Délmagyar logó

2017. 04. 25. kedd - Márk 6°C | 20°C Még több cikk.

Londoni elemzők: markánsan javul a magyar megítélés

London - A költségvetési fegyelem "markánsan" javította a Magyarországgal kapcsolatos piaci hangulatot, megteremtve a lehetőséget a jegybanki kamatcsökkentési ciklus újrakezdésére, mondták az MNB hétfői kamatdöntő ülése előtt londoni felzárkózó piaci elemzők.

Ugyanakkor az enyhítés kezdetének időpontjára és a későbbi kamatcsökkentések mértékére adott citybeli előrejelzésekben vannak eltérések: van olyan prognózis, amely szerint az áfaemelés utáni inflációs kiugrás akadálya lehet a gyors kamatcsökkentésnek. Egyes elemzői vélemények szerint azonban most már inkább Lengyelország tűnik fel kedvezőtlenebb színben a magyar költségvetési teljesítménnyel összehasonlítva.

Az MTI által előrejelzéseikben szemlézett nagy londoni befektetési és gazdaságelemző házak közül a BNP Paribas bankcsoport közép-európai befektetési elemzői kifejtették: Közép-Európa egészével kapcsolatban erősen javul a piaci hangulat, amit jeleznek a "nagyon jól fogadott" lengyel és magyar nemzetközi kötvénykibocsátások is.

A ház szerint a piaci szereplők "lassan kezdenek megbarátkozni azzal a gondolattal", hogy a magyarországi költségvetési szigor igen kedvező a kötvénypiac szempontjából is, és ez lehetőséget teremt a magyar jegybank (MNB) számára a pénzügypolitikai enyhítésre.

A BNP Paribas szerint azonban erre rövid távon még nem lesz mód, mivel az áfaemelés "drámai mértékben a cél fölé" emeli az inflációs ütemet. A cég szakértői a negyedik negyedévre várják az első, fél százalékpontos kamatcsökkentést.

Elemzésükben azonban kifejtik azt is, hogy a válságra adott magyar és lengyel válaszlépések gyökeresen eltérőek. Magyarország kitart a feszes költségvetés mellett, Lengyelországban ugyanakkor 2009-2010-ben "masszív mértékben" bővülni fog az államháztartási hiány. A BNP Paribas idéz egy OECD-előrejelzést, amely szerint a lengyel deficit eléri a 6,2 százalékot; ez a legmagasabb hiány lesz az egész közép-kelet-európai térségben.

Jóllehet a jelenlegi válság hatásai sokkal kevésbé fájdalmasak Lengyelországban, mint bárhol a térségben, a lengyel költségvetési teljesítmény romlik a leggyorsabban és a legnagyobb ütemben az országcsoporton belül, emelték ki a BNP Paribas elemzői.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni befektetési részlegének minapi elemzése szerint ugyanakkor Magyarország az OECD-térségen belül a legerősebb költségvetési pozícióban kerülhet ki a globális recesszióból, és ciklikus kiigazítással számolva jövőre akár költségvetési többlete is lehet.

A magyar pénzügypolitikai kilátások megítélésében az óvatosabbak között van a Kelet-Közép-Európára szakosodott Wood & Co. befektetési csoport is, amelynek előrejelzése szerint az áfaemelés "erőteljes hatása" már ebben a hónapban 7,5 százalékra emeli az éves fogyasztóiár-inflációt.

A ház szerint az infláció a jövő év első negyedévének végéig 7-8 százalékos szinten marad, a befektetői hangulat javulásának jelei azonban ennek ellenére megalapoznak egy "0,25-0,50 százalékpont közötti" csökkentést már hétfőn, és egy további hasonló mérséklést a következő néhány hónapban.

A londoni és prágai székhelyű cég elemzőinek véleménye szerint ugyanakkor a "bonyolult belpolitikai háttér miatt" egészen addig nem lesz mód agresszív enyhítésre, amíg a következő választások után meg nem alakul az új kormány.

A Barclays Capital londoni befektetési csoport feltörekvő piaci elemzői azonban egyértelműen fél százalékpontos MNB-kamatcsökkentést valószínűsítettek hétfőre, megjegyezve, hogy a piacon tizenkét havi távlatra 2,25-2,50 százalékpontos enyhítés van beárazva.

A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői is fél százalékpontos kamatcsökkentési prognózist adtak. A ház szerint ezt több sarkalatos tényező is indokolja: a kockázatvállalási hajlam javulása, a forint stabilizálódása, a magyar szuverén adósságtörlesztésre köthető határidős biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) felárainak csökkenése, valamint a makro-alapmutatók gyors javulása, amelyet az első negyedévi folyómérleg-adatok és a legutóbbi havi külkereskedelmi számok is egyértelműen jeleztek.

A JP Morgan szerint a kamatcsökkentés mellett szóló fontos fejlemény az is, hogy a parlament elfogadta a 2010-re szóló összes szükséges reform- és adóintézkedést, amelyek közül az előző kamatdöntő ülés idején még nem mindegyik ment át az Országgyűlésben.

A cég londoni elemzői valamelyest megemelték az idei évre adott magyarországi kamatcsökkentési előrejelzésüket, 1,00 százalékpontról 1,50 százalékpontra, és 2010 első félévére további 1,00 százalékpontos mérséklést várnak, vagyis a jövő év közepére 7,00 százalékos MNB-alapkamatot valószínűsítenek.

A JP Morgan szakértői megjegyezték ugyanakkor: ennek a prognózisnak az alapja az a várakozás, hogy a kockázatvállalási készség folyamatosan erősödik, folytatódik a magyar külső deficit gyors csökkenése, és a következő negyedévekben is 270 forint alatt lesz az euróárfolyam.

A Goldman Sachs bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piaci elemzői is azt jósolták, hogy az MNB hétfőn "teszteli piacot" egy fél százalékpontos csökkentéssel.

A Monetáris Tanács "galamb" tagjai már régóta szorgalmazzák csökkentést, és az utóbbi időben már a "héják is kezdenek megbarátkozni az ötlettel", vélekedtek a GS londoni elemzői.

A Goldman Sachsnál azonban közölték, hogy a ház a maga részéről egyelőre "héjább" a piacnál az előrejelzési időszakra várt kamatcsökkentés teljes mértékét tekintve. Ennek indokai között említették, hogy a maginfláció "beragadt", és szerintük a pénzügyi stabilitás is még törékeny. Ezért a GS úgy véli, hogy a magyar jegybank továbbra is "nagyon óvatos" lesz, és a következő tizenkét hónapban beéri 1,50 százalékpontnyi kamatcsökkentéssel.

Olvasóink írták

 • 16. TUTI 2009. július 27. 06:24
  „Gyorsan lekerult a cikk a sullyesztobe...nem volt eleg pozitiv kicsengesu????”
 • 15. klj_54 2009. július 26. 18:56
  „14. hozzászólás achilleus 2009.07.26. 16:42
  Az a gond, hogy egyikünk sem makroközgazda, nem kapunk valós infókat, csak porhintés.
  Emiatt sem Veled, sem mással nem vagyok hajlandó veszekedni olyanon, amiről nem mi tehetünk.

  De légy következetes: Ez a banda NEM az a banda aki ´89-ben átadta a hatalmat gond nélkül!
  A fideszben pedig pont azok a hitvány, múltjukat szégyellők ülnek akik 89-ig piroskönyvüket lobogtatva nem elvből, hanem érdekből léptek be a pártba! Ma pont ilyen érdekből fideszesek.
  Részemről itt a vége!”
 • 14. achilleus 2009. július 26. 16:42
  „11. hozzászólás klj_54 2009.07.26. 15:55
  1989-ben hol volt még a fidesz és ez a banda ugyanúgy IMF segélyekre szorult mint most, de azért volt gondjuk arra is, hogy kihasználva a rendszerváltást - az ország eladósítása mellett - lerabolják a nemzeti vagyont. Punk tum.”
 • 13. efje 2009. július 26. 16:24
  „Minden nyáron megerősödik a forint, sokan jönnek és költik el a fontjukat, eurójukat. Szeptembertől megint zuhan majd a forint aztán karácsonyra ismét erősebb lesz. Ez így megy évek óta.”
 • 12. SP 2009. július 26. 15:59
  „Most kezdődik újra a régi lemez.
  Dübörög a gazdaság.”
 • 11. klj_54 2009. július 26. 15:55
  „8. hozzászólás achilleus 2009.07.26. 15:17

  A fidesz nélkül tized ennyi gondunk nem lenne!
  Punk, tum.”
 • 10. TUTI 2009. július 26. 15:45
  „Mit szol a Fidesz? A kovetkezot:
  Mo meg mindig le van maradva evekkel onmagahoz kepest!
  A 2002-es kormanyvaltaskor meg messze vezettuk a regio atalakulasi es fejlettsegi szintjet.
  Egy-ket macromutatoban volt jobb egy-ket orszag. Azota mely zuhancs jott. Es egy ket macromutatoban rosszabb csak egy-ket orszag. Meg mindig hatul kullogunk, de egy-ket korhatranyt faragtunk!
  Ha 2002-ben es azota nem zuhan ossze az orszagteljesitmenye, akkor pl GDP-ben kb a mai elott jarhatnank 15-20%-al. Ezek mondhatni tenyek. ;)”
 • 9. N.P. 2009. július 26. 15:27
  „Hölgyek - Urak !
  Mielőtt egymásnak esnénk: a "londoni elemzők" fele már munkanélküli, vagy most magyarázza a júliusra prognosztizált 350.-Ff/ Euró előrejelzéseit.”
 • 8. achilleus 2009. július 26. 15:17
  „5. hozzászólás Léni 2009.07.26. 15:03
  Az az acsarkodás, amit te művelsz.
  Inkább azon gondolkodj el, hogy hogyan lehet az, hogy - tételezzük fel - jó eredmények, amikről fenn írnak, hogyan jöhettek létre, ha a Fidesz MOST is akadályozza a kormány munkáját, amelyik még meg is gyengült az utóbbi hónapokban? Na??
  Nem a Fidesszel kellene foglalkozni most sem, hanem az országgal. Mellesleg a kormány csak azt csinálja, amit az IMF diktál, MOST valójában tényleg nem ők kormányoznak, csak követik az utasításokat. (Már ami a makrogazdaságot illeti, "kicsiben" - ami azért sok tízmilliárdot jelent - folytatják a rablóbandai tevékenységüket.)”
 • 7. Léni 2009. július 26. 15:15
  „6. kekeczke
  Költözzél olyan helyre ahol a Dunántúli Napló az olvasnivaló, vagy mond le a dm-et. Van elég nekedvaló
  sajtótermék, ami az izlésednek megfelel. Fölösleges fanyalogni!”
 • 6. kekeczke 2009. július 26. 15:04
  „ez a délmagyar ???”
 • 5. Léni 2009. július 26. 15:03
  „A Fidesz szándékosan akadályozta a mindenkori kormány munkáját nemtörődve azzal, h ennek milyen hozadéka
  lesz az ország haladásának, külföldi megitélésének szempontjából. Itt ha valakik szándékosan kárt okoztak,
  ők a Fideszesek és a hozzájuk hasonló gondolkozásu eszmetársaik. Ismerhetjük az elméletüket: az országnak
  minél rosszabb, nekik annál jobb!!! Egyre jobban gyötör a kiváncsiság, mit fognak ezek valóban csinálni, ha
  végre 7 év munkáját / válogatott aljas módszerek/ megkoronázva o. végre elfoglalja a miniszterelnöki széket?
  Ugy megszokták már ezt acsarkodó viselkedést,h nem tudnak váltani! Nyoma sincs az értelmes párbeszádnek
  most sem. Az emberek nem látnak, nincs fülük, nem gondolkoznak el azon mi lehet ennek a következménye????
  ÉBRESZTŐ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 4. klj_54 2009. július 26. 15:02
  „3. hozzászólás achilleus 2009.07.26. 14:24

  Sajna egyet kell értenem Veled:(”
 • 3. achilleus 2009. július 26. 14:24
  „1. hozzászólás klj_54 2009.07.26. 14:12
  Kicsik vagyunk MI ehhez.”
 • 2. achilleus 2009. július 26. 14:22
  „Ez az egész handabandázás arról szól, hogy mikor és milyen mértékben csökkenti a jegybank az alapkamatot. Abban mind megegyezik, hogy ebben az évben maximum 1,5% pontos csökkentésre van lehetőség, amelynek első 0,5%-os részlete akár már hétfőn megtörténhet. Amúgy bárki találhat a fenti hablatyban neki tetsző részeket, én például ezt: "A londoni és prágai székhelyű cég elemzőinek véleménye szerint ugyanakkor a "bonyolult belpolitikai háttér miatt" egészen addig nem lesz mód agresszív enyhítésre, amíg a következő választások után meg nem alakul az új kormány." De Loginak is össze tudnék válogatni belőle egy egész szetet.”
 • 1. klj_54 2009. július 26. 14:12
  „És mit szól mindehhez a fidesz?
  Mert szerintük Bajnai semmit nem tett idáig, ami a hon javát szolgálta volna!
  Ennyit a hitvány ellenzékünk szaktudásáról....”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nabucco: kérdéses, hogy hogyan végződik a terv

Giuseppe Verdi Nabucco című operájában minden jóra fordul, erősen kérdéses azonban, hogy a zeneműről… Tovább olvasom