Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Magyarországgal kapcsolatos döntéseket hozhat az EB kedden

Még múlt héten kiadott közleménye szerint az Európai Bizottság arra készül, hogy január 17-én, azaz kedden "alapos jogi elemzésen alapuló", "megfelelő" döntéseket hoz azokkal a nemrégiben született magyar jogszabályokkal kapcsolatban, amelyek uniós joggal való összhangját illetően aggodalmak merültek fel. Szerdán az Európai Parlament tart plenáris vitát a "magyarországi közelmúltbeli politikai fejleményekről".
Az uniós hagyományok szerint az Európai Bizottság Strasbourgban kedden ülésezik azokon a heteken, amikor az EP a francia nagyvárosban tart plenáris ülést.

Mint Pia Ahrenkilde Hansen, az uniós végrehajtó testület szóvivője hétfőn megerősítette, a mostani ilyen találkozón "a biztosi kollégium meglátásától függően döntés születhet" egyebek között a nemzeti bank függetlenségére vonatkozó aggodalmakkal kapcsolatban.

Brüsszeli sajtóértesülés szerint az említett témában a bizottság kedden hivatalosan értesítő levelet küld, amely vázolni fogja a bizottság kifogásait, és teljesítési határidőt szab Budapestnek, illetve ellenkező esetre jogi eljárást helyez kilátásba.

A szóvivő ezt nem erősítette meg, hanem arra utalt, hogy a témával kapcsolatos határozat kedden születhet meg.

Brüsszeli források szerint a bizottság dönthet úgy is, hogy tovább vizsgálja a témát, vagy megállapíthatja azt is, hogy aggodalmait időközben orvosolták.

A múlt heti közlemény az aggályos területek közül a jegybank függetlensége mellett kiemelte az igazságszolgáltatást érintő intézkedéseket, azon belül különösen azt, amely a bírák kötelező nyugdíjazási korhatárát 70 évről 62 évre szállította le, valamint az adatvédelmi hatóság függetlenségének kérdését.

Bizottsági forrás szerint nem kizárt, hogy a keddi ülésen mindháromra visszatérnek.

Ami az Európai Parlamentet illeti, a képviselők a fentebb említett témában szintén meghallgatják az Európai Bizottság képviselőjét - aki az MTI értesülései szerint akár José Manuel Durao Barroso elnök is lehet -, valamint az uniós tagországok kormányait képviselő Tanács (minden bizonnyal a soros dán elnökség nevében érkező Nicolai Halby Wammen európai ügyi miniszter) beszámolóját a témával kapcsolatban, és ezt követően hozzászólásokat tehetnek.

Múlt héten az EP egyik szakbizottsága, az állampolgári jogokkal, valamint bel- és igazságüggyel foglalkozó testület már tartott egy meghallgatást magyar témában. Azon Francoise Le Bail, az Európai Bizottság igazságügyi főigazgatója megerősítette, hogy a végrehajtó testület a bírák nyugdíjazásának magyarországi szabályait illetően az egyenlő elbánás elvének érvényesülését, a bíróságok és az adatvédelmi hatóság tekintetében pedig a függetlenség meglétét vizsgálja leginkább.

Ugyanebben a vitában fideszes EP-képviselők a magyarországi törvényalkotói munka intenzív és rendszer-átalakító jellegét emelték ki, a magyar kormánypártok képviselőit is soraiban tudó Európai Néppárt hozzászólói pedig egyebek között annak fontosságát hangoztatták, hogy az EP bevárja az Európai Bizottság jogi elemzésének eredményeit. A többi frakció képviselői közül a szocialista felszólalók súlyos aggodalmakat jeleztek egyes magyar szabályokkal kapcsolatban, míg a liberálisok és a zöldpártiak megerősítették, hogy uniós eljárás megindítását is kezdeményezik Magyarország ellen.

Az EP a jelenleg ismeretes tervek szerint februárban szavazást is tart az ügyben.

Olvasóink írták

 • 4. Qllancs 2012. január 17. 12:56
  „T. 3. Igazad van !”
 • 3. Írástudatlan 2012. január 16. 20:02
  „Azért mert a Magyar egy birka nép!”
 • 2. vino_veritas 2012. január 16. 19:42
  „Tökéletesen egyetértek!!”
 • 1. igazságkereső 2012. január 16. 19:34
  „Az EB igazán kifejezhetné aggodalmait a magyar nép 2004 óta tartó folyamatos tönkretétele miatt is és igazán hozhatna olyan rendelkezést, hogy a 6-8 év alatt eltüntetett milliárdokat tegye vissza az államkasszába az, azok tegyék vissza, aki, vagy akik eltüntették onnan.Még is csak tisztességtelenség azokkal visszafizettetni,akik nem is részesedtek belőle, és ideje lenne visszaidézni Almunia úr szavait, amitől Gyurcsányt az ájulás kerülgette! Demokrata 2011. március 11.-i számában részletesen olvasható! De miért a magyar nemzet szívja meg, egyes politikusok és bankok tisztességtelenségét?!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

130 kiló heroint találtak egy bolgár kamionban

Rekordmennyiségű heroint találtak egy bolgár teherautóban egy osztrák-német határátkelőnél a… Tovább olvasom