Délmagyar logó

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -3°C | 5°C Még több cikk.

Már lehet jelentkezni az uniós bankfelügyelet élére

A Felügyeleti Testület elnökét nyílt pályázaton óhajtja kiválasztani az EKB.
Közzétette pénteken a felhívást az Európai Központi Bank (EKB) a frankfurti pénzintézet keretein belül létrejövő uniós bankfelügyelet, az Egységes Felügyeleti Mechanizmus (SSM) legfőbb döntéshozó szerve, az úgynevezett Felügyeleti Testület elnöki posztjának betöltésére.

A Felügyeleti Testület elnökét nyílt pályázaton óhajtja kiválasztani az EKB. A kiírásban érdekes módon az eurózóna frankfurti jegybankja szó szerint aláhúzza, hogy a posztra jelentkezőknek a következő jellemzőkkel "kellene" rendelkezniük vagyis nem feltétlenül "kötelező": a pénzügyi szektor alapos ismerete, pénzpiaci felügyeleti vagy szabályozási területen szerzett kiemelkedő tapasztalat, az uniós intézmények és döntéshozatal, az EKB alapos ismerete, igazolt vezetői tapasztalat, konkrét operatív és stratégia eredményekkel, kiváló kommunikációs, befolyásolási és tárgyalási készség.

"Kötelező" vagyis elengedhetetlen a poszt betöltéséhez az uniós állampolgárság, vagyis elvileg az eurózónán kívüli országból is érkezhet a testület vezetője, és az, hogy legyen elismert és hozzáértő pénzügyi, pénzpiaci felügyeleti vagy bankszakember, akinek van menedzsertapasztalata. A jelöltnek kiválóan kell beszélnie angolul, emellett elvárás, hogy az unió egy másik hivatalos nyelvén is ki tudja fejezni magát.

Több nyelv ismerete előny, de nem feltétel. Kikötés az is, hogy az illető nem lehet az EKB Kormányzó Tanácsának tagja. Az ugyanis a felügyeleti és a monetáris feladatok érdekellentéte miatti összeférhetetlenséget jelentene.

A bérezésről az EKB Kormányzó Tanácsa által megkötött szerződés rendelkezik majd, a megbízatás ideje öt év, az elnök nem újrázhat, a munkavégzés helye pedig Frankfurt am Main - derül ki még a kiírásból.

A hirdetmény tartalmazza, hogy a majdani felügyeleti elnöknek titoktartási szerződést is alá kell írnia, és mandátuma lejárta után két évig nem dolgozhat majd ezen a területen.

Az SSM létrehozását elrendelő uniós rendelet egyelőre még nem lépett hatályba, de már elfogadták, és az unió hivatalos lapjában való kihirdetésre vár.

Az SSM-be automatikusan bekerülnek az eurózóna tagállamai, a közös pénzt nem használó országok pedig maguk dönthetnek, hogy csatlakoznak-e. A Felügyeleti Testület az elnökből, az alelnökből, az EKB négy képviselőjéből, valamint a tagállami pénzügyi felügyeletek egy-egy képviselőjéből áll majd. Ha egy országban ezt a feladatot nem a jegybank látja el, akkor a tagállam jegybankja is képviselheti magát. Fontos kitétel, hogy a felügyeleti testület tagjainak nem saját országaik érdekeit kell szem előtt tartaniuk, képviselniük és érvényesíteniük a testületben, hanem az Európai Unió egészének érdekeit.

"Az elnök függetlenül és objektív módon köteles ellátni feladatait az EU érdekeit szem előtt tartva, sem az uniós intézményektől, sem bármilyen kormánytól, sem a tagállamoktól, sem más állami vagy magántestülettől nem kérhet és nem kaphat utasítást" - fekteti le a munkavégzés feltételeit az EKB felhívása, amely azt is kiköti, hogy az elnök nem is tölthet be más funkciót hasonló tagállami intézményeknél.

A jelentkezők közül az EKB tesz javaslatot az Európai Parlamentnek a jelölt támogatására, ha pedig az EP többsége bizalmat szavaz neki, akkor az elnököt az Európai Unió Tanácsa nevezi ki a felügyeleti testület élére. Ehhez az SSM-ben részt vevő tagállamok minősített többségének támogatására van szükség.

Az állásra október 21-ig lehet jelentkezni az EKB frankfurti központjában vagy postán.

Olvasóink írták

  • 1. Jozsoci 2013. szeptember 28. 05:46
    „Vállalom!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem engedélyezik a szombatra tervezett belgrádi melegfelvonulást

A szerbiai biztonsági szervek koordinációjáért felelős iroda péntek este döntött arról, hogy… Tovább olvasom