Délmagyar logó

2017. 05. 23. kedd - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Malina Hedvig-ügy: kihallgattak két rendőrt

A szlovákiai főügyészség hétfőn kihallgatta azt a két rendőrt, akik 2006-ban részt vettek Malina Hedvig, az éppen három éve - 2006. augusztus 25-én - Nyitrán megvert szlovákiai magyar diáklány kihallgatásán - közölték kedden Pozsonyban.
A mintegy ötórás kihallgatás során elhangzott tanúvallomásoknak a bűncselekmény kivizsgálása szempontjából nincs túl nagy jelentőségük - vélte Roman Kvasnica, a volt diáklány védőügyvédje. Konkrétumokat a kihallgatásról nem hoztak nyilvánosságra. "A főügyészség a vizsgálatok lezárásáig nem kíván nyilatkozni" - közölte Jana Tökölyová, a főügyészség szóvivője. Kvasnica több szlovák politikus kihallgatását is javasolta, de a főügyészség ezt a kérését elutasította.

Malina Hedvig ügye immár három éve húzódik, s feszültséget keltett nemcsak a szlovákiai szlovák-magyar viszonyban, de Pozsony és Budapest között is. A diáklány 2006 nyarán azt vallotta, hogy két "ismeretlen bőrfejű" megverte az utcán, mert magyarul beszélt. A rendőrség mintegy két hétig nyomozott a tettesek után, aztán váratlanul arra a következtetésre jutott, hogy Malina Hedviget senki sem verte meg, az esetet ő maga találta ki. A volt diáklány ellen, aki azóta férjhez ment, és tavaly gyermeke született, eljárás folyik hamis tanúvallomás miatt.

"Ma van három éve, hogy a nyitrai nyírfaligetben megverték Malina Hedviget. Támadói azóta is ismeretlenek. A vád, amelyet ellene emeltek hamis tanúzás miatt, továbbra is érvényben van, holott a hatóságok máig nem indokolták meg, miben nem mondott igazat" - írta kedden a pozsonyi Új Szó című napilap.

Rámutatott: "Két éve a főügyészség indított vizsgálatot, az +eredményhirdetés+ időpontját többször is bejelentették, de arra hivatkozva, hogy az orvos szakértői vélemény még nem készült el, mindig elhalasztották. A támadás óta eltelt idő egyetlen +hozadéka+, hogy míg 2006-ban a szlovák politikusok azt állították, Hedviget nem verték meg, az egészet csak kitalálta, 2007 nyarán az országos rendőrfőkapitány már elismerte: a lányt megverték, csak nem úgy, ahogy elmondta".

A mai szlovákiai államhatalom felelőssége, hogy még mindig nincs lezárva a 2006 nyarán Nyitrán megvert magyar diáklány ügye. Ma az ügy lezárását leginkább a főügyészség gátolja - vélekedett a közelmúltban a Sme című liberális szlovákiai napilap.

"Nincs mit csodálkozni azon, hogy az ügy lezárására senkinek sincs nagy kedve. Ha ugyanis a magyar diáklány állítólagos hazugságának végtelen kivizsgálása nem az ő vád alá helyezésével végződne, az nagy csapás lenne Robert Kalinák belügyminiszter és Robert Fico kormányfő számára. Fico a támadás után ugyanis határozottan azt állította, hogy "valamilyen lány nem volt képes letenni a vizsgát, s ezért feláldozta a Szlovák Köztársaság jó hírnevét". A kiszolgáltatott állampolgár nyilvános megvádolása a hatalmi apparátus által nem csupán politikai inkorrektségtől és nemzetközi botránytól bűzlik, de lassan már a büntető törvénykönyv megfelelő paragrafusától is" - mutatott rá a tekintélyes újság.

Olvasóink írták

  • 1. bo 2009. augusztus 25. 22:05
    „Mégis mit várnak ezektől a tetű tótoktól? Sosem lesz igaza egy magyarnak, legalábbis amíg létezik szlovákia!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eloltották az erdőtüzeket Athén térségében

Eloltották az Athén környékén pusztító erdőtüzeket, de Görögország több más térségében továbbra is… Tovább olvasom