkívüli résztvevők is lesznek".

Az idén február 13-ra eső hamvazószerdán XVI. Benedek a Szent Péter bazilikában vezeti a szertartást, vasárnap délben elmondja az Úrangyala-imádságot a Szent Péter téren, majd jövő héttől nagyböjti lelkigyakorlatra vonul vissza.

Kevés a pápával való találkozás lehetősége, ezért a Vatikán a hívők ostromát várja.

A bíborosoknak könnyebb volt bejelenteni a lemondást, a hívőktől való búcsú nehezebb lesz - vélte a L'Avvenire című katolikus napilap.

A nemzetközi sajtó már megérkezett: a pápa hétfői bejelentését követően hatszáz újságíró akkreditáltatta magát a Vatikánba. A 2005-ös konklávét a nyomtatott sajtó 1700 újságírója és több mint 5500 tévétudósító és operatőr követte. II. János Pál 2011-es boldoggá avatásán összesen 2200-an voltak.

A SkyTg24 hírtelevízió felmérése szerint az olaszok 72 százaléka "nagyra tartja" XVI. Benedek döntését. Róma utcáin azonban csalódottságról is hallani: a taxisok szerint az utasok többsége nem érti, XVI. Benedek miért nem fedte fel valódi motivációit, miért fáradtságára hivatkozott.

Az egyházfő "lépése sok mindent meg fog változtatni ... téved az, aki azt hiszi, hogy puszta felelősséghárításról van szó" - írta a "Tisztelet és hála" főcímmel megjelent L'Osservatore Romano. A szentszéki napilap szerint nem véletlen, hogy a pápa a hitnek szentelt évben, a II. Vatikáni Zsinat 50. évfordulóján hozta meg döntését.

"Forradalminak" nevezte a lemondást az Ansa olasz hírügynökségnek nyilatkozva Jorge Bergoglio, Buenos Aires érseke. Úgy vélte, XVI. Benedek hatszáz év után új fejezetet nyitott az egyház történetében azzal, hogy a posztjáról szintén lemondó V. Celesztint követte.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Végzett magával a kaliforniai rendőrgyilkos

Az exrendőr, Christopher Jordan Dorner egy viskóban barikádozta el magát, a rendőrök körülvettek, majd kommandósok megrohamoztak. Tovább olvasom