Délmagyar logó

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 0°C | 6°C Még több cikk.

Magyarok is vannak az égő olasz komphajón

Az ítéletidő rendkívüli mértékben nehezíti a mentést, a lángokat nem sikerült még eloltani. Egy halott, két sebesült. Fotó!
Egy ember életét vesztette, ketten pedig megsebesültek annak a tűznek a következtében, amely egy olasz komphajó fedélzetén ütött ki vasárnap reggel a Jón-tengeren Görögország északnyugati partjainál, de az ítéletidő rendkívüli mértékben nehezíti a mentést, a lángokat nem sikerült még eloltani. A fedélzeten állítólag két magyar állampolgár is van.

Az esti híradásokból annyi derült ki, hogy egy görög utas vesztette életét. Holttestét a vízből mentette ki az olasz parti őrség egyik hajója. A férfi vélhetően a mentés során eshetett a vízbe. A két sebesültről nincsenek konkrét információk, mint ahogy arról sem, hogy a tüzet késő estig sikerült-e eloltani

A hírügynökségi jelentések szerint a délutáni órákban a szél sebessége elérte az óránkénti 90 kilométert, és nagy erővel sodorta a Norman Atlantic nevű égő hajót az "olasz csizma sarka" és Albánia közötti szoros felé. Az erős légmozgás és hullámzás ezért jelentősen lassította a mentőhelikopterek és a bajba jutott komp segítségére sietett hajók számára a mentést. Hét hajó érkezett ugyanis a meglehetősen rossz időjárási viszonyok között zajló mentés segítéséhez. A bajba jutott kompot körbevették a hajók, hogy csökkentsék a hullámzást, és segítsék a mentőcsónakok vízre eresztését.

Délutánra több mint 120 embert sikerült mentőcsónakokba juttatni, egy részüket a környező hajókon helyezték el, egy másik csoportjukat az olaszországi Lecce városának kórházába szállították helikopterekkel. A komphajón eredetileg 478-an tartózkodtak, ebből 422 volt az utas, 56 pedig a személyzetet alkotta). Az ANSA olasz hírügynökség szerint az utasok közül 234 görög, 54 török, 22 olasz és ugyanennyi albán, 18 német 10 svájci, 9 francia, de van néhány orosz, osztrák, brit, holland, horvát, szíriai, afgán bolgár,iraki, továbbá két magyar állampolgár is. Délután még több mint 300 ember volt a lángoló kompon, estére már csak mintegy százan várták a szabadulást.

A Mega görög tévé riportja szerint a helyszínre érkezett egy hatalmas teherszállító hajó, amely a vízre bocsátotta saját mentőcsónakjait, de a időnként négyméteres hullámok miatt nem tudott közel jutni a Norman Atlantichoz. Többen pánikba estek az égő komphajón és a tengerbe ugrottak. Olaszországból két repülőgép, egy helikopter és egy hajó indult segíteni a mentést.

Az olasz haditengerészet által közreadott képen ég a Norman Atlantic olasz komp a Jón-tengeren, a görögországi Korfutól északra fekvő Othonoi-sziget térségében 2014. december 28-án. (MTI/AP/Olasz hadi
Az olasz haditengerészet által közreadott képen ég a Norman Atlantic olasz komp a Jón-tengeren, a görögországi Korfutól északra fekvő Othonoi-sziget térségében december 28-án.
Fotó: MTI/AP/Olasz haditengerészet

A mentőalakulatok versenyt futottak az idővel, mivel még a sötétedés előtt be akarták fejezni a mentést, mielőbb meg akarták fékezni a lángokat is. A szó szoros értelmében forró volt a helyzet, mivel a komphajó alsó fedélzetén lévő mentőcsónakokhoz nem lehetett hozzáférni. Televíziós beszámolók szerint ugyanis azon a helyen olyan nagy volt a hőség, hogy az emberek cipőtalpa is olvadni kezdett, ha arra a fedélzeti részre léptek.

Este az egyik olasz hajónak sikerült a komphajó orrához kapcsolódnia, ezzel ez utóbbinak a további sodródását is megállította. A komp jelenleg az albán partokhoz van közel.

Antonisz Szamarasz görög miniszterelnök folyamatosan konzultál olasz kollégájával, Matteo Renzivel, hogy "a legmagasabb szinten" koordinálják a mentési akciót.

A hajó a görögországi Patrasz kikötőjéből tartott az olaszországi Anconába, és az Othonoi görög szigettől mintegy 60 kilométerre északnyugatra adott le vészjelzést. Othonoitól északra található a térség nagyobb és jóval ismertebb szigete, Korfu.

A tűz oka egyelőre ismeretlen. Annyit azonban tudni, hogy a rakodótérben keletkezett. Mintegy 222 jármű van a hajó gyomrában. Értesülések szerint 15 teherautó olajat szállított. A lángok olyan hevesen terjednek, hogy a hajó tűzvédelmi ajtajai sem képesek már ellenállni, minden megolvadt a raktérben.

Korábban írtuk:

Tűz ütött ki egy olasz komphajó fedélzetén vasárnap reggel a Jón-tengeren Görögország északnyugati partjainál - közölték a hatóságok.

A hajó a görögországi Patrasz kikötőjéből tartott az olaszországi Anconába fedélzetén 466 emberrel (411 utassal és 55 főnyi személyzettel). A Norman Atlantic nevű komphajó Othonoi görög szigettől mintegy 60 kilométerre északnyugatra adott le vészjelzést. Othonoitól északra található a térség nagyobb és jóval ismertebb szigete, Korfu.

A hajón megkezdődött az utasok kimenekítése a mentőcsónakokba. Hét hajó érkezett a meglehetősen rossz időjárási viszonyok között zajló mentés segítéséhez. A bajba jutott kompot körbevették a hajók, hogy csökkentsék a hullámzást, és segítsék a mentőcsónakok vízre eresztését. Mintegy 120 utas tartózkodik már mentőcsónakban, negyvenhármat pedig a Spirit of Pireus nevű hajó vett fel fedélzetére.

Egyelőre háromszáz utas maradt a Norman Atlanticon. Egyes értesülések szerint többségüket a felső fedélzeten helyezték el. Tucatnyian ugyanakkor a belső helyiségekben ragadtak. Az utasok közül többen mobiltelefonon riasztó helyzetről számoltak be. Elmondásuk szerint a hajó kétharmada lángban áll, nagy a hőség. Egyes, a fedélzeten álló utasoknak megolvadt a lábbelijük.

A tűz oka egyelőre ismeretlen. Annyit azonban tudni, hogy a rakodótérben keletkezett. Mintegy 222 jármű van a hajó gyomrában. Értesülések szerint 15 teherautó olajat szállított. A lángok olyan hevesen terjednek, hogy a hajó tűzvédelmi ajtajai sem képesek már ellenállni, minden megolvadt a raktérben.

A Mega görög tévé riportja szerint a helyszínre érkezett egy hatalmas teherszállító hajó, amely a vízre bocsátotta saját mentőcsónakjait, de a időnként négyméteres hullámok miatt nem tudott közel jutni a Norman Atlantichoz. Többen pánikba estek az égő komphajón és a tengerbe ugrottak. Szakértők a tévében arról beszéltek, hogy nem lehet megfékezni a lángokat és ezért fel kell készülni arra, hogy az embereket a vízből kell kimenteni.

Halottakról vagy sebesültekről a jelentések nem tettek említést.

Olaszországból két repülőgép, egy helikopter és egy hajó indult segíteni a mentést.

Korábban írtuk:

Tűz ütött ki egy olasz komphajó fedélzetén vasárnap reggel a Jón-tengeren Görögország északnyugati partjainál - közölték a hatóságok.

A hajó a görögországi Patrasz kikötőjéből tartott az olaszországi Anconába fedélzetén 466 emberrel (411 utassal és 55 főnyi személyzettel). Segítségükre mentőakció indult - közölte a görög parti őrség.

A hajón megkezdődött az utasok kimenekítése a mentőcsónakokba.

A Norman Atlantic nevű komphajó Othonoi görög szigettől mintegy 60 kilométerre adott le vészjelzést.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két teherhajó ütközött Ravenna kikötőjénél

Öt ember élte túl a balesetet, ketten életüket veszítették, további négy társukat keresik. Tovább olvasom