Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Lesz-e elég ember Kínában?

Egyre nő az idősek száma, és csökken a munkaképes korúak aránya Kínában, ami a következő évtizedekben komoly társadalmi és gazdasági problémákhoz vezethet.
A 16 és 64 év közötti, vagyis a munkaképes korú lakosság aránya Kínában 0,1 százalékkal 74,4 százalékra csökkent a teljes lakosságon belül 2011-ben - jelentette be a nemzeti statisztikai hivatal csütörtökön. A mostani az első negatív irányú változás 2002 óta. "Ez csupán kisarányú változás, a munkaerő kérdésének azonban nagyobb hangsúlyt kellene szentelni" - áll a hivatal közleményében.

A társadalom elöregedése a következő évtizedek egyik legsúlyosabb társadalmi problémája lehet a kelet-ázsiai országban. Az 1979-ben bevezetett egy gyermeket engedélyező hivatalos családtervezési politika következtében felgyorsult trend a legutóbbi, tavaly véget ért népszámlálás alkalmával már megmutatkozott. A felmérésből kiderült: a 60 év feletti lakosság aránya jelenleg 13,3 százalék, szemben a 2000-es népszámláláskori 10,3 százalékkal. Kínában így mintegy 180 millió idős ember él, számuk a hivatalos kínai becslések szerint az évtized közepére a 216 milliót is elérheti. Teljes népességen belüli arányuk 2050-re csaknem 30 százalékot tesz majd ki - vélik a szakértők. A 14 éves vagy annál fiatalabb lakosok aránya ugyanakkor csupán 16,6 százalék, s igen gyorsan fogy, több mint 6 százalékkal kevesebb, mint 10 évvel ezelőtt.

Az öregedő társadalom hosszú távon komoly munkaerőhiányhoz vezethet, ez egyes iparágakban már ma is érezhető probléma. Az idősek arányának ugrásszerű növekedése ezen kívül hatalmas terhet ró majd a társadalombiztosítási és nyugdíjrendszerre, ezzel pedig az ország költségvetésére. A kérdés ezen túl társadalmi feszültségekhez is vezethet, az egyre több idős emberről ugyanis egyre kevesebb fiatalnak kell gondoskodnia.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem cenzúrázzák a netet Oroszországban

Megengedhetetlen a számítógépes világháló cenzúrája - az orosz távközlési és kommunikációs miniszter… Tovább olvasom